Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Túl a 4 milliárdos áfacsaláson: többen is utaztatják a cukrot

A kisalfold.hu információi szerint megyei szálai is vannak annak az ügynek, amelyben hét ország adóhatósága működik együtt egy határokon átívelő, fémhulladék kereskedelemmel kapcsolatos áfacsalás felderítésében.

Mint arról a Kisalföld napilap elsőként beszámolt október közepén, közel 4 milliárdos áfacsalás gyanújával őrizetbe vette, a bíróság pedig elrendelte a CBA-üzletlánc franchise rendszerének megyei boltjait ellátó társaság tulajdonosainak előzetes fogva tartását.

A gyanú szerint a vezetés papíron külföldre szállított áruk után igényelt vissza áfát, majd az árut itthon értékesítette, vagyis klasszikus áfacsalást követett el.

Az utóbbi három évben öt esetben tárt fel milliárdos nagyságrendű áfacsalást az adóhatóság régiónkban 

A "számlázgatás" mértékére jellemző, hogy az abdai cég tulajdonosainak bűnszervezetben elkövetett csalás miatt akár húsz év börtönbüntetésre is számítaniuk kell.

Az utóbbi három évben azonban nem ez volt az egyetlen olyan áfacsalás, ahol fizetésből álló hétköznapi emberek számára elképzelhetetlen nagyságrendű összeggel károsították meg az elkövetők az államkasszát.


Az áruk hazatérnek, mert néha `elfelejtik´ kipakolni azokat - fotónk illusztráció.
Az áruk hazatérnek, mert néha `elfelejtik´ kipakolni azokat - fotónk illusztráció.


"Az elmúlt három évben mintegy 5 esetben tárt fel jelentős mértékű, milliárdos nagyságrendű áfacsalást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

A termékkört, amelyre a fiktív láncolatos, vagy adott esetben körbeszámlázásos ügyleteket a résztvevők alapították jellemzően a cukor, gabona, számítástechnikai eszközök, alkatrészek, valamint élelmiszerek alkotják" - mondta Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője.


Étolajat és édességet kocsikáztattak 

Mint ismert, a négymilliárdos áfacsalással vádolt abdai társaság a gyanú szerint étolajat szerzett be Magyarországon, majd egy szlovák gazdálkodó közbeiktatásával az áru magyar cégekhez került, végül vissza a társasághoz.

Ezen kívül a Magyar Narancs információi szerint "nagy tömegű édesipari árucikkek fiktív utaztatása" is elősegítette az abdai cég lebuktatását.


Két éve Sopronban bukkantak 3 milliárd forintos áfacsalás nyomaira

2009 tavaszán például egy soproni székhelyű társaságtól kiindulva jutottak 3 milliárd forint elcsalt áfa nyomára a vámnyomozók és az adóhivatal munkatársai. A gyanúsítottaktól a vámosok lefoglaltak többek között 30 nagy értékű festményt, terepjárót s egy kisrepülőgépet is.

Idén júliusban Zala megyében is lebukott egy számlagyáros. A gyanú szerint egy zalaegerszegi férfi és bűntársai 2006 és 2010 között különböző gazdasági társaságok vezetőjeként, illetve azok nevében, tényleges gazdasági események nélkül, fiktív számlákat állítottak ki.

Ezzel bűnsegédként közreműködtek abban, hogy az ország különböző pontjain működő, mintegy 60 számlabefogadó jogosulatlanul csökkentse fizetendő általános forgalmi adóját.

A számlakibocsátó gazdasági társaságok a bizonylatokon jellemzően építőipari, ruházatgyártási, zöldség- és gyümölcskereskedelmi, fakereskedelmi tevékenységeket és egyéb máshová nem sorolt gazdasági szolgáltatásokat tűntettek fel.

Kovács Mária megjegyezte: "az utóbbi egy évben feltárt jogosulatlan áfa visszaigénylések összege eléri a milliárdos nagyságrendet.

Az egyes adóellenőrzések során tett megállapítások volumene azonban igen változatos képet mutat, mivel a néhány millió forinttól esetenként a több száz milliós nagyságrendet is elérik".Tesznek egy kört a kamionnal: nem csak papíron utaztatják külföldre az árut

A kisalfold.hu azon információját, miszerint azok az adócsalók, akik "nagyban művelik" az áfacsalásokat, nem csak papíron utaztatják külföldre az árut, hanem valóban útnak indulnak a kamionok, teherautók, csak épp hazatérnek a rakománnyal, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője megerősítette.

"Az áfacsalások klasszikus példája a fiktív közösségen belüli értékesítés, illetőleg termékexport, amelynek a helyét az utóbbi időben egyre inkább átveszik azok az ügyletek, ahol ténylegesen van áru, s annak kiszállítása - fuvarokmányokkal dokumentáltan - valóban megtörténik" - közölte Kovács Mária.

Szintén jellemző és megfigyelhető, hogy az áfacsalásoknak többnyire szlovákiai szálai vannak, s általában északi szomszédunkhoz "indulnak útnak" a szállítmányok.

Hét európai tagállam adóhatóság dolgozik össze egy határokon átívelő, fémhulladék kereskedelemmel kapcsolatos áfacsalás felderítésében
  

Arra a felvetésünkre, hogy a szlovák adóhatóság látókörébe kerültek-e már olyan vállalkozók, akik kapcsolatba hozhatók magyar áfacsalásokkal, a következő választ kaptuk: "A Nyugat-dunántúli régió földrajzi fekvése miatt az áfacsalások tárgya jellemzően a Szlovákiába és Ausztriába irányuló értékesítések, illetőleg ezen tagállamokból megvalósított termékbeszerzések.

Természetesen a magyar adóhatóság mellett más tagállamok szervei, így a szlovák adóhatóság is kiemelten kezeli az ilyen ügyeket.

Elsősorban a nemzetközi információcsere eszközeivel, adott esetben többoldalú ellenőrzés kezdeményezésével és lefolytatásával a tagállami adóhatóságok hatékonyan együttműködnek a feltárások során.

Jelenleg egy közös ellenőrzésben vesz részt a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatósága, melyben egy határokon átívelő, fémhulladék kereskedelemmel kapcsolatos áfacsalás felderítésében működik együtt a lengyel, szlovák, cseh, román, spanyol, francia és a magyar adóhatóság".Milyen büntetési tételei vannak az áfacsalásoknak?

A Büntető Törvénykönyv szabályozza az adócsalás bűntettét. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény folytán az adóbevétel nagyobb mértékben - kétszázezertől kétmillió forintig terjedő összegben - csökken.

A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény folytán az adóbevétel jelentős mértékben (kétmilliótól ötvenmillió forintig terjedő összegben) csökken.

A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény folytán az adóbevétel különösen nagy, vagy ezt meghaladó mértékben (ötvenmillió forintnál nagyobb összeg) csökken.

Az eddigi ítélkezési gyakorlat alapján megállapítható, hogy a kisebb összegre elkövetett adócsalások esetében a terheltet rendszerint felfüggesztett szabadságvesztésre, illetőleg pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Bentley100 2011. november 17. 10:12
  „Kedves nasi12!
  A két dolog teljesen más, a nagy multik is fizetnek a termékek után ÁFÁ-t az államnak, csak a nyereségük után eddig nem fizettek adót, ez az adómentesség. Sajnos itt teljesen másról van szó, az UNIO, az országok közti vámmentes kereskedelem miatt is jött létre, hogy felpörgesse Európa gazdasági és kereskedelmi cirkulációját. Igen az csalás kategóriának minősül, mikor a külföldre vitt termék (jelen esetben szinesfém) utáni ÁFA nem kerül befizetésre az államnak, hanem a cég ezt illetéktelenül elteszi magának, és 3 hónap után felszámolás alá kerül, természetesen a pénzek már rég az illetékesek kezében van, akik az egészet szervezték. Ebben a legnagyobb hiba az, hogy ilyen emberek miatt meginghat az így is gyenge europai egység.”
 • 21. nasi12 2011. november 17. 00:00
  „Azért érdekes ez a történet.
  Ha a Multik csinálják, akkor ez teljesen természetes, ha egy hazai kis (közepes) hal, akkor az már a csalás kategória.
  Az a bosszantó, hogy egy Multi, még állami támogatást, meg adómentességet is kap mellé.
  Természetesen mindegyik helytelen, de a külföldi nagyokat mikor fogják ellenőrizni?”
 • 20. drKotász 2011. november 16. 20:22
  „8. mitzekatze
  Van közöttük rendőrségi besúgó, ezrét sem piszkáljak őket.”
 • 19. tkrs9980 2011. november 16. 19:47
  „integrálva lettek a társadalomba”
 • 18. Hombre 2011. november 16. 18:11
  „lr: Nem. A fiatalemberé "csak" a ferrari,a két mercedes (CL63,SL55) BMW X6 és a nissan. A többi a rokonyoké.

  Csak nagyjából összedobva: nissan 10 mill,ferrari 70mill (olaszországból hozatta állítólag),CL 63 26 mill,SL 55 10mill,X6 20mill. Ezen kellene ám elgondolkozni az illetékeseknek,hogy ez hogyan is van???”
 • 17. piroskaésabarkasz 2011. november 16. 18:08
  „12-13-14!Ez mind így igaz.Vidáman parkolgatnak a helyi boltok rokkant parkolóikban+bravúros megállásaikkal a főúton közlekedő helyi járatokat is rendszeresen akadályozzák.Eddig még a kutya sem piszkálta őket!(természetesen az összes autónak BA a rendszáma)A fehér Cadillac Dzsipót se felejtsétek!!”
 • 16. Hombre 2011. november 16. 18:01
  „Sampdoria: Elnézést kérek,ezek kimaradtak.:) Na meg BMW X5 egy rakattal,vagy a Porsche cayenne GTS is kimaradt.”
 • 15. lr 2011. november 16. 17:42
  „12, Hombre!! és ez mind a "fiatalemberé"
  Nem gondoltam volna!!!
  lehet naiv vagyok.. hm?”
 • 14. Sampdoria 2011. november 16. 17:35
  „Mercedes E320 Cdi, Audi S8”
 • 13. Sampdoria 2011. november 16. 17:33
  „Bentley Continental GT, Infiniti EX”
 • 12. Hombre 2011. november 16. 17:22
  „drKotász Őket eddig sem piszkálták,ezután sem fogják.Ha akarnák,akkor már régen véget vetettek volna a kiskirályságuknak! De amíg valahova fizetnek,addig békén hagyják őket.

  mitzekatze Csak az egyik "fiatalember" gápparkja 200-250 millió,és akkor a család többi tagjáról még nem is beszéltünk.
  Ha valaki nagyon ráér,össze számolhatja a használtautó.hu-ról. Ferrari F430, BMW X6,Audi Q7,Mercedes CL63 AMG,Mercedes SL55 AMG,Mercedes S63 lorinser, Audi A8, Nissan 370Z,Porsche Panamera (2DB),Volkswagen phaeton,maserati ranturismo,és amikhirtelen még nem jutottak eszembe.

  Ha valaki össze számolta,írja meg ide légyszi.”
 • 11. zakarias3 2011. november 16. 17:22
  „Kellett megszüntetni az országban a cukorgyárakat!Nem baj,majd építünk újakat!A melós meg meg pusztúljon el!”
 • 10. Motorka007 2011. november 16. 17:20
  „"Jelenleg egy közös ellenőrzésben vesz részt a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatósága, melyben egy határokon átívelő, fémhulladék kereskedelemmel kapcsolatos áfacsalás felderítésében működik együtt a lengyel, szlovák, cseh, román, spanyol, francia és a magyar adóhatóság".
  egy kis izelítő: http://www.youtube.com/watch?v=i-W00BD7CKM
  és megint: http://www.youtube.com/watch?v=QzEUdhygmiM&feature=related
  ás ami kiveri a biztosítékot: http://www.youtube.com/watch?v=Noyh4fhx3U4&feature=related”
 • 9. dsj 2011. november 16. 17:13
  „Látszik, hogy a harácsolási szenvedély nem ismer határokat, illetve az áfa ügyben utaztatott termékek esetében igencsak ismeri a határokat. A megoldás itt is az elrettentő büntetés teljes vagyonelkobzással és a gyors, hatékony felderítés.”
 • 8. mitzekatze 2011. november 16. 15:51
  „drKotász: őket? Amikor a helyi rendőr azt mondja, hogy ő nem állíthatja meg gyorshajtásért őket ( sőt nem is látta), mert nincs nála mérőberendezés? Ugyan már a 100km/h és 30km/h között nem tud különbséget tenni?

  Ir: hidd el ahol a legolcsóbb járgány is 20misinél több és van belőle pár darab, ott azért sokat fedezne. Az ingatlanokat meg már ne is nézzük....”
 • 7. lr 2011. november 16. 14:20
  „és hol fedi be az, az okozott kárt, kedves Pancser?”
 • 6. Cassius 2011. november 16. 13:58
  „Az a baj ,hogy itthon a törvényalkotók direkt hagynak réseket és páran ki is használják ezeket.KOMOLY szintű szigorításokra van szükség ahhoz hogy az emberek adófizetési hajlandósága változzon...A bűnösöket meg sittre 20 évre ,ja egy jó ötlet ....önellátásra!!!!”
 • 5. pancser 2011. november 16. 13:24
  „A büntetés kevés, ha nincsen mögötte vagyonelkobzás az okozott kár miatt. Elvenni a luxusautót a gyerek nevére iratott ingatlant stb.”
 • 4. pappe 2011. november 16. 08:34
  „"akár húsz év börtönre is számítaniuk kell" A hangsúly az "akár" szócskán van. A lényeg meg az ügyvédeknél... Jah és gondolom utóbbiak mindenről számlát is adnak.”
 • 3. solyomszem 2011. november 16. 05:32
  „láttam én már gyirmóton az intervenciós gabonaraktáraknál lengyel rendszámú kamionokat várakozni,érdekes mikor nagy mezőgazdasággal rendelkező nemzet,ja és csak a határ közel 400km. mióta a NAV renszeres jelleggel ellenőriz töredéke a kamionos forgalom a fent nevezett helyen. vajon miért?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Auchan 500 munkahelyet teremtene Győrben

"Tulajdonunkban van az a fejlesztési terület, ahova az áruházat felépítenénk a 83-as főút mentén" -… Tovább olvasom