Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Textilművész kiállítása a PSVMK-ban

Dekoratőrként és kirakatrendezőként dolgozott. Tanítói Földessy Gyula és Alexovics László szobrászok voltak. Eleinte fafaragással próbálkozott, de egyik kedves mestere, Varga András képzőművész a textilt ajánlotta.
Alkotótáborokban (Zebegény, Hédervár, Ménfőcsanak) sajátította el a batikolást, mintázást, kerámia készítést, de mégis a textil lett a legkedvesebb alapanyag, amivel dolgozni szeret. Számos kiállításon vett részt csoportosan, illetve egyéni kiállítóként. Tatán, Budapesten (részt vett a Burda versenyen), Lébényben, Héderváron, Gyömörén, Gyirmóton, Mosonmagyaróváron, Győr–Moson–Sopron Megyei Képzőművészeti Kiállításokon. A győri kiállítások közül, hogy néhányat említsünk Gyermekek Háza, Megyei Könyvtár és itt nálunk, a Petőfi Művelődési Házban is volt korábban többször tárlata. A kiállított művek közül szerepelt már korábban megyei tárlaton a Katedrális, a Fényörvény életünk és a meghívón szereplő alkotás, a Kalászok, Meduzák.

Gyermekkora óta szeret alkotni, érzéseit, gondolatait anyagi formába önteni. Megszületik egy gondolat, egy érzés és megkeresi hozzá a megfelelő kifejezési módot. Sokszor saját ruháit áldozta fel az alkotó kedve megvalósításához. A Katedrálist például egy nem tetsző nyakkendő ihlette. Mindent manuálisan kézimunkával készít, csak a háttér szegélye és a felakasztáshoz szükséges bújtatók készülnek géppel. Az alkalmazott technikák között vegyesen használja a batikolást, csomózást, horgolást, ezeket aplikálja a kiválasztott alapanyagra.

A legfontosabb mondat, amelyet gyakran mondogat: „szeretek dolgozni" mindent elárul arról, hogyan is születnek ezek a művek. Egyfajta szükséglet az önkifejezés olyan módja, mellyel érzéseit, gondolatait fejezi ki és eközben gyönyörködtet. Mi ez, ha nem művészet?
P. Szabó Márta

Fotók: Szük Ödön
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a Selmeci utca felújítása

Szerdán délelőtt ünnepélyes keretek között adták Győr Révfaluban a felújított Selmeci utcát. Az utca… Tovább olvasom