Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Válságban a devizahitelezés?

Magyarország - Az MKB Bank az ügyfelek számára fenyegető árfolyamkockázat miatt tegnap felfüggesztette a devizahitelezést. Más pénzintézet még nem döntött így. Az adósok a törlesztőrészletek emelkedésére számíthatnak.

A hazánk éves gazdasági teljesítményének nyolcadát kitevő, 3109 milliárd forint összértékű hazai lakáshitel-állomány 47 százalékát devizaalapú hitelek tették ki tavaly év végén a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez is mutatja, hogy a kölcsönfajta mennyire teret nyert az elmúlt években, pedig a számokban még a szabad felhasználású vagy a gépkocsikra felvett összegek nem is szerepelnek.

Sok ügyfél rezzenhetett össze az elmúlt napokban a forint jelentős gyengüléséről szóló híreket hallva. Miután a devizaalapú hitel összegét nem forintban, hanem valamely más pénznemben – jellemzően svájci frankban vagy euróban – határozzák meg, a törlesztőrészleteket az aktuális árfolyamok alakítják. A mostani változások különösen érzékenyen érintik azokat, akik nyáron vettek fel devizahitelt, amikor a forint rendkívül megerősödött.

A különbség 10 százalék

Nyáron 1 euró 230–235, míg 1 svájci frank 140–145 forintot ért, tegnap azonban már 255-öt, illetve 166-ot. A különbség „csak" 10 százalék körüli, de volt nagyobb is, hiszen múlt pénteken az euró 270, a svájci frank 175 forint felett járt.

A banki statisztikák arról tanúskodnak, hogy a lakásigénylők átlagosan 8 millió forint, jellemzően svájcifrank-alapú hitelt vesznek fel 20 éves
futamidőre.

A penzcentrum.hu szerint egy három hónappal ezelőtt felvett ilyen konstrukciójú kölcsön – 6,5 százalékos hiteldíjat feltételezve – havi 62 ezer forintos törlesztőrészlettel indult. Mivel a hitelt devizában tartják nyilván, ez a forintösszeg 427 svájci frankot jelentett. A törlesztés a mindenkori devizaeladási árfolyamon történik, ezért az októberi részlet – a tegnapi adatok alapján – 166 forintos árfolyamon 71 ezer forintra emelkedhet.

Kölcsön: A devizaalapú hitelek jelentős hányadát gépkocsvásárlásra vette fel a lakosság. Fotó: H. Baranyai Edina
Kölcsön: A devizaalapú hitelek jelentős hányadát gépkocsvásárlásra vette fel a lakosság. Fotó: H. Baranyai Edina

Fenyegető árfolyamkockázat

Mindezt persze továbbra is nagyban befolyásolják a következő hetek ingadozásai, amelyek a mostanihoz hasonló méretűek is lehetnek. Az MKB Bank ezt látva tegnap határozatlan időre felfüggesztette az euró- és svájcifrank-alapú hitelek igénylésének befogadását – derül ki a pénzintézet közleményéből. Magyarázatként az szerepel, hogy a jelenlegi piaci környezet fenyegető árfolyamkockázatot hordoz az ügyfelek számára, akiket a bank nem akar kitenni az ebből fakadó hátrányoknak. A döntés nem érinti a már befogadott hitelkérelmeket, sem a forinthitelek nyújtását.


Más bankok még folytatják a devizahitelezést

Más pénzintézet egyelőre nem hozott ilyen döntést. Az MTI megkeresésére a Budapest Bank sajtóosztályán közölték: sem a piaci fejlemények, sem az ügyfelek visszajelzései nem késztetik a bankot arra, hogy az eddig folytatott devizahitelezési politikát felülbírálják. Hasonlóan nyilatkozott a Raiffeisen Bank illetékese is. Horváth Krisztina vezérigazgató-helyettes elmondta: a lakossági területen teljes mértékben folytatják a devizahitelezést, a vállalati területen egyedi elbírálást alkalmaznak.

Olvasóink írták

  • 1. 1adós 2008. október 14. 19:54
    „Az a szomorú, hogy még ilyen ingadozás mellett is a devizahitel éri meg jobban, gondolom mások is a forint alapút választanák, ha köszönőviszonyban lennének a törlesztőrészletek egymáshoz képest.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bősárkány rossz helyen fekszik?

Tovább olvasom