Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Újra megmenekült a bakonyi vasút

Gyakorlatilag minden reggeli és délutáni járat megmarad április 15. után is a győr–veszprémi vasútvonalon. A politikai és civil lobbinak sikerült – az országban egyedüliként a bakonyi vonatnál – elérnie, hogy a márciusban kiszivárgott tervezet helyett egy másikat fogadjon el a minisztérium.

A Kisalföld március 10-i számában adtunk hírt arról a tervezetről, amely szerint az országban 412 személyszállító vonatot szüntetnének meg április 15-től – ebből a Pápa–Csorna vonalon 17, a Győr–Veszprém közöttin 11 lehet érintett.

Holdinger Kinga munkába jár a bakonyi vonattal, számára fontos, hogy milyen lesz a menetrend. Fotó: Mészáros Mátyás
Holdinger Kinga munkába jár a bakonyi vonattal, számára fontos, hogy milyen lesz a menetrend. Fotó: Mészáros Mátyás

Az eltelt egy hónapban az országban a legerősebb és leghatékonyabb lobbizás a tervezet ellen a bakonyi vasút esetében folyt. Sikerült olyan menetrendben megállapodni, amellyel gyakorlatilag harmadszor is megmenekül a vasútvonal.

A MÁV-Start április 15. utáni menetrendje tegnaptól letölthető, így vált bizonyossá, hogy azok a bakonyi járatok is benne szerepelnek szinte teljes egészében, amelyeket a márciusban kiszivárgott tervezet alapján megszüntettek volna.

Az említett tervezetből egyébként az derült ki, hogy a Győr–Veszprém vonalon a Győrből csak a 8.51-kor, 13.51-kor (ez csak Zircig), 14.51-kor, 15.49-kor, valamint 17.41-kor induló maradt volna meg; továbbá a Bakonyszentlászlóról 4.10-kor induló, Veszprémből 8.06-kor, 11.13-kor és 19.08-kor, valamint a Zircről 15.20-kor induló vonat.

Március elején az érintett térség országgyűlési képviselői – Kara Ákos győri és Talabér Márta Veszprém megyei –, valamint a Bakonyvasút Szövetség elnöke, Bödecs Barnabás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium két államtitkárához, Fónagy Jánoshoz és Völner Pálhoz fordultak. A döntéshozók asztalára ezt követően olyan saját tervezetet tettek le, amelyet végül a minisztérium elfogadott.

Ezzel kapcsolatban Bödecs Barnabás elmondta: "A minisztérium szándékát tudomásul kellett vennünk, ami arról szólt, hogy a szerelvények számát csökkenteni kell. A mi tervezetünk szerint az eddigi három BZ (motorvonat) és 2 mozdony helyett két BZ és egy mozdony közlekedik a jövőben – vagyis öt helyett három szerelvény. De ezek olyan menetrend szerint mennek, amelyek az utasigényeket is kielégítik."

Kara Ákos itt tette hozzá: "Valóban az volt a fő cél, hogy a munkába, illetve iskolába járás megoldott legyen, s figyeltünk a turisztikai célok teljesítésére is. Valóban lehetett a hatékonyságon javítani ezen a vonalon. Az új menetrendet a kihasználtsági mutatók alapján; a vasutasok véleményét és érdekeit is figyelembe véve állítottuk össze."

Kérdésünkre, hogy miért nem lehetett még a tervezet elkészítése előtt egyeztetni a minisztériummal, azt a választ adta a képviselő: "Mert nem tudtunk erről, de utána azonnal reagáltunk. Valószínűleg a gyorsaság is számított a sikeres végkifejletnél."

Az április 15-től érvényes menetrend tegnaptól tehát olvasható a vasúttársaság honlapján (www.mavstart.hu), lényege, hogy gyakorlatilag megmarad az összes reggeli és délutáni járat.

Holdinger Kinga Pannonhalmán tanít, számára fontos, hogy továbbra is ezzel a vonattal közlekedhet Pannonhalma és Veszprémvarsány között – munkába menet és jövet. Tény ugyanakkor, hogy továbbra sem tömött járatokról beszélünk – a tegnapi fél hármas járat sem volt az.

A végén még le kell szögezni azt is, hogy a járatmegmaradásoknak "ára" van: lesz olyan vonat (a munkásjáratok között), amely a mostanihoz képest fél órával később indul.

És szólni kell arról is, hogy a közlekedő három szerelvény életkora meglehetősen magas, meghibásodás esetén a pótlásukról, javításukról gondoskodni kell. A "hogyan" újabb feladat.


Huzavona.
Először 2007 márciusában került veszélybe a Győr–Veszprém vasútvonal – vagy ahogy szinte mindenki emlegeti, a bakonyi vonat.

Ezt követően aztán 2009-ben zárták be majdnem. Most nem a teljes megszüntetésről volt szó, de olyan mértékű lett volna a járatcsökkentés – mondják az érintettek –, s olyan időpontokat érintett volna az új menetrend, hogy gyakorlatilag leszoktatták volna az utasokat a vonat használatáról.

Így nem túlzás azt állítani, hogy ismét megmenekült a bakonyi vonat.
Olvasóink írták

 • 4. urbaniastapista 2012. április 06. 22:24
  „#3.
  Így már minden tiszta.
  Győr-Bakonyszentlászló napi 10 helyett 8, Veszprém-Bakonyszentlászló napi 6 helyett 5 vonat.
  Mindezt 5 helyett 3 vonattal. Kezet csókolhat a Máv és a miniszter a civileknek.
  Már csak a bicikliknek kellene hétvégente helyet keríteni.”
 • 3. atomqkac 2012. április 06. 15:35
  „Itt jó a link:
  http://www.facebook.com/pages/Bakonyvas%C3%BAt/165943146764423?ref=tn_tnmn
  Április 15-től a menetrend: http://www.mav-start.hu/res/gyor-veszprem_hirdetmeny_a3.pdf”
 • 2. urbaniastapista 2012. április 06. 13:57
  „A régi cikket köszönöm, ismerem. Abból sem lettem okosabb, mert az abban hivatkozott link ellentmond a cikkben leírtak jó részével (pl. Győrből 6.51-kor induló - 39520 számú vonatot lemondanák, a cikk szerint meg marad), szóval nem egyszerű kiigazodni.
  Ezért lenne fontos a most megállapodott tervezet, arról semmi konkrétum nincs a cikkben, csak a fals link. Így az is is kiderülne, mit is sikerült elérni a képviselő hölgynek és uraknak.”
 • 1. urbaniastapista 2012. április 06. 11:21
  „Cikkiró hol olvasta ezt a tervezetet? A linken nagyon nincs semmi ilyesmi. Az ELVIRA szerint is 10 vonat lesz két hét múlva pénteken.

  <itt olvashatók az előzmények: http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/alig_marad_vonat_a_papa-csorna_es_a_veszprem-gyor_vonalon/2268679/ - szerk.>”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszfényben a színházak - Színházak éjszakája Budapesten - Győrben is lesz hasonló?

A színházi világnap után pár nappal március 31-én éjszaka és az április 1-jére virradó hajnalon… Tovább olvasom