Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Tíz év börtönt kapott a győri csaló

Tíz év börtönt kapott Sz. Zsolt, aki a törvényszék megállapítása szerint biztosítási ügynökként összesen 2 milliárd forintot csalt ki a jómódú ügyfelek zsebéből.

A Győri Törvényszék tanácsvezetője a kétórás határozathozatal során azt állította: a tavaly jogerősen elítélt Pápai Tamást – vagyis a "picassós csalót" – emlegették eddig sokan a megye legdörzsöltebb szélhámosaként, de Sz. Zsolt rajta is túltett, főként mert a mögötte állt biztosítóban garanciát láthattak az ügyfelek.

A dolog pikantériája, hogy a két csaló befektetői körének közös halmaza is volt.

Az AXA által később megvásárolt Winterthur biztosító akkori munkatársa megkereste a mintegy száz, érvényes szerződéssel rendelkező ügyfelet, hogy garantált magas hozamú befektetésre egy-két millió forintot lehetne elhelyezni. Később, 2007 januárjában kiderült, hogy Sz. Zsolt nem tudja visszafizetni a pénzt.

Áprilisban tartóztatták le, addigra tudott volt az is, hogy volt, aki pár milliót, más több tízmilliót fektetett be. Így került a brókerhez egy vállalkozó húszmilliós vállalkozási hitele, volt, aki a házát adta el.

A bíró tegnap a legelvetemültebb cselekedetnek azt nevezte, hogy Sz. Zsolt egy idős asszonyt csapott be, aki őt még gyerekként ismerte és ezért szeretettel fogadta.

Sz. Zsolt a kisnyugdíjast rávette, hogy hitelt vegyen fel, maga járta körbe vele pár nap alatt az egyes bankokat, hogy végül 2,2 millió forintot vehessen át tőle.

De az ügyfelek között jó pár "nagy hal" is volt: gazdag vállalatvezetők adtak ki több tízmilliós nagyságrendű pénzt bizonylat nélkül, ami a bíró szerint érthetetlen sértetti közrehatás, már ha nem feltételezzük, hogy a nem egészen legális vagyonosodási szándék vezérelte őket.

Az ügyfelek közül sokan azután nem is Sz. Zsoltot, hanem az AXA biztosítót kezdték perelni, sőt, többekkel a biztosító peren kívül megegyezett.

Mondhatjuk: most látva ők jártak jobban, mivel a fővárosban folyó polgári perek nagy részét elveszítették a felperesek, amitől persze a volt brókertől még követelhetnek kártérítést.

Sz. Zsolt egyébként maga bevallott a bíróságnak 712 milliós meg nem térült kárt.

A csalássorozatért tíz év börtönre ítélték, és 15 milliós vagyonelkobzást rendeltek el nála, kiderült: a pénzből igen nagy lábon élt, pár hónapon belül több ország tengerpartján, s Párizsban is nyaralt.

A büntetés ellen védőjével együtt fellebbezett, az ügyész gondolkodási időt kért. Továbbra is előzetesben marad, a bíróság azért nem bízik benne, mert a cselekmények egy részét házi őrizetben követte el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcsönsegítség most visszajár

Elképesztő vállalkozásnak tűnt két éve, amikor a nyúli fiatalok úgy döntöttek: az Európai Unió… Tovább olvasom