Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Támadnak a pollenek, tartós esőzés hozhat megváltást

A meleg idő miatt tovább nőtt a légtér parlagfű pollenterheltsége megyénkben. Az allergiásokon tartós esőzés segíthetne.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal friss vizsgálatai alapján tovább erősödött a parlagfű pollenszórása, a megyében már sötét bordó riasztás van érvényben, ami a hatos skálán négyes szintet jelent.

A meleg idő miatt tovább nőtt a légtér parlagfű pollenterheltsége, illetve az ebből fakadó egészségügyi kockázat. Amíg nem lesz tartós esőzés, addig hasonlóan magas parlagfű pollenkoncentráció várható a megyében.

A Település- és környezet-egészségügyi mikrobiológiai laboratórium pollen vizsgálatok vezetője Hauptmann Gábor szerint nem csak a parlagfű pollentartalom magas, hanem erősen közepes mértéket mutatnak a csalánfélék, az üröm adatai is.

– Igazi nagy változást csak a több napig hulló eső hozna. Az igen száraz, meleg időjárás nem kedvez a pollenkoncentrációnak. A múlt hétvégi vihar miatt alacsonyabb lett az átlag, de még így is magas a pollentartalom. Ha a nagyon meleg, kánikula szerű időjárás nem tér vissza, akkor ennél magasabb koncentrációra már nem kell számítani –foglalta össze a biológus.

A szakemberek azt javasolják: az allergiások már a szezon kezdete előtt, tehát körülbelül július végén –háziorvosi egyeztetés követően– kezdjék meg a gyógyszeres kezelést.

Ezen kívül az allergiától szenvedők csak a házi praktikákban bízhatnak: kora délutáni időben ne menjenek a szabadba, a kocsiban ne indítsák el a légkondicionáló szerkezetet, gyakran mossanak arcot és hajat, valamint kizárólag késő este szellőztessék otthonaikat.

A Országos Tisztifőorvosi Hivatal adatai szerint a magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.

Olvasóink írták

 • 10. Oreg35 2011. szeptember 04. 14:43
  „Az elterjesztett rémhír mögött a gyógyszer maffia áll!
  Ha megengedik folytatnám az előbbi történetet:

  Lajos Atya védelmébe vette a parlagfűvet és elmondta róla, hogy régi gyógynövény könyvek leírják több gyógyító tulajdonságát, de meg is lehet enni, mert nagyon sok vitamint tartalmaznak a levelei és a virága, meg a pollenje is. Ezért szeretik legelni az állatok is. Elmondta, hogy a múlt századelőn az előkelő szalonokban az ambrózia illat volt az úri, és az előkelő illat. Ez pedig a parlagfű, az ambrosia artemisifolia illata volt. Aroma olaját aroma mécsesekben hevítették, de lehetett kapni, a szárított, összesodrott leveleiből készített füstölőt is.
  A búzára, a búzából készült ételekre a lakosság 90 %-a, a szarvasmarha tejére és az ilyen tejjel készült tejtermékekre a lakosság 80 %-a allergiás és mégsem irtják ki sem a teheneket, sem a búzát a földeken. Ezt az érzékenységet nem allergiának hívják, hanem glutén- és laktóz érzékenységnek! Ugye mekkora csúsztatás! Nagyon sokan allergiásak a pollenekre (ürömfű, repce, paréj, libatop, stb), s nemcsak a parlagfű pollenjeire, s mégis a parlagfű van kikiáltva fő ellenségnek! Legalább annyi ember allergiás az állati szőrökre, különösen a kutya- és macskaszőrökre és ezen állatok ürülékeire, mint a parlagfű pollenjeire, s mégsem irtatják ki hatóságilag sem a kutyákat, sem a macskákat, pedig más tekintetben, csak Budapesten az utcai megszáradt kutyagumik szállóporától évente 3-4 kisgyermek meg is vakul! Hát erről csak ennyit!”
 • 9. Oreg35 2011. szeptember 04. 14:20
  „5.pappe:
  Teljesen igaza van! Aki látta a közelmúltban a TV-ben közvetített "parlagfú evő" embert, láthatta, hogy humbukk az egész! Már korábban is hallottam róla és orvos ismerősöm is megerősítette,hogy nem igaz a parlagfűről elterjesztett hír, miszerint káros! Bizonyítottan gyógyhatású növény és friss hajtásai, valamint szárított por alakjában is fogyasztható!
  Egy rövid idézet:

  Még 1973-ban, amikor először találkoztam személyesen Lajos Atyával, a lazarista missziós pappal Adonyban, úgy tudtam, hogy a parlagfű haszontalan gyomnövény. Szerencsére nem voltam rá allergiás, de más pollenekre sem. Különös véletlen folyamán ismerkedtünk meg. Dunaújvárosban voltam közlekedési rendőr és Adonyban ellenőriztem a forgalmat, a kivilágítatlan kerékpárosokat. Esti szürkület volt már és láttam, hogy egy idős úr kerékpárja hiányosan van felszerelve, mert nem volt hátsó világítása. Lajos Atya volt az, de nem büntettem meg, hanem csak figyelmeztettem, mert halkan és tisztelettudóan beszélt velem, aki akár az unokája is lehettem volna. Sokáig beszélgettünk, mert a szerénysége mögött egy nagy tudású, intelligens embert ismertem meg, s még a tréfa sem állt tőle távol, amikor azt mondta, hogy a Jóisten vigyáz rá, még akkor is, ha nem jó a világítás a kerékpárján.

  A parlagfű a leghasznosabb gyógyító növényünk?

  A parlagfű latin neve: Ambrosia artemisifolia, a hármaslevelű parlagfűé pedig: Ambrosia trifida. Azt mondják rájuk, hogy gaz, pedig ez nem igaz. Gaz, csak az emberek között van, mert van rendes ember, meg gazember. Növények között nincsen gaz, csak haszonnövény és gyomnövény. A parlagfű nem gyomnövény, mint ahogy az ürömfélék családjába tartozó többi növény sem az. Az ürömfélék hasznos növények gyógyításra és ételek, italok készítésére használják őket. Például a likőrök, borok közül nagyon finom az ürmösbor, vagy a likőr. Az egyéb hasznosságot illetően nézzen utána az interneten akit érdekel!”
 • 8. Goldman 2011. szeptember 02. 22:58
  „urbaniastapista: a cikk írója idézett.
  pappe: az az érdekes, hogy csak akkor jön rám az allergia amikor a parlagfű virágzik. Évente nem egyszer kellene nyírni és nem akkor amikor már virágzik, hanem kapával (is)irtani amikor még nem.”
 • 7. urbaniastapista 2011. szeptember 02. 10:34
  „Ki lettem moderálva, vagy valahol máshol is megvan ez a cikk.
  Na még egyszer nekifutok:
  Az utak menti parlagfűtengereket már említették, de hiába írtják ki, ha mögötte a kukorica mellett parlagfüvet is termesztenek.
  Győrben, a régi, most éppen újratemetés alatt álló szemétdombon van egy csinos ültetvény, a bevásárlók és a marcalvárosiak nagy örömére.
  Azt nem értem T. cikkíró, hogy miért ne indítsuk el a kocsiban a légkondit ami általában pollenszűrővel jár együtt?”
 • 6. arrabonem 2011. szeptember 02. 10:32
  „2010-ben a 2009-es adóbevallással "Parlagfű mentesítés feladatai" címen a Nép jelentős összeget jelölt meg e célra az 1 % felajánlással.
  Konkrétan 1.100.793.334 Ft-ot.
  Ezt a szokott csúszás miatt, ha jól tudom az idén lehetett/kellett volna felhasználni.
  Hol? Mikor? Mire?”
 • 5. pappe 2011. szeptember 02. 10:13
  „"A parlagfűről elterjesztették, hogy minden allergiás megbetegedés fő
  okozója, holott valójában "teljesen ártatlan". Helyette bármelyik más
  mezei növényt is kikiálthatták volna főbűnösnek. Aki földdel rendelkezik,
  az tudja, hogy bármelyik nap bármikor és bárhol kidughatja fejét a növény
  a föld alól. Képtelenség egy nagyobb területen folyamatosan ellenőrizni
  feltűnésüket. Akinél parlagfüvet találnak, az akár több milliós
  pénzbírságra is számíthat." /idézet: Dr. Papp Lajos, Argentína/”
 • 4. vanessa 2011. szeptember 02. 09:18
  „Goldman,igy igaz, osztrákoknak nem csak a föld végéig látnak el,hanem a környékét is takaritják, most már annnyi modern fükasza van vagy nagy telejesitményü fünyiro , lehetne velük dolgozni, de sokszor láttam a fükaszásokat 10 méter után leültek beszélgetni orákig, ki ellenörzi ezeknek az embrekenke a munkáját?normába kéne dolgoztatni őket és akkor mindjárt menne a munka.Orabérben csak el lébocolnak, ha 10 embert küldenek akkor mind dolgozzon, ne csak 3 a többi meg csak nézi, sajnos itt egymásra mutogatás van, meg a sültgalambot várják a szájukba, tenni is kéne valamit”
 • 3. Goldman 2011. szeptember 02. 08:43
  „Az én tanácsom meg az, hogy büntessék és ellenőrizzék jobban úgy a maszek földeket, mint az állami kézben levőket. Az utóbbi már csak azért is érdekes, mert az utak mellett ott virítanak a parlagfüvek, mert a KPM nem nyírja rendszeresen.
  Én is szenvedek tőle és már azon tanakodtam, hogyan lehetne egészségkárosítás címén beperelni mindkét felet.
  A legszívesebben úgy megbüntetném őket és az uniós támogatást is elvenném (amiből élnek), hogy utána egyesével tépkednék ki.”
 • 2. Goldman 2011. szeptember 02. 08:42
  „Az én tanácsom meg az, hogy büntessék és ellenőrizzék jobban úgy a maszek földeket, mint az állami kézben levőket. Az utóbbi már csak azért is érdekes, mert az utak mellett ott virítanak a parlagfüvek, mert a KPM nem nyírja rendszeresen.
  Én is szenvedek tőle és már azon tanakodtam, hogyan lehetne egészségkárosítás címén beperelni mindkét felet.
  A legszívesebben úgy megbüntetném őket és az uniós támogatást is elvenném (amiből élnek), hogy utána egyesével tépkednék ki.”
 • 1. Alina01 2011. szeptember 02. 08:29
  „No komment...talán mégsincs annyi allergiás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A strandok is bezártak Győrben a vakáció végével

Az Aranypart I. szabad strandon is tilos a fürdés szeptember 1-jétől. Tovább olvasom