Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Tizenöt ország agarai Rábapatonán - fotókkal

Négyszázötven kutya indult idén a rábapatonai agár-világbajnokságon, a háromnapos rendezvényre 15 országból - köztük Finnországból - érkeztek versenyzők.

Képek a vasárnapi versenyekről. Fotók: Katona Flórián (tudósító)Születtek magyar sikerek, szombaton egy orosz és  egy magyar agár, vasárnap egy kistestű whippet gazdája vihette haza az  aranyérmet. Több ezren voltak kíváncsiak három nap alatt a viadalra.


Fotók: Stróbli Norbert

A legnépszerűbb fajta a sebességkirályként számon tartott  angol agár volt, a másik hagyományosan a whippet, amely kis testű  létére 50–60 kilométeres tempóval fut a műnyúl után.

Fülöp Tivadar több kutyát is indított, de ez a magyar agár lehagyott mindenkit. Fotó: H. Baranyai Edina
Fülöp Tivadar több kutyát is indított, de ez a magyar agár lehagyott mindenkit. Fotó: H. Baranyai Edina

Először fordult elő, hogy a győri önkormányzat is támogatta a  rendezvényt, így a fővédnök Borkai Zsolt polgármester volt, míg a  világbajnokságot Martin Haas, az Európai Agár-versenybizottság elnöke  nyitotta meg.

Képek a pénteki megnyitóról. Fotók: Stróbli Norbert

Az említett fajták mellett képviseltette magát még az arab agár, az  azawakh, a fáraókutya, az ír farkasagár, a kis olasz agár, a magyar  agár, az orosz agár, a podenco ibizenkó, a spanyol agár, valamint a  bemutatófutamot teljesítő skót szarvasagár.

Fülöp Tivadar a Békés megyei Magyarbánhegyről érkezett magyar  agarával, Csíkos Jaguár Titusszal, amely egyszerűen csak Szoni, amikor  „civilben" van. A kétéves kutya még csak néhány versenyen vehetett  részt, de szinte kölyökkora óta izgágán felvonít, ha meghallja a  startjelzést. A verseny után egy napig pihentetik, hiszen nem is igényli  ilyenkor a futást, de becsületére legyen mondva, hogy előtte viszont  egy napon kétszer döntötte meg saját pályacsúcsát, s végül 31,42  másodperc alatt futotta le a 495 métert. Így lett világbajnok a magyar  agarak körében.  Legközelebb két hét múlva, Isaszegen indul, ahol már  korábban is versenyzett, de Németország mellett a rábapatonai pálya  volt a legnagyobb kihívás még rövidke pályafutása során. Hozzá kell tenni, ezzel a legtöbb kutya így van, mivel homokos  pályából csak itt, valamint a németeknél találunk ekkorát, de a  rábapatonain a közönség számára fenntartott infrastruktúra fejlettebb,  s a nézőtér nagyobb.


Cassedy Chila Ingrid és Dieter Haberlein tualjdona. A kutya többszörös bajnok és rekorder, 2009-ben azrangos európai versenyt, az FCI-t is megnyerte. Fotó. Stróbli Norbert
Cassedy Chila Ingrid és Dieter Haberlein tualjdona. A kutya többszörös bajnok és rekorder, 2009-ben azrangos európai versenyt, az FCI-t is megnyerte. Fotó. Stróbli Norbert

Hasonló paraméterekkel csak egy belga terep  vetekedhet, az viszont füves, ami a sport ismerői szerint hátrányosabb  a kutya számára.

Mohos Péter, a versenyt szervező Pro Patria  Alapítvány titkára elmondta: nyáron is sokat fejlődött a pálya és még  többet költenek rá jövőre. Idén a népszerű, fedéllel ellátott bárt  alakították ki, jövőre pedig a szervezők tornyát bővítik, mivel igen sok  ott az adminisztrációs teendő, a hely pedig kicsi. A lelátóhoz  helyezik majd az operatőr páholyát is, mivel a felvételeket most még  szemből, egy túl messze álló magaslesről készítik.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2010. szeptember 13. 16:35
  „Ezeket a kutyákat be kellene vonultatni a Honvédségbe Ők biztosan eltudnának futni az ellenség elől,nemúgy mint a NATO-s magyar katonák, akik erre nem képesek!”
 • 2. kisadri 2010. szeptember 06. 22:24
  „bakke

  ezek a kutyák nagyobb tiszteletbe vannak mint te!
  és képzeld senki nem lépet kutyaguniba.
  tudod aki kutyát tart az gondoskodik róla.”
 • 1. bakke 2010. szeptember 06. 21:28
  „mennyit szarhat 450 kutya :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tornaszoba a képviselők pénzéből

A képviselők tiszteletdíjából alakítottak ki tornaszobát a győrújfalui óvodában. A beruházást… Tovább olvasom