Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 20°C | 32°C Még több cikk.

Túl sok a pocok, megyénkben is védekezni kell

3-6 évente bekövetkezik egy tömegszaporodás, amely aztán, akár közbeavatkozás nélkül is, magától (elsősorban betegségek miatt) összeomlik.

Az elmúlt évben ritkán tapasztalható erős mezei pocok kártételről érkeztek hírek az ország déli és középső megyéiből. A szokatlan mértékben felszaporodott rágcsálók szinte minden termesztett kultúrában tetemes károkat okoztak, nem egy esetben azokat tarra rágták. Az ily módon élelem nélkül maradt pocoknépesség pedig a fajra nem jellemző módon vándorolni kezdett, új táplálék felkutatásáért.

A mezei pockok a téli lehűlés és csapadék, valamint a részben ezek miatt kialakuló járványos megbetegedések következtében nagyszámban elpusztulnak és tél végére népességük egy átlagos szintre esik vissza. A napokban elvégzett felmérések azonban ezt a helyzetet nem minden esetben igazolták vissza.

Győr-Moson-Sopron megyében tavaly a mezei pocok nem szaporodott fel olyan mértékben, mint az ország más tájain, azonban a kártételi szint nálunk is magasabb volt, mint a korábbi években. Az enyhe tél és a sok helyen belvizeket okozó csapadék nem gyérítette a kártevő állományát, így a megyében több helyen lehet szükség a mezei pocok elleni védekezésre.

A felmérések szerint az árokpartok rézsűjében, a gyomos nem művelt területrészeken mindenütt ott találjuk a kártevő föld alatti lakóhelyének bejáratait jelző lyukakat, illetve a lyukakhoz vezető a talajfelszínen kitaposott élelemszerző ösvényeket. Az árokpartokkal szomszédos vetett területek 5-15 méteres sávban szintén sok helyütt fertőzöttek. A gyepterületeken, pillangósok tábláiban is rendre megtalálhatók ezek a kártevőre utaló jelek. A repce és elvétve az őszi gabonafélék területein elszórtan kisebb-nagyobb kolóniákban szintén találkozhatunk a járatokkal.

A mezei pocok ilyen mértékű felszaporodásának több összetevője van. Ezek közül a legkézenfekvőbb a faj sajátossága, amely szerint 3-6 évente bekövetkezik egy tömegszaporodás, amely aztán, akár közbeavatkozás nélkül is, magától (elsősorban betegségek miatt) összeomlik.

A másik ok abban keresendő, hogy a mezei pocok a háborítatlan, talajművelő gépekkel nem mozgatott talajú területeket kedveli, ahol nyugodtan építheti ki járatait. Kétségtelen, hogy a költségtakarékossági okokból csökkentett mélységű, vagy akár el is hagyott szántások, kedvező életkörülményeket biztosítottak a rágcsálóknak.

A jelen körülmények között a gazdák legfontosabb feladata a területükön élő mezei pocok népesség pontos felmérése. Ezt a munkát csak úgy lehet elvégezni, ha minden fertőzésveszélynek kitett táblát átlósan végigjárunk és a pocok lyukakat megszámoljuk. Ha 100 méter hosszúságban egy méter széles sávban 12 lakott járat található, akkor fel kell készülni a védekezésre.

Gyengébb fertőzés esetén elegendő lehet a ragadozó madarak részére T-alakú ülőfák kihelyezése, amivel elősegíthetjük, hogy a predátorok az adott tábláról szerezzék be zsákmányállataikat.

Súlyosabb esetben azonban ez már kevés. Ilyenkor vegyszeres beavatkozás szükséges. Az engedélyezett szerek köre csekély és ezek hatékonysága is eltérő. Fontos tudnivaló, hogy ha bármilyen irtószert használunk, akkor a T-alakú ülőfákat a területről el kell távolítani a ragadozó madarak védelme érdekében.

A szabadon beszerezhető Delu riasztószer a járatokba adagolva fejti ki gázosító hatását, melynek következtében a pockok részben elpusztulnak, részben pedig a járatokból kiszorulva esnek áldozatul a predátoroknak.
A kisebb (250 gr alatti) kiszerelésben szabadforgalmú Arvalin LR lótücsökirtó csalétek és rágcsálóirtó szer szintén gázosító hatású, járatkezelés útján használható fel.

A csak felsőfokú növényvédelmi végzettségű személy irányításával kijuttatható Polytanol tabletta nedves, átázott talajban nem használható, így a jelen körülmények között nem jöhet számításba.
Ezek a készítményeknek komoly hátránya, hogy a viszonylag korlátozottabb hatékonyságuk mellett a hazai növényvédő szer forgalomban egyáltalán nem, vagy csak nehezen szerezhetők be.
A Redentin 75 RB szükséghelyzeti felhasználási engedéllyel használható kalászosokban és repcében.

A csalétek megvásárlása és kijuttatása szigorú feltételekhez kötött. A vásárláshoz és kijuttatáshoz növényvédelmi szakirányító közreműködése szükséges. A termelőnek regisztrálnia kell magát a területileg illetékes Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságon. Ez a regisztráció illetékmentes. A regisztrációs adatlapon fel kell tüntetni a szakirányító által felmért pocok népesség nagyságát és az ehhez szükséges csalétek mennyiségét. Az NTI által igazolt adatlap birtokában vásárolható meg a csalétek anyag.

A csalétket csak járatkezelésre szabad felhasználni, a kezelt területet a kezelésre figyelmeztető táblákkal meg kell jelölni. A vadászatra jogosulttal együtt gondoskodni kell a vadak távoltartásáról, az elhullott pocoktetemeket össze kell gyűjteni és legalább 30 cm mélyen el kell ásni. A felhasználás után megmaradt csalétek anyagot a kereskedők részére vissza kell szolgáltatni - olvasható a megyei kormányhivatal közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó után mellényt kapnak a polgárőrök

Kétszázmillió forintból néhány hónapon belül 22-23-ezer polgárőr kaphat új láthatósági mellényt… Tovább olvasom