Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Táborozás: Törvény nincs, előírások vannak

Törvény készül a táboroztatás szabályozására – jelentette be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztosa. Mihalovics Péter munkáját, a jogszabály megalkotását a táborvezetők a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) honlapján való regisztrációval, az ott található kérdőív kitöltésével segíthetik.


A győri gyermektábor 1979-ben nyitotta meg kapuit, s azóta minden nyáron több ezer diák tölt itt el egy-egy hetet.

A 32 éves múlttal rendelkező intézmény az ország egyik legrégebbi tábora, így nagy hagyományokkal, sok tapasztalattal rendelkezik a táboroztatás területén. A szabályozás jelenlegi hiányáról és a tervezett törvényről Fehérné Bocska Erzsébetet, a győri gyermektábor vezetőjét kérdeztük.

– Mindenképpen regisztrálok a honlapon. Minél többen megosztjuk tapasztalatainkat, annál jobb lesz a végeredmény, annál hatékonyabb törvény születik majd – vélekedett Fehérné Bocska Erzsébet.

Hozzátette: – Előírások jelenleg is vannak, amelyek a táboroztatás minden területét – az étkeztetést, a biztonságot,
a pedagógus-gyermekszám arányt, az egészségügyi és higiéniai feltételeket – lefedik, csak mindegyiket más-más szakminisztérium szabályozza, nincsenek egy törvénybe foglalva, s így sokan nem is tudnak róla.

Ezt a problémát orvosolhatja a törvény, amely a tervek szerint még a 2012-es táboroztatási időszak előtt életbe lép.

A táborvezető szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs meghatározva, ki lehet táboroztató, jelenleg bárki, bárhol szervezhet tábort, s egyetért azzal, hogy ezt szigorítani kell.

A legfőbb gondot pedig az okozza, hogy fizetni kell az ellenőriztetésért, azért, hogy szakemberrel megnézessék, minden jogszabálynak eleget tettek-e az első turnus fogadása előtt.

A győri gyermektáborba június 20-án érkezik az első turnus, s már megkezdődött a felkészülés a szezonra. Fehérné Bocska Erzsébet táborvezető évről évre ellenőrizteti, hogy minden megfelel-e az előírás
A győri gyermektáborba június 20-án érkezik az első turnus, s már megkezdődött a felkészülés a szezonra. Fehérné Bocska Erzsébet táborvezető évről évre ellenőrizteti, hogy minden megfelel-e az előírásoknak. Fotó: Krizsán Csaba


– Ezért marad el sok esetben az ellenőrzés. Mi nem kezdjük el úgy a szezont, hogy nincs minden egyes szakhatósági engedély a kezünkben, de a profitorientált táborok inkább megspórolják ezt a költséget – nyilatkozta.

Fehérné Bocska Erzsébet úgy véli, a biztonságos, szervezett táborokra mindenképpen szükség van, hiszen a táborozás a pedagógusok és a gyerekek számára egyaránt élmény.

– A pedagógusoknak alkalmuk nyílik arra, hogy jobban megismerjék a gyerekek személyiségét, a gyerekek pedig itt tapasztalják meg sok esetben először az együttélés normáit, megtanulnak alkalmazkodni és ellátni saját magukat.

Ez az önállóságra nevelés első foka – nyilatkozta lapunknak Fehérné Bocska Erzsébet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP-s Plázastop Győrben az Auchant érintheti

Győrben jelenleg csak a Lidl áruházláncot érintené az a "Plázastop"-nak nevezett jogszabálytervezet,… Tovább olvasom