Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Telekként adják el a szántót

Rajka, Dunacsúny - Dunacsúnyban építési telekként árulnak szántóföldeket négyzetméterenként kétezer koronáért: az önkormányzat a vásárlók becsapásáról beszél. Eközben Jarovce (Horvátjárfalu) a Rajkára költöző szlovákok gyermekeit csábítaná óvodájába, iskolájába.

Az építkezési telkekről vitatkoznak Dunacsúnyban (Cunovo): a helyi polgármester szerint egyes szlovák cégek építési telkekként árulnak szántóföldet településükön. A vásárlókat azzal hitegetik, hogy hamarosan változni fog a falu fejlesztési terve, és azokat is építkezési telkekké nyilvánítják.

Gabriela Ferencáková településvezető szerint két cég több hektárt vásárolt fel a falu közvetlen közelében, és – szerinte – a vevőket megtévesztve építési telekként árulják mintegy 2000 koronás négyzetméterenkénti áron.

„A fejlesztési terv egyértelmű, az árult telkeken nem lehet építkezni" – mondta Ferencáková. Dunacsúny egyébként most rendkívül vegyes képet mutat. Ottjártunkkor láthattuk: a település Pozsony felé eső részén mintegy fél kilométer hosszú házsor épült, több mint ötven lakással.

Új településszerkezet: Kapósak a dunacsúnyi telkek, s ezt a spekulánsok is kihasználják.

Hétköznap délelőtti ottjártunkkor mindössze három autó állt a házak előtt: a lakók valószínűleg a fővárosban dolgoznak. Dunacsúny belső részein aztán az öreg parasztházakat – gyakran egymás mellett – körülveszik a körben fallal elszeparált luxusvillák.

A határok megszűnése nemcsak az ingatlanok, hanem a gyermekek „árát" is felértékelte.

A www.rajka.eu elnevezésű internetes portálon a határközeli Jarovce (Horvátjárfalu) csábítaná magához a Rajkára települt szlovákok óvodásait, iskolásait. A szlovák községben úgy gondolkodnak: mivel a magyar faluban egyelőre nincs szlovák nyelvű oktatás, ezért a Pozsonyba munkába indulók gyerekeiket az útba eső Jarovcébe vihetik. Óvodásokat és iskolásokat is várnak közös létesítményükbe, s a honlapon hosszasan ecsetelik tanintézményük előnyeit, felszereltségét: a színháztól kezdve egészen a kosárlabdapályáig.

Emelkednek az ingatlanárak Rajkán, Dunakilitin
Az ingatlanárak közben tovább emelkednek a határszélen. Egy 120 négyzetméteres új családi házat 3,57 millió koronáért (közel 29 millió forintért) árulnak Rajkán, míg Dunakilitin egy 150 négyzetméteres 4 millióba (32 millióba) kerül. A legdrágábban egy rajkai luxusházat kínálnak, 470 négyzetméterért 9 millió koronát (72 millió forintot) kérnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkésett Orbán jutalomtilalma

Győr-Moson-Sopron - Hiába kérte Orbán Viktor a fideszes önkormányzatokat arra, hogy ne szavazzanak… Tovább olvasom