Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Új tanév 183 tanítási nappal

A megyei tanévnyitó értekezlet hagyományosan és visszavonhatatlanul a vakáció végét jelzi – egyelőre persze csak az intézményvezetőknek, iskolafenntartóknak.

Az idei értekezletet tegnap Győrben tartották; az új oktatási kormányzat eddig megismert elképzelései miatt pedig a szokásosnál is nagyobb érdeklődés kísérte. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár a sajtó kérdéseire válaszolva elmondta: valóban a jövő tanévben lehet szó a pedagógusbérek rendezéséről – de ennek összhangban kell lennie a nemzetgazdasági érdekekkel –, s várhatóan 2011 őszétől lép életbe az új közoktatási törvény is.
Az értekezleten elhangzott: a megye oktatási mutatói országosan nagyon jók, de a funkcionális analfabetizmus még mindig súlyos problémát jelent.
Jövő hét szerdán megkezdődik a tanítás a megye iskoláiban. A 2010/2011-es tanévben 183 tanítási nap lesz; az őszi szünet október 30-tól november 7-ig, a téli szünet december 22-től január 2-ig, a tavaszi szünet április 21-től 26-ig, míg a jövő nyári szünet június 16-tól augusztus 31-ig tart. Az első félév szorgalmi időszakának vége január 14-én lesz, ezen a napon zárják le a tanulók első félévi jegyeit, a bizonyítványokat pedig legkésőbb január 21-én osztják ki. Az utolsó évfolyamon tanuló középiskolások utolsó tanítási napja április 29-én lesz. Az írásbeli érettségi vizsgákat május 2. és 23. között rendezik, június 2. és 8. között az emelt szintű, június 14. és 28. között pedig a középszintű szóbeli vizsgákat tartják. 

Még üresek a tantermek, de jövő szerdán megkezdődik a tanítás. A felvételen: Gémesi Zoltánné. Fotó: H. Baranyai Edina
Még üresek a tantermek, de jövő szerdán megkezdődik a tanítás. A felvételen: Gémesi Zoltánné. Fotó: H. Baranyai Edina

Az országban 1,3 millió diák vesz részt nappali oktatáson (részletesebben keretes írásunkban olvasható az idei statisztika). A tanévkezdés idén is jelentős költségekkel jár: az átlagos tankönyvcsomag ára az első évfolyamon hatezer, a második évfolyamon csaknem nyolc-, a harmadikon nyolc-, a negyediken pedig tízezer forint. Az ötödik-hatodik évfolyamon a tankönyvcsomagok ára szintén tízezer, a hetedik és a nyolcadik évfolyamon 13 ezer forint körül alakulhat.

S bár az új közoktatási törvény az ígéretek szerint  a jövő tanévtől lép életbe, több jogszabályi változás már mostantól esedékes. A legtöbbször említett változás, hogy a  nevelőtestület  szülői beleegyezés nélkül ismét évfolyamismétlésre utasíthatja a diákokat, de a módosított közoktatási törvény rögzíti a szöveges értékelés feltételeit is.  Módosulásnak számít továbbá, hogy a jövőben a kormány határozza meg: a felsőoktatási intézménybe való felvételhez mely érettségi tárgyból (vagy tárgyakból) kell emelt szintű vizsgát tenni.

A megyei tanévnyitó értekezleten nagy érdeklődés mellett az új kormányzati elképzeléseket is megismerhették az intézményvezetők. Fotó: H. B.  E.
A megyei tanévnyitó értekezleten nagy érdeklődés mellett az új kormányzati elképzeléseket is megismerhették az intézményvezetők. Fotó: H. B. E.

A megyei tanévnyitó értekezlet előtti sajtótájékoztatón Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet (Mepi) vezetője elmondta, a nyilatkozatokból eddig megismert oktatási-kormányzati elképzelések összhangban vannak a 2006-ban elfogadott, 2012-ig szóló megyei közoktatás-fejlesztési tervvel is. Nincs vita például a nevelés fontosságának hangsúlyozásában, illetve abban, hogy az óvodát és az alsó tagozatos oktatást minden településen biztosítani kellene, akár összevont csoportokkal is. A pedagógiai intézet igazgatója hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megyében ebben a tanévben iskolai szerkezetváltozásokra (intézménybezárásokra) nem kerül sor; a létszámok alakulásáról októberben kapnak pontos képet. A tavalyi felvételi eredményekről elmondta azt is, hogy minden szinten élen járnak a megyei iskolák és tanulók – az eredmények pedig bizonyítják a pedagógusok körében végbement attitűdváltást.

Vannak persze még megoldandó feladatok, a kompetenciafelmérésekből  továbbra is az olvasható ki, hogy a diákok 15–20 százaléka abban az alsó két kategóriában teljesít, amely gyakorlatilag a funkcionális analfabetizmust jelenti. „Ha az évismétlés lehetősége azt jelenti, hogy a pedagógusok nyugodtabban tudnak foglalkozni az ilyen problémákkal küzdő gyerekekkel, akkor ez az elképzelés is támogatandó. Nyilván persze idő kell arra is, hogy ebben megerősítést kapjunk."

Az idei statisztika a tavalyi függvényében.  Általános iskolában a tavalyi 773.706-tal szemben az idén 760.110, szakiskolában a 128.674 helyett 126.260, speciális szakiskolában a 9968-cal szemben 9780, gimnáziumban a 201.208 helyett 197.540, szakközépiskolában a 242.004-gyel szemben 237.460 diák tanul majd. Általános iskolában az idén 97 ezer, szakiskolában 33.600, speciális szakiskolában 2900, gimnáziumban 40.600, szakközépiskolában pedig 45.500 első évfolyamos kezdi meg tanulmányait.

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2010. augusztus 26. 10:30
    „A funkcionálisan analfabéta gyereke száma Hoffmann Rózsika avitt és tudománytalan elképzelései, a magyarkodó, latinos ketresztényes tantervi változások növekedése miatt igen is NŐNI fog!
    Ezen nem segit a buktatás (kit érdekel pl. a katolikus egyházat építgető királyok munkássága az alapfokú képzésben??) viszont sokat javitana a pedagógus társadalom vezetőinek az egzakt tudomyányokban való jártasságának, és az azokban való tudásszintjének drasztikus növelése!
    Talán akkor nem családi élet dolgaitól teljesen idegen papokkal, meg élemedett erkölcscsősz matrónákkal kéne a sajtóban bizonygatni, hogy mennyire "jó" dolog a fejlődő idegrendszerű kisgyerekek buktatása az alsó tagozatban! Annak ellenére is, hogy a pedagógia elismert nagyjai már 15 éve kijelentették, hogy a Hoffmann Rózsa által hivatkozott és "visszavezetett" rendszer (abrichtung) elavult, káros, és tudománytalan!
    Mért kell mindennek tapsolni ami ostobaság??? Mert narancsszínűbe öltözött emberek szajkózzák ezeket?? ÉS ki fizeti meg az árát ezeknek a butaságoknak arra ki gondolt már?? (A gyerekeink, akiket épp most tesznek tönkre a Hoffmann félék)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bettyék még egy hónapot nyertek: maradhatnak a kollégiumban

Még egy hónapig biztosan van szállása a Marcalváros II-n július végén napokig sátorban élő párnak. Tovább olvasom