Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Több ezer veszélyesanyag-szállítmány megyénken is áthalad

Győr-Moson-Sopron - Gammasugárzást mérő, úgynevezett mobil sugárkapuval gyarapodott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság eszközparkja.
Az új berendezés, a „kapu" a közte áthaladó járműveknél jelzi, ha azokban radioaktív szállítmány van. Esetleges atomerőmű-meghibásodásnál is bevethető a műszer.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a napokban Rajkán próbálta ki új berendezését, a gammasugárzást mérő mobil sugárkaput. Az igazgatóság parancsnoka, Pesztenlehrer Lajos ezredes elmondta lapunknak, a jogszabály egy éve ad lehetőséget, hogy az igazgatóság önállóan is ellenőrizhesse a veszélyes árut szállító járműveket.
– A lehetőséggel csak indokolt esetben élünk, általában a társszervekkel közösen végzünk ellenőrzéseket.

Számos esetben kapunk meghívást akciókra, amelyek különösen az autópályán indokoltak, ahol nagy számban szállítanak veszélyes árut – mondta Pesztenlehrer Lajos.

Esetleges atomerőmű-meghibásodásnál is bevethető az új műszer. Fotó: T. Gy.
Esetleges atomerőmű-meghibásodásnál is bevethető az új műszer. Fotó: T. Gy.


– A hivatalosan szállított sugárzó anyagokról minden esetben van információja az igazgatóságnak, a mobil sugárkapunak az esetleges illegális szállítmányok felderítésénél van jelentősége – hangsúlyozta az ezredes.

A polgári veszélyhelyzet-kezelési osztály vezetője, Beke Zoltán alezredes a berendezést bemutatva elmondta:
– Különösen nagy érzékenységű, gamma radioaktív szennyezettség felderítésére alkalmas eszköz a sugárkapu. Automatikusan figyelembe veszi a háttérsugárzás pillanatnyi értékét, az elhaladó jármű haladási sebességét, árnyékoló hatását és ezek alapján állapítja meg az optimális riasztási szintet. Az aktuális riasztás szintjéről és egyes állapotokról fél másodpercenként adatcsomagot küld a számítógéphez a műszer. Riasztási szint esetén felvillanó lámpákkal jelzi a sugárzó anyag jelenlétét.

A hordozható mobil sugárkapu közúti járművekre, vasúti szerelvényekre, emberek ruházatára és felszerelésére rakódott radioaktív szennyeződés gyors felderítésére is alkalmas. Nukleáris vészhelyzetet követően a mentesítés utáni visszaellenőrzésre biztosít lehetőséget.

Az alezredes hangsúlyozta, a megye közelében két atomerőmű van – a szlovák mohi (mochovcei) és bohunicei –, így nemcsak szállítmányok, de esetleges erőmű-katasztrófa esetén az érkező sugárzási szint emelkedését is mérni lehet.

– Amennyiben egy kamionnál jelez a kapu s a sofőr nem működik közre, akkor kisebb műszerekkel a rakomány egyes darabjait is át tudjuk vizsgálni. Ezek mind a veszélyhelyzet-felderítő gépkocsiban vannak elhelyezve – tudtuk meg Beke Zoltántól.

Az országon évente mintegy 45–50 ezer veszélyesanyag-szállítmány halad át, ennek háromnegyede a megyében, Rajkán és Hegyeshalomnál lép be, illetve ki.

Olvasóink írták

  • 1. tartályos 2008. július 19. 15:25
    „Kellemes érzés amikor az ablakunk alatt parkol egy 38 tonnás tartályos (tele) szerelvány körberakva sárga táblácskákkal (33). Tudtommal az ilyen gk-szerelvény nem is várakozhat lakott területen belül, pláne felügyelet nélkül. Igaz ez, mert akkor a gk-vezető egy közveszélyes tag.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két motorosbaleset egy időben

Győr - A győrújbaráti után két hónappal Zamárdiban is motorostalálkozót rendeztek, ezt az autópályán… Tovább olvasom