Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Top 12: ezeket az autómárkákat lopják el legtöbbször a tolvajok!

Írásunkból kiderül, hogy Audiból, BMW-ből vagy Suzukiból loptak el a legtöbbet tavaly. S az is, hogy Győrben 33 autót "lovasítottak" meg 2014-ben. Szavazás.
A Suzukikat és a Volkswageneket kötik el a legtöbbször

A Suzuki Swift továbbra is a magyar autótolvajok kedvence: 2014-ben 100-ból 6 ellopott kocsi Swift volt - derül ki az autovadasz.eu portálra érkezett bejelentések alapján.

Az Esztergomban gyártott Swiftek után az Opel Corsákat és a Volkswagen Golfokat szeretik a leginkább elkötni a tolvajok.

A Top 12-es lista további szereplői: Suzuki SX 4, Toyota Corolla, VW Polo, Skoda Octavia, Suzuki Ignis, Renault Megane, Ford Fiesta, Ford Focus, VW Transporter. Ez azt is jelenti, hogy prémiumkategóriás járművekkel nem nagyon mernek kezdeni a tolvajok.

Az autovadasz.eu oldal nemhivatalos - ám a trendeket mindenképp jól mutató - adatai szerint a Swift évek óta a leglopottabb autónak számít hazánkban. A márkákat tekintve a sorrend cseppet sem meglepő: Volkswagen, Suzuki, Toyota, Ford, Opel, Renault.

Győrben 33 autót loptak el tavaly

A statisztikák szerint 2014-ben 15 százalékkal csökkent 2013-hoz képest a gépjármű lopások száma. Igaz, még mindig több mint 4 800 gépjárművet tulajdonítottak el tavaly.

A márciusi győri közgyűlésen terítékre kerülő éves rendőrségi beszámolóból kiderül, hogy a kisalföldi megyeszékhelyen is csökkent a személygépkocsi lopások száma. 2013-ban 42, 2014-ben 33 autót tulajdonítottak el Győrben.

Igaz, emelkedett a lezárt gépjárművek feltörése: ameddig 2013-ban 137, addig 2014-ben 220 esetet jelentettek be a győri rendőrségen az autótulajdonosok.

Az ország más részeiről vagy külföldről érkeznek Győrben portyázni a tolvajok

"A gépjármű lopásoknál és feltöréseknél rendszeresség, vagy területi azonosság nem állapítható meg, többnyire különböző területeken, időpontokban követik el a bűncselekményeket. Az autópálya ás az államhatár közelsége kedvez az elkövetőknek.

Több esetben megállapítható, hogy az elkövetők az ország más részeiről, vagy külföldről érkeztek Győrbe autót lopni vagy feltörni. Személygépkocsi lopásban az elmúlt öt év második, míg gépjármű feltörésben az elmúlt öt év legjobb felderítési eredményét sikerült elérni.

2015-ben mind a gépjárművel kapcsolatos bűncselekmények, mind pedig a lakásbetörések számának visszaszorítása kiemelt szolgálati feladattal bír" - olvasható Horváth Csaba rendőrezredes, a Győri Rendőrkapitányság vezetőjének közgyűlési beszámolójában.


Villamkattintásra felkészülni: jön a márciusi győri közgyűlés!

A kisalfold.hu péntek délelőtt 10 órától élőben tudósít a Városházáról az idei év harmadik közgyűléséről. Az összes előterjesztést ide kattintva tekinthetik meg!
 
Miért a Suzuki a biznisz, s nem az Audik?

Olvasóinkban nyilván felmerül, miért az olcsóbb autókra utaznak inkább a bűnözők? Neve elhallgatását kérő szakértőnk szerint a válasz nem túl bonyolult.

"A lopásokra, feltörésekre szakosodott bűnözők alsóházában nagy számban találunk alkoholistákat és kábítószerfüggőket. Ők akár kockáztatnak is, amikor `kicsomagolják´ a régi Swift legendásan könnyen deformálható ajtaját, vagy kerámiadarabbal hangtalanul megnyomják az egyik oldalablakot a kihalt mellékutcában.

Nem a legszegényebb környékeken történnek ezek az esetek, hanem ott, ahol nem nagy a forgalom, nem sokan látják, hogy valaki matat az autónál" - mondta emberünk. Információink szerint az autólopások jelentős része az éj leple alatt, többnyire 2-3 óra körül történik.Térkép a gépjárművekkel kapcsolatos bűnesetekről 

Természetesen - ahogy a közgyűlési beszámolóban is olvashatták - nem igazán lehet megnevezni olyan városrészeket Győrben, ahová rendszeresen, tudatosan visszajárnának az autótolvajok.

Ettől függetlenül érdekes kezdeményezés az a szolgáltatás, mely az Otthontérkép.hu nevű országos ingatlanhirdetési oldalon indult. Ide kattintva Önök is megtekinthetik, hogy Győr-Moson-Sopron megyében hol kell elsősorban óvakodni a gépjárművekkel kapcsolatos bűnesetektől.

Sopronban és környékén mérsékelten kell tartani a szóban forgó bűnesetektől, míg Győrben és környékén magas a a gépjárművekkel kapcsolatos bűnesetek száma.

A fejlesztők az Országos Rendőr-főkapitányság negyvenöt településre vonatkozó adataiból dolgoztak. Az adatok 2013. márciusa és 2014. február vége közti időszakra vonatkoznak.

Kattintson a nagyobb térképért!
Kattintson a nagyobb térképért!


Megjegyzés: a rendőrségi statisztika néhol becsapós 

Az Otthontérkép üzemeltetői felhívják a figyelmet, hogy a rendőrségi statisztika néhol becsapós. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan helyeken jelöl sok autólopást és feltörést, ahol a helyi rendőrkapitányság található.

Ennek oka, hogy a rendőrségi nyilvántartásba olykor valamiért nem a bűncselekmény elkövetési helye kerül be, hanem annak a rendőrkapitányságnak a címe, ahol a tulajdonos bejelentette az esetet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belépőkártyákat osztottak szét a Barátság Parkban

Az egyeztetések eredményeképpen 40 új belépőkártya lesz elérhető az igénylőknek, de kizárólag a… Tovább olvasom