Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Újvárosból egy új várost

Győr-Újváros - Az önkormányzat uniós pénzre kíván pályázni a Kossuth utca egy részének rehabilitációjához – szám szerint 900 millió forintra.

Ez adhat lökést az Újváros régóta várt rendbe hozását célzó hosszú távú program beindulásának.

Újváros rehabilitációja volt terítéken a kétnapos műhelymunkán, melyre a győri városháza stratégiai és városfejlesztési osztálya, valamint főépítésze hívta a szakembereket, intézmények vezetőit, civil szervezetek képviselőit, helyi lakosokat. Hogy a téma ismét asztalra került, az indokolta, hogy megjelent a regionális fejlesztési ügynökség pályázati kiírása, mely a megyei jogú városok szociális városrehabilitációs kiemelt projektjeit célozza meg. Ilyen lenne Győrött a Kossuth utca elejének rendbetétele, melyre 900 millió forint nyerhető. Ha minden jól megy, az építkezés 2011-ben kezdődhet.

A Kossuth utca 58. szám alatti épületet most újítja fel az önkormányzat, jövő tavasszal ideköltözhet a nyugdíjasklub és a családsegítő. Fotó: B. A.
A Kossuth utca 58. szám alatti épületet most újítja fel az önkormányzat, jövő tavasszal ideköltözhet a nyugdíjasklub és a családsegítő. Fotó: B. A.

A műhelymunka résztvevői számos megállapítást tettek, nagy részükben egyetértés mutatkozott. Mindenekelőtt abban, hogy ez a mostani pályázat egy folyamat kezdete legyen, csupán első projektje a városrész(pontosabban Belső-Újváros, azaz a Kossuth utca és közvetlen környezete) hosszú távú rehabilitációs programjának.

Ez a kezdőprojekt mutasson irányt, növelje a vonzerőt a magántőkének és jelentsen egyfajta garanciát a további rehabilitációban részt venni kívánók számára. Mert a teljes program a magántőke nélkül elképzelhetetlen (a városnak több mint 80 épülete van Újvárosban). Az önkormányzat feladata, hogy megfelelő környezetet biztosítson ehhez – képletesen és a valóságban is. Telepítsen például közfunkciót ellátó intézményeket a területre és ösztönözze a szolgáltatók megjelenését.

A hosszú távú program végső célja, hogy Újváros az legyen, ami a múltban volt: egy vonzó arculatú, magas társadalmi státusú városrész.

Nem pusztán a házak újravakolásáról, korszerűsítéséről van szó tehát, hanem a terület komplex újjáépítéséről és -szervezéséről, melybe beletartozik minden épület és közterület funkcióval való felruházása, az infrastruktúra hozzáigazítása, a közlekedési logisztika átszervezése stb.

Mindezen túl az ott lakók megnyerése is feltétele a sikernek. Ennek egyik eleme a pontos tájékoztatás, a vélemények felhasználása, de más eszközt is igénybe kell venni, például a felújított szociális bérlakások leendő lakóit célszerű bevonni az építési munkákba. A szakemberek fontosnak tartják azt is, hogy mindenképp legyen egy gazdája az ügynek, a területnek és a programnak, egy olyan cég, amely vagyongazdálkodási jogosultsággal is bír. S még valami: mindezt politikamentesen, szakmai alapon kell véghezvinni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrségtől kerülnek az utcára?

A határőrség rendőrségbe integrálódását követően az év végén megszüntetik a létszám feletti, státus nélkül maradtak munkaviszonyát. Tovább olvasom