Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Újraindulhat a koroncói konzervüzemben a termelés?

Több mint három éve nincs termelés a koroncói konzervüzemben, a felszámolás alatt álló cég gyárát azonban a közelmúltban bérbe vette, majd megvásárolta egy termelői konzorcium. Terveik szerint fokozatosan indítanák újra a feldolgozótevékenységet.
A 2007-ben felszámolás alá került koroncói Horker Kft. konzervüzemében mintegy négyezer hazai gyümölcs- és zöldségtermelő 2008 nyarán szerette volna újraindítani a termelést – adtuk hírül közel három évvel ezelőtt. Nem sikerült, mivel a szükséges egymilliárdos hitelhez nem kapták meg az állami garanciát. Most azonban, bár sok kérdéssel, de készülnek hosszú távú tervek a konzervgyár beindítására, mivel az üzem és a hozzá tartozó egyéb létesítmények nemrégiben új tulajdonoshoz kerültek.

– A térség gyümölcs- és zöldségtermelőit tömörítő, több mint száz taggal rendelkező Arrabona TÉSZ Értékesítő Szövetkezet 2009 májusában vette bérbe a felszámolótól a telephelyet, döntően gyümölcstárolásra és a félkész termékek előkészítésére, 2010. december végén pedig uniós támogatás segítségével megvásároltuk azt – mondta el a Kisalföldnek Bagoly László, a szövetkezet elnöke. A szövetkezet kifejezetten azzal a céllal alakult meg, hogy a konzervüzemet a TÉSZ hatáskörébe vonják,
egyelőre telephelyként. Tavaly eredményes évet zártak, több mint ötezer tonnás forgalmat bonyolítottak le.

A koroncói telephelyről tavaly a megvásárolt gyümölcsöt friss értékesítésre adták el, részben "pulp" formában (hűtött, nyers gyümölcslé). A feldolgozóüzemet saját cégcsoportjuk egy különálló cége hasznosítaná. Egyelőre azért nem lehet százszázalékosan kijelenteni, hogy idén újraindul a konzervgyártás, mert a pénzügyi hátteret most szervezik.

A fő konzervipari termékcsoport a június 15-én induló szezonban a meggy lehet, a tagok által termelt egyéb gyümölcsök közül a piaci igények és lehetőségek függvényében választják ki a többit. Amennyiben sikerül beindítani a termelést, optimális esetben 30–40 állandó és 150 körüli létszámú idénymunkásra lesz szükség évente a koroncói üzemben.

Mindenképpen tervezik a zöldségvonal újraindítását is, az alapkoncepció szerint olyan környékbeli termelői csoportokkal, TÉSZ-ekkel együttműködve, amelyek a rábaközi zöldségtermesztést meg tudnák újítani.

Terveik szerint fokozatosan indítanák újra a feldolgozótevékenységet.

Olvasóink írták

  • 2. Bo9903 2011. április 02. 12:12
    „Mióta viktorka van kormányon 90 ezer munkahely szűnt meg.... tényleg teremti a munkahelyeket.... cserélhetne a kedves felesége az enyémmel pl. 2 hónapra. Hányok tőlük.”
  • 1. janika 2011. március 31. 15:38
    „Jé, hát engedett a nyomásnak a maffia? Vagy csinálja a Viktor az értékeket gyártó munkahelyeket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ima egy veszélyben lévő magzatért

Kilenc hónapig egy veszélyeztetett magzatért imádkoznak, megszületéséért felajánlásokat tesznek a… Tovább olvasom