Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

˝Túllihegett és valótlanságok˝ - Szakács reagált a Győr megyei MSZP-nek

A kormányfő és a megyei önkormányzati elnökök által a hónap elején kötött, az önkormányzati intézmények állami kézbe adásáról szóló szerződés törvényességi vizsgálatát és semmisségének kimondását kéri a győri kormányhivataltól a szocialista párt Győr-Moson-Sopron megyei képviselőcsoportja - közölte Aller Imre frakcióvezető.
Hétfőn kérik Szakács Imre (Fidesz-KDNP) megyei közgyűlési elnököt, hogy adja ki nekik a megállapodást, és ekkor fordulnak a kormányhivatalhoz, valamint a megyei főjegyzőhöz is. Utóbbitól azt kérik, nyilatkozzon a szerződés törvényességéről - jelezte. Indítványozzák egyben, hogy készüljön teljes körű leltár és értékbecslés a megye vagyonáról.

Aller Imre megjegyezte: míg más megyék akár 10-12 milliárdos tartozást is felhalmoztak, Győr-Moson-Sopronban a kórháznak van "kézben tartott", azaz 90 napot meg nem haladó tartozásokból álló, 2,6-2,8 milliárdos adóssága, a megyei önkormányzatnak pedig 1,5 milliárdos folyószámlahitele.

Az MTI kérdésére a politikus azt közölte: arról, hogy kezdeményezik-e a közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, a megállapodásban foglaltak megismerése után döntenek. Más megyék megállapodásai kapcsán már arról értesültek: a dokumentumokban szerepelnek olyan határidők, amelyek ezen a héten lejárnak.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés MSZP Frakciójának túllihegett és valótlanságokat állító mai sajtótájékoztatóján elhangzottakkal kapcsolatban az alábbi közleményt tesszük közzé:

Orbán Viktor miniszterelnök úr és a megyei közgyűlések elnökei által – így jómagam által is - október 3-án aláírt megállapodás nem szerződés.

A Kormány nem jogi személy, tehát közjogi, polgári értelemben szerződést nem köthet. A megállapodás aláírása polgári értelemben
sem a közgyűlés elnökére, sem a megyei önkormányzatra kötelezettséget
nem származtat, jogot nem keletkeztet. A megállapodás nem szerződés, hanem a felek politikai természetű szándéknyilatkozata. Ezért is került be nevezett dokumentumba, hogy a felek a megállapodásban foglaltak érdekében a jogszabályi előírások szerint, kölcsönösen együttműködve, jóhiszeműen kötelesek eljárni.dr. Szakács Imre s.k.
a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke


2011. október 14.


Az önkormányzati intézmények állami kézbe adásáról szóló, a miniszterelnök és a megyei közgyűlési elnökök által aláírt megállapodás nem szerződés, hanem a felek politikai természetű szándéknyilatkozata - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés pénteken az MTI-vel.
Ezt arra reagálva hangsúlyozták, hogy Aller Imre, az MSZP megyei frakciójának a vezetője bejelentette: a hónap elején kötött szerződés törvényességi vizsgálatát és semmisségének kimondását kérik a győri kormányhivataltól.

A szocialista politikus a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: hétfőn kérik Szakács Imre (Fidesz-KDNP) megyei közgyűlési elnököt, hogy adja ki nekik a megállapodást, és ekkor fordulnak a kormányhivatalhoz, valamint a megyei főjegyzőhöz. Utóbbitól azt kérik, nyilatkozzon a szerződés törvényességéről.

Aller Imre tájékoztatása szerint indítványozzák továbbá, hogy készüljön teljes körű leltár és értékbecslés a megye vagyonáról. Megjegyezte: míg más megyék akár 10-12 milliárdos tartozást is felhalmoztak, Győr-Moson-Sopronban a kórháznak van "kézben tartott", azaz 90 napot meg nem haladó tartozásokból álló, 2,6-2,8 milliárdos adóssága, a megyei önkormányzatnak pedig 1,5 milliárdos folyószámlahitele.

Szakács Imre (Fidesz-KDNP) pénteken kora délután, sajtófőnökén keresztül, írásban reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra. Mint írta, a miniszterelnök és a megyei közgyűlések elnökei által október 3-án aláírt megállapodás nem szerződés. A kormány nem jogi személy, tehát közjogi, polgári értelemben szerződést nem köthet. A megállapodás aláírása polgári értelemben sem a közgyűlés elnökére, sem a megyei önkormányzatra kötelezettséget nem származtat, jogot nem keletkeztet.

Hozzátette: a megállapodás nem szerződés, hanem a felek politikai természetű szándéknyilatkozata. Ezért is került be a dokumentumba, hogy a felek a megállapodásban foglaltak érdekében a jogszabályi előírások szerint, kölcsönösen együttműködve, jóhiszeműen kötelesek eljárni.

Olvasóink írták

 • 10. todoer 2011. október 18. 11:07
  „Fityesz !

  Pártod és kormányod gyáva volt elárulni a választási programját . Azóta azzal a szánalmas magyarázattal élnek hogy erre felhatalmazást kaptak a 2/3 -dal . Gondolom ha áthelyezik a karácsonyt júliusra ,azt is ezzel indokolnák .

  Egyébként ha államosítják a megyék vagyonát és a hatásköröket akkor Szakács Úrra és megyei közgyűlésre sincs szükség .”
 • 9. dsj 2011. október 16. 17:58
  „"Ha krumplileves, akkor legyen krumplileves!" mondá egykor egy híres francia költő, vagy filozófus, vagy akárki.
  Ha tehát szándéknyilatkozat, akkor legyen az a neve megállapodás. Amúgy a megállapodás meg a szerződéssel azonos erejű jogi dokumentum, jogokkal, kötelezettségekkel. Ha rendesen írják meg. Asszem.”
 • 8. Dwatson 2011. október 15. 08:52
  „Orbánék többet és nagyobbakat hazudnak,mint Gyurcsányék,mert ők még abban is hazudnak hogy nem ismerik el a hazugságaikat,mint Gyurcsány tette.Megvédjük a nyugdíjpénztárakat,mindenki jobban jár..stb!”
 • 7. embertelen 2011. október 14. 20:09
  „5. fityesz Miért, most talán az Orbán vezette fityesz nem hazudik, nemcsak éjjel nappal hazudnak, hanem napi 48 órában! Szakács sajtóközleménye meg egyenesen szánalmas, de még jó lehet arra, hogy valamikor az ügyészség ez alapján őt és a többi megyei közgyűlési elnököt megvádolja! Bízom benne, hogy eljön ez az idő, lehet, hogy nem is kell arra 5 évet sem várni.”
 • 6. Oreg35 2011. október 14. 20:05
  „5. fityesz
  Téged elvakított a narancs köd! Miért, ezek nem hazudnak éjjel, nappal? Már akkor is amikor kérdeznek, csak Te az elvtársakra haragszol! Rajtunk röhög egész Európa!”
 • 5. fityesz 2011. október 14. 19:48
  „A hozzászólások mind jogosak.Aller elvtárs viszont ne reklamáljon.Akkor kellett volna amikor hazudtak éjjel-nappal
  <moderálva>”
 • 4. BJ.MÓVÁR 2011. október 14. 19:14
  „Amit a fidesz művel,felháborító szemétség!! Mindenhová saját bábuikat akarja ültetni a törpe diktátor! Újabb hülyeségük : baleseti adó Azt hiszem már felébredhetnének az emberek,autósok is! Lassan megérik a helyzet,egy országos sztrájkra,útelzárásra! Ezek addig úgyse nyugszanak!”
 • 3. Jerry 2011. október 14. 17:33
  „Oreg35Vajon ki húz hasznot ebből az "átszervezésből? Válaszoloka kérdésedre.Az államosítás célja, hogy bizonyos közintézmények ugymond"köztulajdonba" kerüljenek.Ez után hasznosítás céljából privatizáció keretében szépen lehet olcson magánkézbe juttatni mindnet.Az iskolákat pl az egyházak megkapják, hálából, hogy a mostani kormánypárt mellett kampányoltak.A kórházakat egyes orvosok, külföldi befektetők átvehetik szanatóriumnak, elfekvőnek, magánerős öregothonnak stb. Egy bölcsöde,ovoda nem kell az egyházak,azt nem is veszik el az önkormányzattól,de pl egy kulturházból már lehet egy night clubb,vagy akár imaterem stb.Csak ki kell várnia végét, 2012-től mindez alkotmányos,,és törvényes lesz. Megmondta vezér, újjászervezi Magyaroszágot, senki nem jár rosszul, mert ők jól járnak,mindenki más meg rosszabbul.”
 • 2. Oreg35 2011. október 14. 15:00
  „Ha eddig nem volt pénz ezekre, akkor most hogy az állam bácsi átveszi honnan lesz? De ha lesz, akkor eddig miért nem adták oda? Itt is lehetne csinálni egy jó kis elszámoltatást! Vajon ki húz hasznot ebből az "átszervezésből?”
 • 1. Joebacsi70 2011. október 14. 14:14
  „Politikai szándéknyilatkozat ? Tényleg ? Miért, lehetne ellentmondani is a "nagyfőnöknek" ?
  Ez hasonló, mint az egypártrendszernél vagy egy lehetőségnél a szavazás, választás.
  Minek feleslegesen bosszantani az embereket ? Nem okoztatok még elég kárt így is ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A svájci frank válsága jót tett a MikulásGyárnak

A cégek is egyre inkább átérzik, hogy a magyar családokat mennyire sújtja a gazdasági válság. A… Tovább olvasom