Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -1°C | 6°C Még több cikk.

Termálvíz hőjével fűtenek a győri Audiban - fotók

A jövő év végére az Audi Győrben egy geotermikus rendszer által termelt hőenergiát fog hasznosítani.

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója és Tóth Péter, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója és az Igazgatótanács tagja a mai napon magyar újságírókkal megtekintették az gyárterület közelében, Péren található fúrási bázist.

Az üzembe helyezést követően a rendszer évente legalább 82.000 MWh hőenergiát szállít az Audi Hungariának. A környezetkímélő és hatékony energiafelhasználás valamint az energia-megtakarítás alapvető eleme a motor- és járműgyártó vállalat stratégiájának: 2018-ig az energiafelhasználást 25 százalékkal kívánják csökkenteni.

„A geotermikus rendszer üzembe helyezése egy újabb fontos mérföldkő a környezeti céljaink elérésében“, hangsúlyozta Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója a bejáráson. „Az energia-hatékony és környezetkímélő technológiák használata központi eleme vállalati stratégiánknak. Jelenleg is a leghatékonyabb vállalatok közé tartozunk Közép-Kelet-Európában az energiafelhasználás terén."

A kút tervezett fúrási mélysége kb. 2 400 méter, amelynek eléréséhez két hónap fúrási idő szükséges. A fúrás kezdete egyben a Győri Geotermikus Projekt indulását is jelenti, amely a régió geotermikus adottságainak ipari célokra történő felhasználását célozza.

Energiahatékonyság az Audinál. Fotó: H. Baranyai Edina


„A győri beruházás, a termelő és visszasajtoló kutak fúrása mellett a teljes geotermikus fűtőrendszer kiépítését is magában foglalja", fogalmazott Tóth Péter a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója, az Igazgatótanács tagja. „A tervezett 11-12 kilométer hosszúságú csőrendszer mélyépítési munkáinak megkezdésére a sikeres fúrást követően 2014 őszén kerülhet sor. A PannErgy a Győri Geotermikus Projektet részben saját, másrészt európai uniós források felhasználásával valósítja meg."

A legalább 82 000 MWh/év geotermikus hőenergia felhasználásával a jövőben az Audi Hungaria hőszükségletének 60 százaléka széndioxid-semleges úton fedezhető, így a széndioxid-kibocsátás évente további 19 800 tonnával csökkenthető. A projekt csupán egy azon 380 intézkedés közül, amelyet a vállalat az elmúlt négy évben az energiahatékonyság növelése érdekében hozott.

Ezek segítségével az Audi Hungaria összesen 57,6 GWh energiát takarított meg. Az új projekt keretében a vállalat a PannErgy Nyrt. leányvállalatával, a DD Energy Kft.-vel 17+15 éves hőenergia szállítási szerződést kötött. A PannErgy Csoport által megvalósításra kerülő projekt rendelkezik azokkal az engedélyekkel, melyek jelen fázisban szükségesek, és az előrehaladás során a további szükséges engedélyek is beszerzésre kerülnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos késelés miatt életfogytiglanra ítéltek egy hajléktalant Győrben

A férfi több tucat késszúrással megölt egy győri nyugdíjast, majd számos értéktárgyát magával vitte,… Tovább olvasom