Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Szúnyoginvázió az áradás után

Ahogy sejteni lehetett, az árhullám levonulása után megjelentek a szúnyogok Győrben. Újabb irtásra van szükség.
Ahogy sejteni lehetett, az árhullám levonulása után megjelentek a szúnyogok Győrben. A szakemberek úgy fogalmaznak, a csípésszám meghaladta a tűréshatárt, de nem kell bennfentesnek lenni ahhoz, hogy mi is leszögezzük: a nyáron akkora invázió még nem volt, mint most.

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) tegnap reggel elrendelte Győrben a szúnyogirtás megismétlését. Az árhullám után ugyanis újra megjelentek a szúnyogok, de most már inváziószerűen. Aki szombat vagy vasárnap este szúnyogháló nélkül nyitva felejtette az ablakát, az másnap reggel megnézhette magát – pontosabban a csípéseket a bőrén. Jogos a kérdésük: ha tudvalévő, hogy minden árvíz után jönnek a szúnyogok, nem lehetne megelőzni a bajt, és időben elkezdeni a gyérítésüket?

A Komszol sajtóreferense erre röviden válaszolt: nem. Mégpedig azért nem – tette hozzá –, mert az ár levonulása után a tocsogók és pangó vizek a szárazföldön keresztül megközelíthetetlenek voltak; a légi irtást pedig az esős idő miatt nem lehetett elvégezni – ez idáig.

A Komszolnál persze pontosan tudják, hiszen mérik, hogy a helyzet – vagy ahogy a szakemberek fogalmaznak, a csípésszám – napok óta meghaladja a tűréshatárt Győrben, főképp a megyeszékhely folyók közeli városrészeiben.

Az időjárás most végre lehetővé tette az irtások megkezdését, amelyet két menetben végeznek: tegnap este tartották a földi védekezést, úgynevezett ködösítési eljárással a folyók mentén, a bokros-fás területeken. Ezeken a helyeken a repülőgépes védekezés hatástalan maradna, mert a fák levelei felfogják a permetszert. A második menet, a repülőgépes permetezés időpontja az időjárástól függ. Az erős szél, az eső vagy a felhővel fedett ég nem alkalmas a munka elvégzésére. Elképzelhető, hogy ma felszáll a repülőgép.
A két irtás összesen 3500 hektárt érint, idén ekkora volumenű gyérítés egyszerre még nem volt.

Volt persze több kisebb gyérítés, amely összesen 18,8 millió forintba került. A mostani, kétnapos irtásnak 5,3 millió forint az ára, az eredményét néhány napon belül érezhetjük. A győriek a száraz idő mellett azért is szoríthatnak, hogy ne fújjon a szél, mert ha a környező falvakból – ahol nincs pénz az irtásra – átfújja a vérszívókat a szél, minden kezdődhet elölről...

Kapcsolódó anaygok >>

A szúnyogirtás is politikai ügy lett (2004-05-25) >>
A szúnyogirtás nem lehet pénzkérdés (2004-06-20) >>
Pénzre váró önkormányzatok (2005-07-20) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri gyárak jövője a tét

A győri kekszgyár esetleges bezárásával kapcsolatos hírek miatt ismét terítékre került a… Tovább olvasom