Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Tíz nap alatt tekert el Kaliforniából az Atlanti-óceánig a magyar bringás - fotók, videó

Járvás Tamás 4828 kilométert tekert úgy kerékpáron, hogy tíz nap alatt az Egyesült Államok nyugati partjától a keleti partig jutott. Csapatában győri kísérők is voltak.

A "Race Across America" (RAAM) harminc éves múltra tekint vissza. A nyolcvanas évek elején négy rettenthetetlen kerékpáros indult útnak, hogy teljesítse a kaliforniai Santa Monica kikötőből az New York-i Empire State Building-ig tartó távot. (A jelenlegi versenykiírásban már Washington a célállomás.)

Azóta a verseny az ultrakerékpárosok egyik legnagyobb kihívása: az indulóknak 4828 kilométert kell teljesíteniük maximum tizenkét nap leforgása alatt, ami minimum 400 kilométeres átlagot jelent naponta.


Pillanatfelvételek a nagy tekerésről - forrás: YouTube.com.


Magyar bringások a Race Across America-n

Mindent elmond a RAAM-ról, hogy három évtized alatt valamivel több mint kétszázan teljesítették a teljes távot. Ez azt jelenti, hogy többen mászták meg a Mount Everestet, mint ahány eltekertek Kaliforniából az Atlanti-óceánig.

Az idei megmérettetésen két magyar (Járvás Tamás és Szőnyi Ferenc) is megpróbálta legyűrni a közel 5000 kilométeres távot két keréken.

A győri Fürnstall Balázs és Molnár Dániel Járvás Tamás kísérőjeként szintén alig aludt a tíz napig tartó tekerés alatt. Az egykori mountain bike versenyző, Fürnstall Balázs itthon beszélt a Race Across America-ról.

Járvás Tamás versenyen írt blogját ide kattintva olvashatják el!


Járvás Tamás 85 mérföldre a Halál völgyétől

A győzelmet megszerző svájci versenyzőt altatta az orvosa

"Különleges edzettségi állapot szükséges a RAAM teljesítéséhez, Tamás több mint egy évig készült a versenyre.

Tizenkét államon keresztül kell tekerniük a versenyzőknek, miközben a sivatagban nemcsak a hőséggel, de azzal a lelki teherrel is meg kell küzdeni, hogy két óra múlva is nagyjából ugyanazt a tájat látod, s úgy érzed, semmit sem haladtál előre.


Ezen az útvonalon tekerik át az ígéret földjét a résztvevők.
Ezen az útvonalon tekerik át az ígéret földjét a résztvevők.


A verseny alatt szinte minden másodperc számít: Tamás nyeregben reggelizett, míg alvásra legfeljebb négy óra jutott. Érdekesség, hogy a legjobb időeredményt elérő svájci versenyzőt az orvosa altatta, így rögtön álomba merült.

Ennek köszönhetően az elsőként célba érő versenyző csak másfél-két órát pihent naponta, s annak ellenére megszerezte a győzelmet, hogy nyeregben nem ő teljesítette a legjobb időeredményeket.

Tamás úgy zárta az ötödik helyen a versenyt, hogy a negyedik pozícióhoz is közel állt, de kockáztatás helyett - az egymás elleni támadásokat, előzgetéseket tiltja a verseny szabályzata - inkább a biztos célba érés mellett döntött" - kezdte portálunknak Fürnstall Balázs.


Járvás Tamás kísérői (balról jobbra): Fürnstall Balázs, Molnár Dániel, Kajtár Tamás és Kemecsei Zsolt

Reggel öt órától tekerés éjjel egy óráig

"A verseny első 900 kilométerén volt lehetőségünk kicsit nézelődni - Tamás másfél napi tekerés után tartotta az első pihenőt -, de ezt követően megszaporodtak a feladatok, illetve nekünk is végig kellett koncentrálni, mivel a szabályok szerint a forgalmat két percnél hosszabb ideig nem tarthatják fel a kísérőautók.

Az átlagos napunk úgy nézett ki, hogy reggel ötkor útra keltünk, s éjjel 1-2 óráig csökkentettük a kilométerek számát.


Galéria kép


Ismerkedés mosómedvékkel az ötven fokos aszfalton

Amellett, hogy különleges természeti tájakon is jártunk - láttuk például azt a kanyont is, ahol a "127 óra" című, megtörtént hegymászó balesetet feldolgozó könyv játszódik -, arra is volt példa, hogy 50 fokos aszfalton aludtunk, miközben mosómedvék `ismerkedésére´ is figyelnünk kellett.

A verseny hangulata egyedülálló, az emberi teljesítőképesség pedig valóban nem ismer határokat, erre egy példát említenék: a RAAM-on indult olyan csapat is, amelyet háborúban megsérült, amputált kezű, lábú katonák alkottak" - zárta szavait Fürnstall Balázs.Interjú Járvás Tamással: "szinte minden klappolt" 

- Hogyan készült fel az Egyesült Államokat átszelő tekerésre?

- Ha nem is igazán tudatosan, a tavalyi év volt a felkészülés időszaka, amikor is végigcsináltam Ausztriában a kedvenc teljesítménytúra-sorozatomat. Ez áprilistól kezdve 200, 300, 400 és 600 kilométeres távokat jelent. A különlegességet még az jelentette számomra - ami miatt a helyi bringások is furcsán néznek rám - , hogy Linz mellé is kitekerek és hazajövök.

Júliusban kéthetes túrát szerveztem magamnak szintén alpesi tájakon, mely idő alatt 4000 km-t és 48000 méternyi szintemelkedést küzdöttem le Nyugat-Ausztria, Svájc és Liechtenstein útjain.

Augusztusban pedig kicsit kapkodva, de sikerült a kvalifikációt is megejteni, ami szintén Ausztriában volt.

Mivel a tavalyi évben minden nap tekertem, összesen több mint 43 ezer kilométert, ezért az idei évet nagyobb pihenéssel kezdtem és csak olyan túrákra mentem, amelyek nem fárasztottak ki teljesen, így sikerült például tavasszal személyes rekordot is döntenem.

- A verseny alatt mi volt a legkellemesebb momentum, s mi jelentette a legnagyobb nehézséget?

- A legkellemesebb talán az volt, hogy szinte minden `klappolt´. Jó formában vagyok, a stratégia működik, a kísérőim is profin dolgoznak, az időjárás - a meleg ellenére - is tetszett.

A verseny vége felé ott volt a spanyol versenyző, akivel kicsit sikerül versenyezni is, ami szintén élmény volt.

Számomra a legnagyobb nehézség talán az autópályákon való tekerés jelentette. Ilyen helyzet Wichita előtt és az Appalache-autópályán volt. Utóbbi kifejezetten nem jött be, mert csak fel-le hullámzott, s nem éreztem olyan részt, ahol tartósabban sík lenne az út. Ezen felül semmi más fogódzó - egy-egy nagyobb hegy - nem volt látható, amihez viszonyítani tudtam volna magamat.

- A jövőben milyen ultramaratoni távok teljesítését tervezi?

- Versenyekre eddig sem jártam, valószínűleg ezután sem fogok. Maradok `turista´ és a saját terveimet próbálom megvalósítani.

Ilyen lenne az, hogy egyszer átlépjem az 1000 kilométert alvás nélkül, aminek az útvonalát már ki is néztem, de kedvenc magyarországi teljesítménytúrámra, a Velence tízszerre is jut majd megint időm elmenni.

Ezen felül még van egy nagyobb, sokéves projektem, miszerint szeretném az országot bejárni. Kistarcsáról elindulok, az ország bármely kis zugába eltekerek és hazajövök - ez szintén ultratáv kategória volna.
 
Olvasóink írták

 • 11. JT_Biopower 2012. július 07. 19:38
  „@elemér: Páran vannak, akik megcáfolnak, hogy szerinted nincs sok eszem. :)
  Én valahogy úgy vagyok vele, hogy a problémákra inkább megoldást keresek és nem futok el előlük. Te az utóbbit tetted?”
 • 10. szekelyse50 2012. július 07. 11:40
  „Tamás büszkék vagyunk rád.”
 • 9. elemér 2012. július 07. 08:03
  „Te megint hoztad magad, kétszer egymásután egy percen bellül. Persze hogy van más hely, viszont aki tud és tehetséges az ma is csak idetart.”
 • 8. vonLichthofen 2012. július 07. 00:54
  „elemár, te megint hoztad magad.
  Te süketúr, azt hiszed az USA-n kívül nincs más hely a világon?”
 • 7. vonLichthofen 2012. július 07. 00:53
  „elemár, te megint hoztad magad.
  Te süketúr, azt hiszed az USA-n kívül nincs más hely a világon?”
 • 6. mekkmester 2012. július 06. 16:35
  „grat!!”
 • 5. elemér 2012. július 06. 14:22
  „Gratulálok nekik, habár szerintem sok eszük nincs mert visszamentek.”
 • 4. Karcsika 2012. július 06. 12:58
  „Gratulálok Nekik!
  Én tuti, hogy betojtam volna.”
 • 3. IV.Béla 2012. július 06. 10:35
  „Tengermély tisztelet mind Tamásnak, mind Ferinek és persze a csapatuknak, emberi ésszel felfoghatatlan, amit véghezvittek!!”
 • 2. Graal 2012. július 06. 08:47
  „Az idei megmérettetésen három magyar (Járvás Tamás és Szőnyi Ferenc) is megpróbálta legyűrni a közel 5000 kilométeres távot két keréken...1+1=3...remek...ettől függetlenül a legnagyobb tiszteletem a 2 (3) versenyzőnek.
  Respect”
 • 1. ombi 2012. július 06. 07:41
  „Nagyon-nagyon kemény sportemberek, akik ilyen hihetetlenül rövid idő alatt teljesítik ezt a nehéz pályát!
  Hadd említsem meg, hogy Szőnyi Ferenc egy hazai fejlesztésű újdonsággal, lánc helyett műanyag zsinórokkal (húrokkal) hajtott kerékpárján ért el igen szép eredményt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion borult fel az M1-es közelében Bőnynél - fotók

A kisalfold.hu információi szerint a bőnyi lehajtó közelében (112-es kilométerkő) felborult egy… Tovább olvasom