Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Új elnök - feladat a soproni épület befejezése és az e-bíróság

Átadja a stafétát dr. Becher Rezsőné, a megyei bíróság elnöke, aki hat év után, mandátuma lejártával nyugdíjba vonul.

Utódját, dr. Takács Józsefet jelentős többséggel választotta meg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT). Minden téren sok feladatot kap elődjétől, ezek közül csak egy a Soproni Városi Bíróság épületének kérdése, amelyet – mint vallja – szeretett volna előrehaladottabb állapotban rábízni a következő elnökre. Mint ismeretes, az épületet 2006-ban visszakapta az evangélikus egyház, s az ítélkezés feltételeit 2011 végéig kell másutt megteremteni.

Az 1,4 milliárdos soproni beruházás eddig sok nehézségbe ütközött, jelenleg már folynak az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárások. A nyugdíjba vonuló elnök szerint az ítélkezési mutatók javulása érdekében nagy utat tett meg az intézmény, de még az út közepén tart. Rövidülniük kell például a pertartalmaknak, erre természetesen az új bírói álláshelyek – vagyis még két státus – megteremtése lenne a biztos megoldás, de ebben reménykedni hiú ábránd – mondja Becherné. Viszont folyamatosan tárgyalnak az OIT-tal arról, hogy vizsgálja felül az országban működő bíróságok leterheltségét, hogy a bírói létszám ezzel arányos legyen. A OIT ezt már fel is mérte, s tudvalevő, hogy van olyan megye, ahol 70 ügy jut egy bíróra, míg nálunk mintegy 150. Ez azonban igen drasztikus változást és központi döntéseket igényelne, mivel a bírói státust nem lehet elmozdítani. Leterheltségét tekintve egyébként megyénk a harmadik helyen áll a fővárosi és a Pest megyei bíróság után.

Dr. Takács József hat évre veszi át a stafétát dr. Becher Rezsőnétől. Fotó: Krizsán Csaba
Dr. Takács József hat évre veszi át a stafétát dr. Becher Rezsőnétől. Fotó: Krizsán Csaba

Ezzel kapcsolatban dr. Takács József – akinek idén július 15-től hat évre szól az elnöki megbízatása – elmondta: egyik fontos feladata a munkakörök felülvizsgálata. A jogszabály ugyanis júliustól a közjegyzők hatáskörébe utalja a fizetési meghagyások kiadását, s így a megyében dolgozó 17 bírósági titkár az eddiginél hathatósabb segítséget jelenthetne az adminisztratív munka és a bírákra háruló, érdeminek nem mondható döntések meghozatalában.

Dr. Takács József a jövővel kapcsolatban tudatta azt is: nemrég kapott ígéretet a Legfelsőbb Bíróság elnökétől, hogy a szervezet megállapodik a vagyonkezelővel a győri Árpád út 2. alatti épület átadásáról. Ez az úgynevezett ˝Pártok Háza˝, amelynek két szintjén a munkaügyi és a katonai bíróság működik, a másik két szint pedig lényegében üres. A bírósági munka színvonalát is növelné a teljes ház birtokbavétele, amelyet még Takács József elődje kezdeményezett.

Sokakat érintő változást jelent, hogy jövőre már beszélhetünk ˝e-bíróságokról˝, mivel a jogszabály kötelezővé teszi az internetes ügyintézést a különböző beadványokkal, értesítésekkel kapcsolatban. Ez országos szinten hatalmas beruházást igényel, s helyi kiépítése már az új elnökre vár.

Dr. Becher Rezsőné 39 év után hagyja ott a bíróság kötelékét, mint vallja, tavaly határozta el, hogy a következő mandátumot már nem szeretné megkezdeni, és a jövőben családjának, unokáinak él. Az elnök 1971-ben kezdte pályafutását, 1978-tól büntetőbíróként, 1987-től 2004-ig a Soproni Városi Bíróság, attól kezdve a megyei bíróság elnökeként dolgozott. Tagja volt 1997-től az első OIT-nak, amely az igazságügy reformját testesíti meg. Kulcsszerepe van a bíróság külföldi, szakmai kapcsolatainak kialakításában, elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és júliusban a Juhász Andor-díj arany fokozatával tüntetik ki.

Névjegy

Dr. Takács József Pécsett szerzett jogi diplomát, majd 1989-től fogalmazóként, 1992 óta bíróként dolgozik. Nem sokkal később, 1999-ben a Győri Városi Bíróság elnöke lett és 2004-től kezdve megyei elnökhelyettesként tevékenykedik. Polgári-gazdasági ügyekben jár el, az ítélkezési munkát elnökként is folytatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos lett az utazásszervező?

Portálunk egyelőre meg nem erősített forrásból úgy tudja, hogy öngyilkos lett az az… Tovább olvasom