Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Teszedd! Győrben - Szemétszedés élesztette fel az önkéntességet

Közel négyezer önkéntest fogott össze a szombati, országos szemétszedési kampány a megyénkben, amelyre Győrből is több százan regisztráltak, hogy ne szúrja többé a szemüket a szemét. Nézze meg, hogyan gyűjtötték a szemetet a vízen és a szárazföldön!

„Szeretnék egy olyan országban élni, ahol nem bántja a szememet a szemét"

– A mai hulladékgyűjtéssel, illetve az ehhez kapcsolódó környezetvédelemmel nem kisebb dolgot teszünk, mint gyermekeink jövőjét védjük. A Teszedd! Elnevezésű, önkéntes szemétszedést ráadásul nem csak puszta városszépítésként kell értelmezni, ugyanis ez az országos kampány egyben verseny is az európai országok között. Az egybegyűltekre tekintve nem tartok a sikertelenségtől, a magyar szorgalom itt is biztosan megmutatkozik majd – lelkesítette a győri Xantus János Állatkert területén egybegyűlt körülbelül háromszáz fős önkéntes tömeget szombaton Paár Veronika, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kabinet titkára az országos szemétszedési kampány győri megnyitóján, ahová a szervezett csapatokon kívül is többen érkeztek.– Számomra rendkívül fontos az ez az akció, mert amellett, hogy környezetmérnöknek tanulok, szeretnék egy olyan országban élni, ahol nem bántja a szememet a szemét. Mivel időm is engedte a részvételt, szívesen jöttem el, hogy tisztábbá tegyem a környezetem. A rendezvényt remek kezdeményezésnek tartom, mert ilyen eseményekre a fiatalokat is könnyebb elcsábítani. Ráadásul egy egész délelőttöt kitöltő, izzasztó hajolgatás után nem hiszem, hogy bármelyikünk is szemetelne a közeljövőben – számolt be a kisalfold.hu-nak motivációjáról Járván Imre egyetemista.

 – Az akcióhoz közel ezer szemeteszsákot biztosítunk a résztvevőknek, amiket a kijelölt területekről munkatársaink délután 2 órától, az akció végétől, a gyűjtőhelyekre szállítanak. Az országos szemétszedési akció egyedülálló Magyarországon, de a győri önkormányzat részéről már többször is rendeztek önkéntes szemétszedést, amelyek alkalmával rendszerint több száz köbméter hulladékot sikerült összegyűjtenie a lakosságnak – tájékoztatta portálunkat az országos hulladékgyűjtési akció technikai részleteiről Győr-Szol munkatársa.
Szívügyük az önkéntesség


– Egy thai király mintájára Andréka György az állatkert igazgatója éppen erre a hétvégre tervezett volna egy közösségi sétálós programot, amelyen szeretett volna megmutatni a látogatóknak egy lámpa és forgalommentes utat az állatkerttől a belvárosig. Ekkor jött az országos hulladékgyűjtési nap híre, amely mindenkinek szívügye volt az intézményben. Éppen ezért kötöttük össze a két eseményt, és szerveztük az állatkertbe a megnyitót is. A hulladékgyűjtés pedig a többi győri helyszín mellett a belvárosig tartó útvonalon is történik majd – avatta be portálunkat a részletekről Farkas Adrienn, Xantus János Állatkert zoopedagógusa.

– Szükség van az önkéntességre Magyarországon és Győrben is, hiszen ez jócskán hozzájárul az emberek egyéni és társadalmi fejlődéséhez is. Eddig az országban nem volt hagyománya az önkéntességnek, ennek a napnak viszont szerencsére igen nagy a médiatámogatottsága, amivel talán népszerűsíthető a többi hasonló esemény is. Számomra nagyon fontosak az ilyen programok, hiszen önkéntes véradó is vagyok, és a hallgatói mentorprogramban is rész veszek – mondta el érveit a rendezvény mellett Fehér Gábor, a győri egyetemisták csoportjának koordinátora.„A tudatossághoz vezető út az önkéntességen keresztül vezet"

Az akciót, amelyet az egész ország terültén ezen a napon tartanak, "TEszedd 2011 – Önkéntesen a tiszta Magyarországért" elnevezéssel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkéntes Központ Alapítvány együttműködésével a magyar kormányzat az Önkéntesség Európai Éve jegyében szervezte meg.– A megyében az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi hatóság felelt a program technikai részéért. Megszervezte a szemét elszállítását, a honlap működtetését, a védő eszközök biztosítását. A mi szerveztünk pedig az önkéntes centrumot koordináltuk, közreműködtünk a részvevők toborozásában. Nagy öröm, hogy az eseményre a megyében 3700 önkéntes regisztrált, ami az országban átlagos részvételi hajlandóságot mutat – mondta el portálunknak Fülöp Mónika, a United Way Kisalföld Alapítvány munkatársa, akitől azt is megtudhattuk, számukra a legfőbb cél, hogy az emberekben kialakuljon az igény arra, hogy igényes környezetben éljenek.– A leglényegesebb feladata a kampánynak a tudatformálás. Úgy tapasztaljuk, hogy kemény jogszabályokkal nem tudjuk tisztaságra szoktatni a lakosságot. A tudatossághoz vezető út az önkéntességen keresztül vezet, hiszen a szemetet is önkéntesen dobjuk el – erősíti meg a fenti gondolatokat Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi hatóság igazgatója, aki szintén részt vett a programon, és az önkéntesekkel együtt gyűjtötte a hulladékot.A vízen és a partokon is folyt a munka

Az szemétszedő önkéntesek a szárazföldön és a köztereken kívül a vízen is aktívak voltak a Felső-Dunai Vízi Polgárőr Egyesület, a Civil Kontoll Likócsi Polgárőrség, illetve az Indián Nyár Likócsi Nyugdíjas Klub jóvoltából.– A vízi polgárőreink három hajóval, 25 résztvevővel Győr és Vének között tisztították a környezetet a Mosoni-Dunán, illetve a vízhez közeli partokon. Az akció során 24 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze. Ezek között több akkumulátort, kocsikereket; műanyag flakonokat, WC tartályt és hűtőszekrényt is találtak. Az összegyűjtött, illegálisan lerakott hulladékot csónakokkal szállították a gyűjtőponthoz.

Olvasóink írták

 • 19. Joco124 2011. május 23. 08:42
  „Különben Tőltéstaván is van szemét.”
 • 18. Joco124 2011. május 23. 08:41
  „De fizetni is fog érte,mert én havi 150,000 FT-ért szednék szemetet,ja és tényleg van elég munka nélküli,csak úti költséget b...ák tériteni,mindenkinek csak győri kell.”
 • 17. zsuzsa1972 2011. május 23. 08:00
  „orbán úr van elég munkanélküli és álláskeresö akivel lehetne szemetet szedetni”
 • 16. kisember1 2011. május 23. 07:29
  „Mi akárhányszor kimennénk a természetbe (pl. Aranypart, Püspökerdő és főként Gyirmót rét Marcalnál) mindig 20 perc szemétszedéssel kezdjük. Öten, 3 kisgyerekkel szedjük. Hogy őszinte legyek? Teli van a hócsukám vele, mivel kétnaponta próbálunk erdőbe, mezőre jutni.
  Szeretnék végre úgy kimenni, hogy nem kell tangabugyit, használt kotont, szaros zsepit, eldobott , összetört boros és sörösüveget és alufóliadarabokat, stb. szedni.
  Csak egyszer szeretnénk úgy leülni egy padra, hogy nem kell más undorító redváját felszednünk ahhoz, hogy élhető legyen a terület.
  És már ne haragudjon meg senki, de mért gyerekeknek kell felszedni a használt kotont???
  Szégyelje magát az összes bunkó szemetelő. Undorítóak tudunk lenni, mi emberek...”
 • 15. Madarász 2011. május 22. 19:48
  „Az a baj, hogy nem az szemetel, aki nekiáll összeszedni. Akik odaszórják, másnap már ismét azt fogják tenni, ha meg szólsz nekik, akkor még nekik áll feljebb.”
 • 14. macizoli 2011. május 22. 18:50
  „Nagyon sokan félreértik a lényeget!
  Nem arra kell tanítani a gyerekeket,hogy szedjék a szemetet egy évben kétszer-háromszor. Hanem arra,hogy ne szórják el! És akkor nem lesz mit szedni. Remélem így már érthető.”
 • 13. tocsek 2011. május 22. 12:30
  „Itt mindíg IQ bajnokok találkoznak mások véleményével ?”
 • 12. Demanda 2011. május 22. 11:26
  „Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi "hatóság" nem létezik. Van Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, amely betölti a hatóságnak a szerepét, de a cikkben pont nem a Felügyelőségről van szó, hanem az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságról.”
 • 11. traboca 2011. május 22. 08:02
  „nem a hozzá szolokat kellene kritizálni hanem azt a rengeteg neveletlen fajankót akiket a szüleik nem neveltek és nem nevelnek meg.sulival én is szedtem szemetet és akkor Így is Volt én nem szemetelek de soha nem is fogom szedni senki mocskát fizetek annyi adót hogy akár VIKTOR is szedheti . Cassius:"Hidd el ,hogy jól fog esni a tudat ,hogy tettél valamit a környezetedért."”
 • 10. Cancer 2011. május 21. 22:05
  „sok felkegyelmu mar megint nem erti a lenyeget...
  prescottal egyetertek, lehet a 4 es 6 eves fiaid felnottebbek, mint az alabbi hozzaszolok nemelyike...”
 • 9. balazsmail 2011. május 21. 22:01
  „Látom, van aki ebben is talált kivetnivalót.
  Nem féltek, hogy megsavanyodtok?
  Sok szánalmas életű ember...”
 • 8. prescott 2011. május 21. 21:57
  „Mint résztvevő köszönöm a több mint 100 postai munkatársam részvételét és hozzájárulását a nap sikeréhez! Az alábbi 7 hozzászólásból 3 csak kritizálni tudott. Az a negyed óra amit hozzászólásuk megfogalmazásával töltöttek talán hasznosabban is el tudták volna tölteni. Sajnos magyar mentalitás. A 4 és 6 éves kisfiaim rendületlenűl és kitartóan szedte a szemetet a délelötti hőség dacára. Most akkor melyikük a felnött? Ők már megértik, hogy szemétben nem lehet élni még akkor sem ha másokat ez nem érdekel.
  Hogy Cassius hozzászólását idézzem: "Hidd el ,hogy jól fog esni a tudat ,hogy tettél valamit a környezetedért."
  Ez akár szállóige is lehetne!”
 • 7. traboca 2011. május 21. 20:54
  „szedje a sok munkanélküli kisebbségi többség,úgyis ők csinálják...”
 • 6. macizoli 2011. május 21. 20:23
  „Szedje a szemetet az akinek bűntudata van! És azok akik elszórják. Nézzék meg Újvárost. Hány cigány szedett szemetet? Az osztrák az autóból lövi ki a csikket. Ő is jött szedni? A szlovákok után a szeméten kívül nem marad semmi .Akinek hat anyja volt már mehet is. Segítsen a komszolnak,hogy ő is segíthessen rajtunk (számlázással).”
 • 5. anuvuk 2011. május 21. 19:16
  „A folyamatos önkéntességhez, keresek olyan személyt, mely a természet védelemhez elhívatottságot érez!
  Lehetőleg, Győriek jelentkezését várom !
  " Madárvédelem - Természetvédelem " +36 30 573 7793”
 • 4. igazmondó 2011. május 21. 19:13
  „szedje a szemetet a komszol! ilyen díjak mellett ha akarom a városháza elé is szórhatom a szemetemet. akkor legalább tudom, mire megy az alapdíj”
 • 3. tocsek 2011. május 21. 18:34
  „Tihanyi Árpád uton : http://youtu.be/UmXfnqcq5cM”
 • 2. Cassius 2011. május 21. 17:50
  „Egyszerű a megoldás az ,hogy amikor arra jársz fogj meg pár eldobott szemetet és dobd ki ,én kutysétáltatás közben így szoktam.Bár nálunk van szelektív gyűjtő így egyszerűbb a dolgom.Hidd el ,hogy jól fog esni a tudat ,hogy tettél valamit a környezetedért.

  Ezt bármikor megteheted.Én is egész évben szedegetem ha épp olyanom van.”
 • 1. solyomszem 2011. május 21. 16:18
  „dicséretes ez a hozzá állás,de kb 1,5 hónappal korábban kellett volna szervezni ,mivel néhol hasig ér a fű és a gaz,továbbá győr déli külterületi részén nem szedte senki pedig jó pár kontiner megtelt volna.majd legközelebb talán arra fele is sikerül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltóverseny Öttevényen - fotók

Tűzoltóversenyt rendeztek a Győr környéki önkéntes tűzoltó egyesületek csapatai és létesítményi… Tovább olvasom