Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Több mint 1 milliárd forintból újul meg a Nagy-Pándzsa - videó

A Nagy-Pándzsa újjáélesztése véget vet az árvízvédelmi szempontból rendkívül kedvezőtlen korábbi helyzetnek. Fotók.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében 1,037 milliárd forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert a "Nagy-Pándzsa vízgyűjtő revitalizációja" tárgyú projektre.

A beruházás közvetlenül érinti Győr, Töltéstava, Pér, Mezőörs, Nyúl, Écs, Pannonhalma, Ravazd, Pázmándfalu, Tarjánpuszta településeket.

A kivitelezés 2009. novemberétől folyik, aktuális állásáról tartott sajtótájékoztatót az Igazgatóság a kivitelezés egyik helyszínén, a Pápai út és a volt hulladéklerakóhoz vezető út találkozásánál épülő duzzasztó mellett.


Videó: Cseh Róbert.

 
"Alapfeladata ellátására jelenlegi feliszapolódott állapota miatt azonban nem alkalmas"

"Az vízügyi igazgatóság területén egy jelentős vízrendezési kérdés a Sokorói dombság keleti oldalán húzódó két legjelentősebb vízfolyásnak, a Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér feliszapolódott állapotának megszüntetése, mely az érintett települések számára jelentős árvízi kockázatot jelent és vízminőségi problémát is okozhat.

A vízfolyások revitalizációjára még 2008-ban nyert uniós támogatást az Igazgatóság. A kivitelezés 2009. novemberében kezdődhetett meg, melyet a közbeszerzési eljárás során kiválasztott Pándzsa Vízépítő Konzorcium végez" - közölte Szilbekné Molnár Katalin osztályvezető. 

"A Nagy-Pándzsa biztosítja a terület víztelenítését, kiszolgálja a vízhasználatokat, befogadói szerepet tölt be. Alapfeladata ellátására jelenlegi feliszapolódott állapota miatt azonban nem alkalmas.

A kivitelezés során mederkotrást végeznek, valamint a megfelelő árvízi biztonság érdekében bizonyos részeken megtörténik a töltések magassági hiányainak pótlása, továbbá műtárgyakat újítanak fel illetve építenek, valamint Mindszentpusztán egy árvíztározót is létrehoznak" - folytatta Szilbekné Molnár Katalin.


Megújul a Nagy-Pándzsa - fotók: Cseh Róbert.

Már a második világháború előtt gondolkodtak a patak vonalvezetésének módosításában

A Nagy-Pándzsa eredetileg más mederben folyt a múlt század elején. Az 1900-as évek elejétől a két vízfolyás nagy csapadékokból származó kiöntései jelentős problémát okoztak a területen élőknek, gazdálkodóknak.

1910. évet követően több víz kárelhárítási terv készült, de hosszú ideig egyik elképzelés sem valósulhatott meg. A problémát elsősorban a Nagy-Pándzsa alsó szakasza és hozzá csatlakozó vízrendszer okozta. Korábban a Nagy-Pándzsa főmedre a mai szeméttelep mellett haladt el és a Holt-Marcalba torkollott.

Az árvízi események miatt 1937 majd 1942 után a szakemberek a patak vonalvezetés módosításában gondolkodtak, hogy a területről összegyülekező víz minél gyorsabb és rövidebb úton eljusson a Rába folyóba. 

A környező településeken jelentős a vízkár-veszélyeztetettség

Ez forráshiány, illetve feltehetően a háborús események hatása miatt nem valósulhatott meg. Az addig halogatott beavatkozásokat az 1963. év tavaszi – minden eddigi méretet felülmúló hóolvadásból származó – belvizek sürgették meg.

A Pándzsa mai medervonalának kialakítása a 1960-as évek második felében történt meg. Ezzel az elvezetéssel akkoriban megvalósult az árvízi veszélyhelyzet csökkentése. A két vízfolyáson nagyobb felújítási munka a 1970-es évek végén és a 1980-as évek elején történt.

Az azóta eltelt hosszú idő alatt viszont a területről bemosott hordalék a meder újbóli feltöltődését okozta, mely csökkentette a Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér vízfolyások levezető képességét, ami árvízvédelmi szempontból rendkívül kedvezőtlen. Ennek következtében a környező településeken jelentős a vízkár-veszélyeztetettség.

Biztonságosabb lesz a Nagy-Pándzsa térsége

A projekt megvalósulása után megnő a térség árvízvédelmi biztonsága, melyet bizonyít az a tény is, hogy a már elkészült rekonstrukciós munkákkal a 2010. évben levonult árvizek kártétel nélküli levezetése is nagymértékben javult.

A fejlesztés eredményeképpen a vizek növény- és állatvilágának állapota javul, a halastavak biztonságos vízpótlása megteremtődik, nő a beépíthető és megművelhető területek nagysága, ami hozzájárul a vállalkozások betelepüléséhez, ami hosszú távon a gazdasági aktivitás és a foglalkoztatás növekedéséhez vezet.Kérdezz-felelek a Helbényi zsilipről

Mikor épült az itt látható zsilip?

Az 1900-as évek elejétől a két vízfolyás nagy csapadékokból származó kiöntései jelentős problémát okoztak a területen élőknek, gazdálkodóknak. 1910. évet követően több vízkárelhárítási terv készült, de hosszú ideig egyik elképzelés sem valósulhatott meg. A problémát elsősorban a Nagy-Pándzsa alsó szakasza és hozzá csatlakozó vízrendszer okozta.

Korábban a Nagy-Pándzsa főmedre a mai szeméttelep mellett haladt el és a Holt-Marcalba torkollott. Az árvízi események miatt 1937, majd 1942. év után a szakemberek a patak vonalvezetés módosításában gondolkodtak, hogy a területről összegyülekező víz minél gyorsabb és rövidebb úton eljusson a Rába folyóba.

Ez forráshiány, illetve feltehetően a háborús események hatása miatt nem valósulhatott meg. Az eddig halogatott beavatkozásokat az 1963. év tavaszi – minden eddigi méretet felülmúló hóolvadásból származó – belvizek sürgették meg. A Pándzsák mai medervonalának kialakítása a 60-as évek második felében történt meg. Ugyanekkor hozták létre a Pándzsa árvizeinek kizárása érdekében épült töltésben a Holt-Marcal és a Nagy-Pándzsa vizeinek vízkormányzó műtárgyát a Helbényi zsilipet is.

Mi a feladata a zsilipnek és a projekt keretén belül milyen felújítási munkák történtek?

A zsilip alapvetően a Holt-Marcal gravitációs vízelvezetését biztosítja, valamint a fentiek értelmében mértékadó esetben a Nagy-Pándzsa töltések között már nem tározható árvizeinek árapasztása is ezen a műtárgyon keresztül történik a Holt-Marcal felé. Tehát a különböző vízkormányzásokat, vészárapasztást a Tyúktelepi és a Helbényi zsilipek összehangolt üzemeltetésével kell végrehajtani. A Tyúktelepi zsilip rekonstrukciója korábban már megtörtént, a Helbényi zsilipé jelen projekt keretében történik.

Az elmúlt mintegy 45 év alatt a Helbényi zsilip zárótáblái korrodálódtak, így a tökéletes zárás már nem megoldott. Ez a tény kisvízi időszakban pazarló vízgazdálkodást eredményez, nagyvizes időszakban az árvízi tározás hatékonyságát rontja le. A "Nagy-Pándzsa vízgyűjtő revitalizációja" című projekt keretében lehetőség nyílt a műtárgy felújítására, ami a

• a korrodálódott zsiliptáblák és tokszerkezet, valamint az aknafedlapok cseréjét,
• a felhúzószerkezet korszerűsítését,
• a korrodálódott betonfelület plasztikáját,
• a leromlott burkolatok helyreállítását jelentette.

Mikor várható a zsilip felújításának befejezése?

Várhatóan április közepén fejeződik be a műtárgy felújítása, s zárásként a felvonulási utak rendbetétele történik a hónap végéig, melyet az érdekeltekkel egyeztettünk.


Olvasóink írták

 • 8. horgasz45 2011. április 02. 13:45
  „A hetedik hozzászólónak, meg aki nem tudja, a Nagy Pándzsa pataknak van egy elágazása Kismegyertől kb. 5 kilométerre. Ez halad el Nyúl közelében majd folytatódik Pannonhalma és Ravazd irányába.
  Halat mindig lehetett a Pándzsában fogni egészen az 1968-69-es mederkotrás idejéig. Ekkor a vízmélysége annyira lecsökkent és folyása úgy felgyorsult, hogy mint élőhely a halak számára megszűnt.”
 • 7. latakacs 2011. április 02. 08:49
  „Kicsit furcsa, hogy árvízvédelemről beszélnek még Nyúl esetében is. Messze nem ott folyik a Pándzsa! Édesapám mesélte, hogy a ´40-es években még halat is lehetett fogni a Pándzsában, remélem, ezután is!”
 • 6. taky 2011. április 01. 19:13
  „A szagok a szeméttelep rekultiválása miatt van,ami 1,1m réteget kap.”
 • 5. ssolitude 2011. április 01. 18:08
  „Ezt az embert miért engedték mikrofonközelbe?
  Mellesleg ezek mellett a munkálatok mellett aprópénz lett volna egy kétméteres aszfalt-csíkot húzni P.halmáig, aztán a sok osztrák, holland, német,stb. nyugdíjas nyanya meg tata eltúrázgathatná a felesleges euróit. Nálunk. Nekünk!”
 • 4. urbaniastapista 2011. április 01. 14:38
  „#1.
  Hulladéklerakók rehabilitációja.
  EU
  business
  .
  .
  .”
 • 3. csabcy 2011. április 01. 13:55
  „viszont a Bácsi szépen beszél :-))
  nem sokkal ment "csak" 30 fölé az őőőőőő-zése :-))
  remélem a munkájuk nem ilyen lesz !!”
 • 2. Peti85 2011. április 01. 10:58
  „Plusz a szagok is elindultak ...”
 • 1. dw748a 2011. április 01. 10:46
  „Azt tudja esetleg valaki, hogy a tesóval szemben a szemétdombot miért kopaszították le meg mit csinálnak vele? csak talajcserét??? mert mikor lebontották szép szatyor/szemét invázió indult meg a szélben...???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáéled a Nagy-Pándzsa

A kivitelező ígérete szerint a Nagy-Pándzsa újjáélesztését célzó projekt jelentős helyreállítási… Tovább olvasom