Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Trianon után is magyarok maradtak

Öt éve nyilvánította az Országgyűlés a magyar összetartozás napjává a Trianon-évfordulót. A gyászos történelmi nap alkalmából Győrött is koszorúzást tartottak.

Az Országzászlónál helyezték el koszorúikat a hivatalos és hagyományőrző szervezetek csütörtök délután a trianoni békeszerződés aláírásának 95. évfordulóján. Fekete Dávid alpolgármester így emlékezett: „A területi veszteségeknél is nagyobb baj, hogy több millió honfitársunk szakadt el az anyaországtól, akiknek rengeteg szenvedésben, megaláztatásban volt részük. S bár immár 95 éve élünk eltaszítottságban egymástól, a határainkon túli magyarság megmaradt magyarnak, megőrizte nyelvét, kultúráját, hagyományait."

Gyerekek is részt vettek a győri ünnepségen. Fotó: H. Baranyai Edina
Gyerekek is részt vettek a győri ünnepségen. Fotó: H. Baranyai Edina


Az alpolgármester szólt a két héttel ezelőtti csiksomlyói búcsúról is, amelynek során „a világ minden tájáról özönlöttek magyarok az erdélyi hegyek által körülzárt nyeregbe (...), aki már átélte vagy akár csak a televízión keresztül követte a pünkösdi szertartást, az bizonyosságot szerezhetett: ennek a nemzetnek van jövője. (...) Trianon miatt a mai nap lehetne gyásznap is, hiszen keseregni is lenne miért, de van ok az ünneplésre is, hiszen az elmúlt években egymásra találtunk, köteleink erősödtek."

A megemlékezés során a Kiscserókok néptáncegyüttes és a Rábca néptáncegyüttes adott elő táncokat Németh Dénes és zenekarától kísérve. Venczel-Kovács Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művésze verset adott elő.

Az évforduló alkalmából az egész országban megemlékeztek 1920. június 4-ről, Nyúlon Kara Ákos államtitkár mondott beszédet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

I. Győri Börze - Gyűjtemények gyűjteménye

Győri Börze néven tartanak gyűjtői és ötletbörzét június 7-én, vasárnap 9 és 17 óra között a Duna… Tovább olvasom