Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Több az illegális bevándorló a megyében

Az elfogottak hatvan százaléka a hazai menekültellátásban piheni ki addigi útjának fáradalmait.
Jelentősen nőtt az illegális bevándorlók száma tavaly Győr-Moson-Sopron megyében. Az elfogottak hatvan százaléka a hazai menekültellátásban piheni ki addigi útjának fáradalmait, majd amikor teheti, továbbáll nyugatabbra - közölte a megyei rendőr-főkapitányság illetékese pénteken az MTI érdeklődésére.

Borsa Csaba alezredes, a határrendészeti osztály vezetője elmondta: tavaly 633 külföldivel szemben intézkedtek, ez 30 százalékkal magasabb szám az előző évinél. A határrendészek 61 embercsempészési ügyben 83 elkövetőt fogtak el - tette hozzá, jelezve: tízből átlagosan három határsértő vesz manapság igénybe magyarországi "segítséget".

Közlése szerint továbbra is a balkáni útvonal használata a legjellemzőbb, azaz török, majd görög területről Bulgárián, Románián, illetve a volt Jugoszlávia utódállamain keresztül érkeznek magyar földre az illegális bevándorlók.

Adataik szerint a megyében elfogott határsértők zöme afgán, koszovói, illetve pakisztáni állampolgár, az ő részarányuk eléri a 85 százalékot. Borsa Csaba aggasztó tendenciaként említette, hogy ma már az elfogottak tizede kiskorú, felnőtt kísérő híján ők a legkiszolgáltatottabbak, s a legkönnyebben válhatnak bűncselekmények áldozatává.

A tavalyi év változásai között említette az alezredes, hogy - a szomszédos országok társszerveivel való együttműködés eredményeként - csökkent a határsértők és az embercsempészek körében az M1-es autópálya népszerűsége. Az illegális bevándorlók inkább taxival vagy tömegközlekedési eszközökkel, elsősorban vonattal próbálnak meg Ausztriába jutni.

Utóbbi veszélyes formájaként említette, hogy mind gyakrabban találkoznak olyanokkal, akik napokat, de akár egy hetet is zárt tehervagonban töltenek. Ők Görögországban vagy Törökországban másznak be - egyénileg vagy embercsempészek közreműködésével - a konténerekbe, hogy aztán valamelyik ausztriai vagy németországi kirakodóhelyen menekültstátusért jelentkezzenek.

"Ennek a módszernek az a veszélye, hogy a nemegyszer napokig tartó veszteglés idején a kocsikban lekapcsolják a légkeringtetőt, így akár meg is fulladhatnak a bent lévők, a bezártság napjai alatt pedig úrrá lesz rajtuk az éhség, a szomjúság, de télen akár súlyos fagyási sérüléseket is szenvedhetnek" - mondta az alezredes. Megjegyezte: munkatársaik is bukkantak már olyan csoportra, amelynek tagjai dörömbölve hívták fel magukra a figyelmet az egyik pályaudvaron, s "pár órájuk volt addig, hogy megfulladjanak".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Győr-Moson-Sopron megye szomorú valósága

˝Mindennek ára van, így az adósság átvállalást is a lakosság fizeti meg˝ - szerepel az MSZP győri… Tovább olvasom