Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Újváros a valóságban és a fejekben

Újvárosról egészen más képet őriznek az ott lakók, s mást a köztudat - ez az egyik legérdekesebb tapasztalata egy új felmérésnek.

Újváros szociális rehabilitációs programjával 1,1 milliárd forintos uniós támogatást célzott meg a megyeszékhely. Az első fordulós pályázatról a napokban döntött a közgyűlés.

Az előkészületek részeként az önkormányzat megbízta a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetét egy teljes körű felméréssel abból a célból, hogy kiderüljön, mit szeretnének, milyen igényeik vannak a program által érintett területen élőknek.

A több mint száz háztartást, valamint intézményeket, szervezeteket érintő kérdőíves és fókuszcsoportos vizsgálat oroszlánrészét Tóth Péter és Páthy Ádám szociológusok végezték.

– A felmérés lakosságot érintő részében a Kossuth utca elején élőket kérdeztük meg – mondta portálunknak Tóth Péter. – A negyednek ezt a részét többnyire idős párok és egyedülállók lakják. Véleményüket, jövőre vonatkozó elképzeléseiket elsősorban a kor és jövedelmi viszonyok differenciálták, a nemzetiségi hovatartozás nem. A felmérést elutasítók aránya nagyon alacsony volt, ami azt jelzi, hogy az újvárosiak bíznak a rehabilitációs programban, annak ellenére is, hogy az elmúlt 25 évben több ötletrohamnak voltak tanúi.

Újváros negatív imázsa meghatározza az ott élők mindennapjait. Sokan próbálnak meg kitörni belőle. Fotóillusztráció: K. Cs.
Újváros negatív imázsa meghatározza az ott élők mindennapjait. Sokan próbálnak meg kitörni belőle. Fotóillusztráció: K. Cs.


Újváros, az élhető negyed

– A megkérdezettek harmada mindig ebben a városrészben, de másutt élt, míg fele Győr egyéb részeiből költözött oda. A negyed kertvárosias övezet, nagy zöldfelületekkel, mégsem élhető, mert hiába a fizetőképes kereslet, gyakran alapvető szolgáltatások miatt is ki kell mozdulniuk a városrészből az ott élőknek. Mindezek ellenére az újvárosiak szeretnek a negyedben élni, akkor is, ha a javuló képet mutató statisztikákba sok, őket zavaró, nekik fájó ˝apróság˝ nem kerül bele. Például a szemét, a hangoskodás vagy az, hogy a szolgáltatók a Kossuth utca lakóiról általában kialakult rossz képpel azonosítanak minden ügyfelet és aszerint is bánnak velük.


A kitörés kényszere

A Kossuth utca rossz imázsából való kitörés erős kényszer az ott élők számára. Amikor például egy értelmiségi állást keres és lakhelye felől érdeklődnek, a válasz nem a Kossuth utca, hanem annak másik bejárata, a Bercsényi liget, amelyet a köztudat inkább Szigettel azonosít. A negyeddel kapcsolatos sztereotípiáktól való szabadulásra egy másik stratégia, amikor a szülők gyermeküknek szándékosan választják a legközelebbi iskola helyett valamelyik belvárosit.


A rehabilitáció ígérete

Nehéz megállapítani, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Azért hiányos az infrastruktúra, mert nem foglalkozott a városrésszel senki vagy azért, mert bár volt, az ott élők nem becsülték meg, esetleg mindkettő. Talán okokat sem kell keresni, hanem megtalálni minden lehetőséget arra, hogy a rehabilitáció során mindvégig jelentős figyelmet kapjanak a szociális elemek. A felmérés ehhez minden segítséget megad. Ahogy ahhoz is, hogy a tapasztalatok birtokában a város újabb, a negyed fejlesztését célzó pályázatokon vehessen részt.

Olvasóink írták

 • 12. gyugyu1 2010. április 12. 19:57
  „Mindig" eszem a kefét" ha olyan hozzászólásokat olvasok mint itt pár hozzászólás ! Ezek az emberek /AHA,Elihu / akik meglátásom szerint nem is tudják miről beszélnek ! Ők ezt a városrészt a Bercsényi liget- Kossuth u- Bálint M utca "lapos "bermuda sokszög" területével azonositják ahová a nagyszerű "tanácsi" városvezetés a sárgalábuakkat betelepitette és ezzel halálraitélte ezt a környéket ami azelőtt a polgárok népszerű lakóhelye volt./szegkovács romákis voltak akik ugy-ahogy beilleszkedtek !/ Ujváros többi része ahol nem tudtak tönkretenni mindent a megélhetésiek, szépül és virágzik fejlődik rendesen ! A sinektől a Rábcatöltésig ! El kell sétálni és mindjárt meglátni a fejlődést nem a szájukat tépni ! Tiszta ,környék,szép lakóházak szorgalmas emberek akik törödnek a környezetükkel és tesznek is érte !”
 • 11. jirzi1 2010. április 08. 07:17
  „Gyerekek.Egy dologgal lehet megakadályozni a tetvek szaporodását.Véget kell vetni az ingyen jólétnek . Amíg a Magyar gondolkozik szüljön e gyermeket addig a tetű megszüli mert nem ő tartja el .De talán kevés iq-val is fel lehet fogni hogy ha nincs pénzed nincs kajád. Ha éhes lesz csak gondolkodik.”
 • 10. bonita2 2010. április 07. 23:52
  „8.
  koszi a javitast:)”
 • 9. tber 2010. április 07. 22:33
  „Jó ez a putris duma. Valaki mindig azt szokta emlegetni hogy K-Mo. egy putri, pedig a belvárostól cca 5-10 perc séta után mindjárt van is egy.”
 • 8. elihu 2010. április 07. 12:47
  „Csak javítanék: méltó régi... (ha már idézünk, idézzünk helyesen és ne csináljunk magunkból Király Lindát)
  Újvárosból pedig mindig is putri marad. Ez nem a középkor, hogy az etnikeket nem engedik be a városokba. Ebből a szempontból sajnos...”
 • 7. bonita2 2010. április 07. 10:59
  „"Ujvaros megint szep lesz, regi melto nagy hirehez"”
 • 6. reggaement 2010. április 06. 20:47
  „[flash]http://www.youtube.com/watch?v=e0Tx8rGqsbk[f lash]”
 • 5. reggaement 2010. április 06. 20:46
  „[flash]http://www.youtube.com/watch?v=e0Tx8rGqsbk[ lash]”
 • 4. oregnovak935 2010. április 06. 14:34
  „Akkor meg kell nézni Szigetet, mennyire élhető! Az oda betelepített "brazilok" miatt már rosszabb mint Újváros! Valamikori doldos emberek java már kihalt onnan és ezeket telepítették a megüresedett u.n. INSOL lakásokba. Köszönjük polgárbarát önkormányzat, élén a " független" polgármesterrel! Csak hogy tudja: nem a Mi polgármesterünk!”
 • 3. kenyeres 2010. április 06. 13:59
  „Győr város "elit eltartottjai" élősködői, akiket támogat a város vezetése, azok laknak itt!Akik nem fizetnek, tartozásokat halmoznak fel, de mercédesszel járnak segélyért.....és kapnak is, merthogy a szálak az önkormányzatig vezetnek, és védik őket!
  Akik rendesek, nincsen tartzásuk sem, azokat nem segítik, Győr város "vezetői" csak a szájukat törölhetik éhesen! Ez a demokrácia, esélyegyenlőség, de senki ne felejtse, jön a választás!!!!!akik voltak eddig elhúzhatnak a bús p....ba!”
 • 2. AHA 2010. április 06. 11:48
  „Akkor lesz abból élhető negyed amikor seggem nyulat lő!
  Aki ott lakik az próbál minden szépet,jót bemagyarázni magának,de ez csak önámítás.
  Ja,és nem csak hallom mi van arra fele,hanem odajárok dolgozni.
  Az elmúlt években sem változott semmit.”
 • 1. Róka 2010. április 06. 11:12
  „"Újváros, az élhető negyed"
  Ezt az sem hiszi el aki leírta... Ennyi brazil közt élni lehetetlen ...Ellopnak mindent amit csak látnak...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt futnak a győri anyukák

Közös mozgásra várja az anyukákat Földingné Nagy Judit maratoni futó. A szervezett mozgás ötlete… Tovább olvasom