Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Újabb keresetet adott be az Audi ellen a debreceni egyesület

Késedelmet szenvedhet a győri Audi gyár bővítése, ugyanis a beruházással érintett terület egységes környezethasználati engedélyének kiadásáról szóló másodfokú határozatot megtámadta és ellene keresetet nyújtott be csütörtökön a debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulata.

A mintegy 2.000 oldalas dokumentumot a szervezet képviselői adták be a győri székhelyű észak-dunántúli környezetvédelmi hatósághoz, amely meghozta az elsőfokú határozatot.

Zsák Ferenc Tibor, a társulat elnöke az MTI-nek elmondta: kérelmezik a határozat megsemmisítését, a végrehajtás felfüggesztését és előzetes döntéshozatalt kérnek az ügyben eljáró bíróságtól.

A társulat elnöke szerint a végzés eljárási hibákat tartalmaz, s emellett megsérti egyebek között a Natura 2000-re vonatkozó kormányrendeletet, amely a beruházás alternatív helyszíneinek teljes körű vizsgálatát írja elő a beruházó számára. Az elnök korábbi tapasztalatokra hivatkozva kétségbe vonja a beruházási területen lévő növény- és állatfajok áttelepítésének sikerességét is, amelyre egyébként az Audi jelentős összegeket költ.

Németh Zoltán, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója az MTI megkeresésére elmondta: a keresetet a másodfokú határozatot kiadó Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez továbbítják, s onnan kerül a bírósághoz, amely döntést hoz a kérdésben.

Az igazgató utalt arra, hogy a beruházás Natura 2000-es területet érint, ezért vált szükségessé állásfoglalás kérése az Európai Bizottságtól. A bizottság kiemelt közérdekre tekintettel a beruházás mellett foglalt állást megfelelő kompenzáció figyelembe vételével. Ez a kompenzáció azt jelenti, hogy az érintett terület helyett háromszor akkora helyen történik környezet-, és természetvédelmi célú fejlesztés és új élőhelyek kialakítása - tette hozzá.

A környezetvédelmi tárgyú engedély megléte egyébként az építési engedélyezési eljárás fontos feltétele. Az építési engedély ugyanis csak a környezethasználati engedély birtokában adható ki - magyarázta az igazgató.

Az Audi mintegy 900 millió eurós beruházás keretében bővíti győri kapacitásait 2013-ig, s ezzel közvetlenül 1.800 munkahelyet hoz létre - jelentette be még tavaly szeptemberben Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke.

A beruházás eredményeként 2013-tól évente több mint 125 ezer gépkocsit gyártanak az Audi magyarországi telephelyén, az Audi Hungaria Motor Kft.-ben.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. gyorildy 2011. május 26. 18:30
  „Menjenek a fenébe és éljenek meg a mi adóinkból fizetett stadionjukból!!!

  Egy se jöjjön ide!!!”
 • 74. Hedon 2011. május 25. 16:01
  „LMP és a megélhetési természetvédőknek:

  "Május 17-én Győrött akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel az autógyár területén, a bővítéshez kapcsolódó földmunkák közben több világháborús robbanószerkezetet is találtak. A terület átvizsgálása során a Szollár Norbert főtörzsőrmester vezette járőr összesen 290 darab, 40 milliméteres, magyar gyártmányú páncéltörő gránátra és lőszerre bukkant. Mindezek mellett két darab fényjelző lövedéket, 22 darab 40 milliméteres hüvelyt, valamint két darab 7,62 milliméteres gyalogsági lőszert is találtak. A hatalmas arzenált a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg. "

  Így néz ki egy Natura2000-es terület?”
 • 73. Babybogyo86 2011. május 24. 11:42
  „Önálló gazdaságból képtelenek vagyunk megélni, mert még az édesanyjukat is eladták volna a kedves, okos és jól szituált vezetőink. Ebben a helyzetben nem kellene azt hátráltatni, amiből még pár ezer család asztalára kerül valami.”
 • 72. kisokoska 2011. május 22. 22:22
  „Érdekes a Mercédesz gyárral nem foglalkoztak ennyit. A győri érdekeltségeket mindig távoli egyesületek torpedózzák.
  Ez lehet mosoni Duna, Audi fejlesztési stb. Milyen törvények vannak?”
 • 71. maraton 2011. május 22. 22:01
  „Ja és itt a honlapja a debreceni természetvédőknek, itt várják az értékes hozzászólásokat:
  http://www.tiszantulitermeszetvedok.hu/kapcsolat.php”
 • 70. maraton 2011. május 22. 21:57
  „Emögött a <moderálva> debreceni társaság mögött politika van kőkeményen , valakinek nagyon böki a csőrét, hogy a "jövő Győrben épül"”
 • 69. Bo9903 2011. május 20. 11:13
  „Hát ez az, söprögessenek otthon. Nem tudom, ez a kompánia hány embernek ad munkahelyet, az Alföldön lenne mit takarítani.... mégegyszer: Békén lehet hagyni az AUDI-t.”
 • 68. gyorildy 2011. május 19. 17:33
  „Remélem ezek után egyetlen debrecenit sőt hajdú megyeit nem foglalkoztat majd az Audi. Miért nem söprögetnek otthon????”
 • 67. gyorildy 2011. május 19. 17:30
  „Mi is fogjunk össze és adjunk be keresetet a debreceni stadionjuk ellen. Az is mi adóforintjainkból épül és még munkahelyet sem teremt.”
 • 66. kobresz 2011. május 18. 20:16
  „Mi a franc közük van ehhez ?????????????????????????????
  Az is egy ökör aki ilyesmit meg enged !!!!
  Nem hogy örülnének a sok munkahelynek,meg a rengeteg adónak ami befolyik Állambácsi kasszájába .”
 • 65. Prérifarkas 2011. május 17. 22:21
  „Nem őrjítsetek meg teljesen na ne már!!!
  Húzzatok Debrecenbe meg a Tiszára! Vagy ott minden oké? Sőt ajánlom a Romániai bányákat nehogy megint ciánt kapjunk!
  Most komolyan mit kevertek itt? Várom a választ!”
 • 64. Bo9903 2011. május 17. 13:18
  „a 63. hozzászólónak az első betűtől az utolsóig igaza van. Menjetek vissza a Tisztántúlra, aztán pl. Gy.patán tegyétek rendbe a placcot, csupa kosz, meg szemét minden. Ott védjétek a természetet, és teremtsetek munkahelyet. Békén lehet hagyni az Audit. Ennyi.”
 • 63. audieto54 2011. május 16. 21:27
  „"Tisztelt"Természet védő Tiszán túli bagázs!
  Hol voltak amikor a magyar és a testvéri hadsereg felváltva tett mindent tönkre a lánctalpakkal?A mai napig nem tudni,hogy mit rejt a föld.Az AUDI nem csak rendbe teszi a területet,hanem munkahelyeket is teremt.Sokkal jobban tennék,ha önök is inkább munkahelyeket teremtenének az akadékoskodás és a társadalom hátán való élősködés helyett.Lehetőleg a saját házuk táján a nevükben is benne van -TISZÁN TÚL-
  Egy jó szándékú/természetesen a saját hasznát is szem előtt tartó/Céget nem hátráltatni, hanem inkább segíteni kéne mindenkinek aki teheti.”
 • 62. verembele 2011. május 16. 13:48
  „Tisztelettel.
  Ezen a szép helyen voltam katona, akkor amikor a TESTVÉREK" még javában itt posztoltak. "Szemben velünk".
  Hadi út és lőtér, tele mocsokkal. Nem értem, hogy kinek az "ÉRDEKE" ezen terület további sorvasztása. Szerintem ezen a területen még most is veszélyes ácsingózni. A futrinka elfut, az idő megy, vele a Beruházó.
  Tisztelt ZÖLDEK!! Valahova jussunk már. Vissza kell fejlődni?,?
  MUNKAHELY KELL... MEGÉRTITEK VÉGRE
  Üdv.”
 • 61. vanessa 2011. május 15. 18:46
  „szép estét!csabakirályfi,elösször nézz körül a magyar gyárak portáján, ott aztán van szennyezés, ja meg a magyar mindenhova eldobja a szemetét, az ut menti árkok tele vannak zsákos szeméttel, menjél el az AUDI felé, az EUROPA, TE MEG ÉLJÉL BALKÁNBAN, NEKED OTT A HELYED, VAGY TE ADSZ MUNKÁT A SOK EMBERNEK? annyira sötét vagy, hogy az nem igaz, Debrecennek mi köze van Győrhőz?jó lenne azzal foglalkoznának amivel kéne, menjen ek ki az erdőkbe és szedjenek szemetet, mert az van bőven,”
 • 60. geza11 2011. május 14. 11:18
  „Kishazánkat már csak az irigység tartja össze, bár már ebben sem vagyok biztos...”
 • 59. gyorildy 2011. május 13. 17:46
  „LKT:
  Az egész Tiszántúlon összesen nincs 2000 új munkahely 20 év alatt sem. Ronda dolog az irigység az biztos. De a lényeg, hogy lesz Bio stadionjuk, mert nyilván annak kell lennie egy ilyen környezettudatos helyen, ja és az sem mellékes, hogy mindez közpénzből. Eddig szerettem Debrecent, de ezt újra gondolom. Bojkottáljuk mi is a Virágkiállítást!!”
 • 58. LKT 2011. május 11. 21:23
  „Tisztelt Tiszántúli Természetvédők Társulata!Létesítsetek 2000 munkahelyet azután beszéljezek!”
 • 57. pancser 2011. május 10. 10:06
  „Hortobágy lépett, árvalányhajas pusztát a győri gyárak helyett és karikással nyargalászó csikósokat! Vonzó perspektíva, kedves debreceni környezetvédők, csakhogy ez a kulturált Pannónia!”
 • 56. Ikl5 2011. május 09. 17:03
  „Mi is irigykedjünk kicsit, ugyanis az elmúlt 20 évben az Észak-Nyugat- Dunántúlon nem épült autópálya!

  Sürgős LENNE: Győr- Sopron; Sopron- Balaton- Szombathely; Győr- Pápa.. Mi felénk csak elkerülő utakra futja, futotta....

  Ehelyett épült Nyíregyháza- Záhony, Debrecen- Miskolc; Miskolc- Kassa felé; Miskolc- Nyíregyháza; Kecskemét- Szeged- Makó szakaszok... stb.”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vidám ballagás érettségik előtt

Trombitálástól, énekszótól volt hangos csütörtök délelőtt a győri belváros, jelezve, hogy az idei… Tovább olvasom