Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ünnepi programok, megemlékezések a megyében

Összegyűjtöttünk egy-két programot, hogy hova érdemes ellátogatni a hétvégén. Augusztus 20-án bármerre járunk a régióban, garantáltan találunk olyan programot, ahol jól érezzük magunkat!
Augusztus 19.

Árpás
Szent Jakab-plébániatemplom
10 óra: Megyei ünnepi megemlékezés és díjátadás. Az ökumenikus igeliturgiát követően Fazakas Zoltán Márton, a Csornai Premontrei Prépostság kormányzó perjele mond ünnepi beszédet. A megyei kitüntető címet és megyei kitüntető díjakat dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke adja át a díjazottaknak. Az ünnepi rendezvény keretében közreműködik Balogh Eszter (ének), a Cant’ Art Énekegyüttes, Horváth Ildikó (narrátor), Kátai Zoltán (ének), Váray Tamás (orgona).
Kitüntetettek: Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék Szalag kitüntető cím: Bede Fazekas Csaba magánénekes, érdemes művész. Gróf Széchényi Ferenc-díj: Tóth József Péter polgármester, a Lipóti Pékség tulajdonosa. Péterfy Sándor-díj: Hallgatóné Hajnal Judit, a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ igazgatója. Dr. Kovács Pál-díj: Farsang Sándor festő- és grafikusművész, tanár. Kormos István-díj: Pátkai Tivadar író, költő. Bauer Rudolf-díj: Kósa István, a GYMS Megyei Sportszövetségek Egyesülésének alelnöke. Dr. Petz Aladár-díj: dr. Szabó László, a Lumniczer Sándor Kórház osztályvezető főorvosa. Dr. Batthyány-
Strattmann László-díj: Zöld Péterné intézményvezető, idősek otthona (Jobaháza). Dr. Csizmadia Andor-díj: Lugosiné Kelemen Judit, a kapuvári polgármesteri hivatal irodavezetője. Meller Ignác-díj: Borsodi Műhely Kft.

Bágyogszovát
Művelődési ház udvara
19 óra: Szabadtéri szentmise.
Művelődési ház
20 óra: Ünnepi megemlékezés. Ünnepi beszédet mond Horváth László polgármester, az eseményen megáldják az új kenyeret, és lesz szőlő- és boráldás is. A műsorban közreműködik a bodonhelyi Show tánccsoport és a Rozmaring néptáncegyüttes.

Győr
Bécsi kapu tér
19 óra: Szent István-napi koszorúzási ünnepség. Megemlékezést tart Simon Róbert Balázs, Győr megyei jogú város alpolgármestere. Az ünnepségen közreműködik a Hangraforgó együttes.
Vízi színpad
20.30 óra: A Mária evangéliuma cím rockopera oratorikus előadása. Főbb szerepekben: Sáfár Mónika, Szerednyei Béla, Tolcsvay László, Tóth Sándor, valamint a Rotunda Énekegyüttes és szólistái. Vezényel: Tóthné Mózer Annamária. A belépés díjtalan.

Tét
Kettős kereszt

18 óra: Ünnepi megemlékezés és ökumenikus istentisztelet. Beszédet mond Kara Ákos országgyűlési képviselő. A kenyérszentelést és az áldást Deák Ágota evangélikus lelkész és Kántor Antal kanonok, kerületi esperes végzi.


Augusztus 20.

Abda
Római katolikus templom

9 óra: Ünnepi szentmise.
Községháza előtti tér
10.15: A dísztér ünnepélyes átadása.
Községháza
Szent István utca 3.
10.45: Önkormányzati ünnepség, kitüntetések átadása.
16 óra: A faluból elszármazottak III. találkozóját szervezi meg az önkormányzat. Várják az érdeklődő falubelieket is. Vetített képes, verses, zenés visszaemlékezés tanítókra, barátokra, osztálytársakra, a faluban történt eseményekre, ünnepekre. Zuber Titusznak, az abdai általános iskola volt igazgatójának képeiből nyílik kiállítás. Kötetlen beszélgetés.

Bakonyszentlászló
Római katolikus templom

18 óra: Orgonahangverseny. Orgonál: Mekis Péter.

Csorna
Jézus Szíve-templom

19 óra: Ünnepi szentmise.
Városi Művelődési Központ
20 óra: Szent István-napi városi megemlékezés. Beszédet mond: Varga Balázs, a Jézus Szíve-plébánia plébánosa. Helyi kitüntetéseket ad át Turi György polgármester. Új kenyér megáldása, az ünnepi műsorban szerepel Kátai Zoltán énekmondó.

Dunaszeg
Templom udvara, Mária-szobor

9 óra: Ünnepi megemlékezés. Ünnepi beszédet mond Kara Ákos országgyűlési képviselő.

Dunakiliti
Római katolikus templom és a faluház melletti kopjafa

9.30 óra: Szentmise a templomban.
10.30 óra: Ünnepi műsor, melynek keretében köszöntőt mond Horváth Alajos, a Dunakilitiért Egyesület vezetőségi tagja, énekel a Dunakilitiért Egyesület Vegyeskara Mayer Gizella vezetésével. Berkes Gyula c. kanonok, plébános, Győr-Nádorváros lelkésze mond beszédet. A 2011. évi Dunakilitiért Díjat átadja: Szokoli Sándor polgármester és Odonics Aliz körjegyző.

Győr
Bácsai Szent István király-templom

19 óra: A nagybácsai templom védőszentjének ünnepén hangversenyt rendeznek. A koncerten elhangzik Antonio Caldara: Szent István, Magyarország első királya című oratóriuma. A művet előadja a Savaria Barokk Zenekar. Vezényel: Németh Pál. A belépés meghívóval történik.

Győr
Vízi színpad

20.30 óra: Csíksomlyói Magyar Passió címmel Katona Imre alkotása alapján a Forrás Színház és az Evangélium Színház közös előadása. Rendező: Pataki András. A belépés díjtalan.

Győrszentiván
Sugár úti óvoda udvara

10 óra: Ünnepi szentmise.
Kincses Ház
17 óra: Megemlékező műsor.
Molnár Vid Bertalan Közösségi Ház
19 óra: Királyok és királynők éjszakája címmel Elvis-, Beatles-, Máté Péter- és Cserháti Zsuzsa-dalokból álló zenés program kezdődik. A gyerekeket délután 5 órától óriáscsúszda várja, az esti program tűzijátékkal ér véget.

Fertőd
Fertőd-Eszterháza, római katolikus templom

10 óra: Ünnepi szentmise. Beszédet mond P. Reisz Pál, a szombathelyi Assisi Szent Ferenc Kollégium igazgatója. Közreműködik: Takács Éva énekművész, Szekendy Tamás orgonaművész, Bors Anikó Radnóti-díjas versmondó.

Fertőszentmiklós
Szent István-szobor

10.30: Ünnepi szentmise, majd megemlékezés. A rendezvény szónoka Perger Gyula megyei múzeumigazgató, néprajzkutató.
Ifjúsági és Szabadidő Központ udvara
16.30: Bemutatják a Fertő-táj ízeit, a helyi termelők portékáit. Fellép Hajnal Nikolett nótaénekes, Páder Petra színművész, az Ikva néptánc-
együttes. Lesznek erdélyi táncok, dalok. Az este 8 órakor kezdődő utcabálon a Music Cafe zenél, a tűzijáték 22 óra 30 perckor kezdődik.

Hegyeshalom
Magyar millennium tere – Európa-zászlópark
10 óra: Ünnepi megemlékezés, térzene, kenyérszentelés a Magyar millennium tere –
Európa-zászlóparknál. Ünnepi beszédet mond Szőke László polgármester. Átadják a „Hegyeshalom Nagyközségért" emlékplakettet és díszoklevelet.

Jánossomorja
Szent István-templom előtti tér
11.45 óra: Szent István-napi megemlékezés és kenyérszentelés a pusztasomorjai templom előtti téren. Közreműködik a jánossomorjai Boloct Színtársulat, a kenyérszentelést Kótai László esperesplébános végzi.

Koroncó
Római katolikus templom

9.30 óra: Ünnepi szentmise.
Kultúrház
16 óra: Alasztics Gyula faszobrász kiállításának megnyitója.
Laci fogadó kerthelyisége
17 óra: Községi ünnepség. Ünnepi beszédet mond Kara Ákos országgyűlési képviselő. Az új kenyér szentelését és áldását Wolf Pál Péter plébános végzi. A Koroncó Községért Emlékérem adományozása. Takács Ferencné szaval, a Jázminvirág Nyugdíjas Klub énekkara és a Cserók Nótaklub énekel. 19 órakor kezdődik a bál.

Kunsziget
Templom

9.30: Ünnepi szentmisét celebrál Winkler Zsolt plébános.
A mise után ünnepi megemlékezés a Millenniumi Emlékparkban. Közreműködik a Szigetgyöngye Nyugdíjasklub énekkara, a Kunszigeti Két Tannyelvű Általános Iskola diákjai és a nyárádgálfalvai diákok.

Levél
Falunap a Május 1. ligeti park és a horgásztó

17 óra: Kenyéráldás, az új kenyeret megáldja Szalai Kálmán katolikus esperes, majd községi elismerések átadása, átadja Papp Zoltán polgármester.

Lébény
Fő tér

8.30 óra: Szent István-napi ünnepi szentmise terménybetakarítási hálaadással és újkenyér-megáldással a Szent Jakab római katolikus templomban.
Evangélikus templom
9 óra: Templomszentelési emlékünnep.
Fő tér
9.30 óra: Ünnepi műsor. Ünnepi beszédet Kovács Gábor, Lébény polgármestere mond, a kenyérszegést követően átadják a Közjó Szolgálatáért emlékplakettet. Az ünnepi műsorban közreműködik a Lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar.

Mecsér
Templomkert

12.30 óra: Szentmise kezdődik, melyen ünnepi megemlékezést mond Tenger Szilárd atya, és megáldják az új kenyeret. Mise után a templomkertben Csaplár Zoltán polgármester megszegi a kenyeret, utána kötetlen társalgás-beszélgetés.

Mosonmagyaróvár
Szent István-szobor

10.45 óra: Ünnepség és koszorúzás a Szent István-szobornál. Közreműködnek a piarista iskola tanulói, valamint a Kühne zenekar. Ünnepi beszédet Németh László plébános, a 2010-es esztendő Pro Urbe díjasa mond.

Mosonszentmiklós
Templom

8 óra: Az ünnepi szentmise és megemlékezés Szent István királyra a helyi templomban lesz. Beszédet mond Bedő Csaba polgármester. A kenyérszentelést és az áldást Winkler Zsolt atya végzi el.

Mosonszolnok
Római katolikus templom

9 óra: Ünnepi szentmise.
10 óra: Ünnepi megemlékezés, melynek keretében felavatják Lebó Ferenc szobrászművész alkotását, a kitelepítettek és meghurcoltak emlékművét a templomkertben. Beszédet mond Török Sándor polgármester.
11 óra: Az új bölcsőde ünnepélyes átadása, beszédet mond Tóth Ferenc önkormányzati képviselő.

Nagycenk
Szent István-plébániatemplom
10 óra: Délelőtt 10 órától istentisztelet, 11–13-ig séta a településen, majd köszöntők és az elszármazottak találkozója kezdődik. Bemutatják a település történetét bemutató Nagycenki Füzeteket, fellép a Cenki Hársfa együttes, este pedig batyus bál kezdődik.

Nagyszentjános
a templom bejárata előtt

Rossz időben a polgármesteri hivatal dísztermében.
10.30: Kenyéráldás és ünnepi szentmise. Ünnepi köszöntőt mond Friderics Cecília polgármester, műsort adnak a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulói. Az új kenyeret megáldja Bernáth Krisztián plébános. Mindenki hozhat otthonról kenyeret megáldatni. Az ünnepség után közös zsíros kenyerezést és koccintást tartanak a polgármesteri hivatalban.

Pannonhalma
Ezen a napon reggel 9 órától délután 4 óráig a Szent István alapította monostor ingyenesen látogatható. A családokat ingyenes programmal várják a vársétányon. A kosaras-dombi Turistafogadó épületben megtekinthető a „Bárki vagy, aki a mennyei hazába igyekszel… – Másfél évezredes életforma Pannonhalma monostorában" című film rövid változata. A hagyományokhoz híven idén is kiállítják a Tihanyi alapítólevelet.
Boldogasszony-kápolna
10 óra: Ünnepi szentmise. Délután fél 4-től Soós Gábor ad orgonahangversenyt. Délután 5 órától ünnepi vesperás lesz, a szerzetesközösség esti imádsága. Este fél 9-től Szent István király intelmei hangoznak fel Imre herceghez.
Vársétány
11 óra: A vársétányon délután 3 óráig gyermekprogramok várják a gyermekeket és szüleiket.
Gyógynövényház
13.30 óra: Gyógynövénynapok programjai.
A Pincészet Kóstoló-
terasza
18 óra: A Zagyva Banda ad koncertet.

Pér
Petőfi Sándor Művelődési Ház
17 óra: A Petőfi Sándor Művelődési Ház 50 éve jubiláló ünnepi rendezvény.
Köszöntők, majd megemlékezés Petőfi Sándor névadóról. Petőfi-fal-átadás: Fekete Ottó, a művelődési ház egykori igazgatója. Megemlékezés az intézmény első igazgatójáról: Hámori Mátyás Terem-névadó – Kiállítás Hámori Mátyás festményeiből. Népdalcsokor: a Nyúli Falukórus előadása erdélyi népdalokból és Barsi Ernő szigetközi gyűjteményéből. Orgonajáték: Hámori Mátyás: Szent István-fantázia. Ének: Horváth Orsolya. Rendezvényünkre minden érdeklődőt várnak.

Sikátor
Sportpálya, kultúrház

Falunapot és elszármazottak találkozóját tartanak a községben.
9 óra: A gyerekeket, fiatalokat játék és foci várja a sportpályán.

Kultúrház
10 óra: A vendégek fogadása, színdarab, majd délután 3 órától ünnepi műsor következik. A napot a Metamorfózis együttes koncertje zárja.

Sopron
Szent István park

10 óra: Ünnepi szentmise a város papságával. Főcelebráns: dr. Barsi Balázs ferences szerzetes. Közreműködik a Szent István-templom kórusa.

Szent István-szobor
11 óra: Főhajtás, ahol ünnepi gondolatait Fodor Tamás polgármester mondja el. A rendezvény zárásaként kenyér- és borszentelést tartanak.

Díszkivilágításba öltözik a Parlament augusztus 20-án. Minden homlokzat és tetőzeti elem meleg sárga nátriumlámpás egyenrangú díszkivilágítást kap. A világítás kialakítása lépcsőzetes elrendezéssel történik, melyet az épület elé telepített vagy süllyesztett, oszlopokra és a homlokzatra szerelt, illetve a tetőzeten elhelyezett lámpatestek alkotnak, és az erkélyekre felszerelt lámpatestek egészítenek ki. Ez a rendszer az Országház egészét egyenrangúan láttatja, kiemelve annak építészeti nagyszerűségét. A próbavilágítások már lezajlottak, melyek során a szakemberek megállapíthatták a lehető legszebb hatás eléréséhez szükséges szögeket. A pontos tervezés azt is lehetővé teszi, hogy a keresztbe világítások elkerülésével a fényszennyezést is csökkentsék. A modern, magas fényhasznosítású és energiatakarékos világítótestek hosszú élettartamot és barátságos fényt ígérnek.


Olvasóink írták

  • 2. Ing.Böck 2011. augusztus 19. 11:05
    „Szegény Szt.István, ha tudná, hogy ö ezt a koronát sosem látta és sosem hordhatta, mert ez egy hamisitvány !”
  • 1. SiLa 2011. augusztus 17. 11:33
    „Nagyon hiányos a program ismertetése!
    A levéli programokról csak két sort írtak, a valóságban viszont nagyon színes, egész napos szórakozási lehetőséget biztosítanak a szervezők. Sok sikert a programok szervezőinek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatos áramszünetek Jancsifaluban

Olvasóink jelezték, hogy az elmúlt napokban többször is elment az áram a háztartásaikban. Tovább olvasom