Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Újra egynapos önkéntes munka a vörösiszap-károsultakért!

November 20-án, szombatra egynapos önkéntes munkára hív segítőket Devecserbe a vörösiszap-katasztrófa kármentesítési munkálataihoz a SZE

Az egész napos program során az iszappal elöntött porták, kertek megtisztításában segédkezünk majd: takarítunk, iszapot lapátolunk és a helyieknek segítünk. A munka változatos: kemény, nehéz fizikai és könnyű, lányok által is végezhető feladat is bőven akad.  Védőfelszerelést a helyszínen kapunk, amivel - ha betartjuk az előírásokat - teljesen biztonságosan végezhető a munka. Meleg ebédet és vacsorát is kapunk, a helyszínen több csoport is főz az önkénteseknek. Emellett ásványvíz, frissítők, kávé, meleg tea is rendelkezésre áll. A ruházatról: mindenképpen olyan kényelmes ruhában gyere, amit nem sajnálsz, ha véletlen piros lesz!

Az utazáshoz a Széchenyi István Egyetem a Kisalföld Volánnal különjáratot biztosít. Indulás szombat reggel 6:00-kor az egyetem parkolójából, érkezés este 19-20 óra között. Rossz idő esetén is megyünk segíteni! Akinek túl korai az időpont, de jönne, szóljon, megoldjuk!

További információ és jelentkezés: 

Hódosi Gergely
E-mail:szeonkentes@gmail.com
Telefon: 06-70-335-2247

 

Az alábbi sorok a egy régebbi nap munkáját mutatják be:
„Két brigád összehangolt munkájával darabonként hordtuk ki egy család egykori otthonának minden holmiját, a mobiltelefonoktól kezdve az összes ruhaneműn keresztül a gyerekjátékokig, karácsonyfadíszekig minden ott volt, semmit sem tudtak elvinni, és minden megsemmisült. A faluba bekúszó gyilkos iszap szintje rövid idő alatt emelkedett 10 centisről 2 méteresre - az elképesztő mértékű emberi kapzsiság és felelőtlenség következtében. Itt már csak az emberélet mentéséről lehetett szó.
 Ki kellett mindent rámolnunk, hogy aztán a rendkívül mérgező vörösiszapot kitakarítsuk a házból. A plébános azt mondta, hogy ha netán végül dózerolásra kerül sor (tehát nem maradhat meg a ház), akkor is ki kell szedni ezt az anyagot mindenhonnan, annyira mérgező. Végül az igen profin dolgozó markoló egy teherautó segítségével hamar elvitte a ház elé kihordott holmit, majd az iszapot is.
A teljesen elöntött házban egyetlen élő dolgot találtunk - egy cserepes virág csodák csodájára több nappal a borzalom után is ott virított a nappaliban. Kivittük, és kitettük a kapufélfa tetejére. Ez a virág megmutatta, amit Ady egy versben is megfogalmazott: „Az Élet él, és élni akar!" Iszonyatos katasztrófa történt, ez ellen már csak egyetlen módon tudunk tenni - ha ott vagyunk, és tovább erősítjük ezt a példátlan erejű összefogást."  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig hódít a Portugál!

Ne csüggedjen, aki a múlt évadban lemaradt a győri színház nagy sikerrel játszott tragikomédiájáról!… Tovább olvasom