Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

`Szövetség az életért!´ - Gyermekmentő misszió egész Erdélyben

Árva gyerekek, gyermekotthon, nevelők. Aki már járt a Csaba testvér által életre hívott Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban, tudja, hogy ez a leírás közel sem pontos. Az ott élő gyerekek nagy része nem árva - legalábbis a szó hagyományos értelmében -, a legtöbb nevelő inkább tűnik szülőnek, mint nevelőnek.
Nagyszalonta, Gálospetri, Torockó. Különböző méretű települések Erdély különböző részein, nincs sok közös bennük. Valami azonban mégis összeköti őket, ami már szinte fogalom: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány.

Böjte Csaba sokak segítségével mindhárom helyen létrehozott otthont olyan gyerekeknek, akikről szüleik nem tudnak, vagy nem akarnak gondoskodni.

Az egyik településen katonai kaszárnyából, másikon régi kúriából épült otthon azoknak, akik mindenkinél jobban rászorulnak a segítségre. Számos országból érkeztek (s érkeznek ma is) támogatások, melyek lehetővé tették, hogy fűtött szoba, étel, tanszer, játék jusson azoknak, akik közül sokaknak még saját ágya sem volt.

"Az is lehet árva, akinek élnek a szülei"

A legtöbben úgy hiszik, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyermekek árvák, szüleik meghaltak vagy elhagyták őket. Pedig az esetek nagy részében nem ez a helyzet. Ahogy az Alapítvány egyik nevelője megfogalmazta, az is lehet árva, akinek élnek a szülei. Sokszor a szülők élnek, próbálkoznak, kínlódnak, mégis képtelenek gyermekeiknek biztosítani a megfelelő körülményeket

Betegség, baleset, nincs munka - az okok ezerfélék lehetnek. Előfordul viszont az is, hogy a szülő valamiért "elfelejtkezik" a gyerekéről. Meglátogathatná, haza is vihetné a gyermekotthonból hétvégére vagy a vakációra, de valamiért nem teszi.

Ennél talán csak az rosszabb, mikor újra és újra megígéri, hogy eljön, a gyerek várja, már a látogatás közelgő időpontja előtt napokkal újságolja, hogy végre jön az édesanyja, aki aztán valamiért mégsem érkezik meg...

"Szövetség az életért!"

A fenti címet olvashatjuk Böjte Csaba egyik könyvének borítóján. S valóban, ez az egész nem más, mint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, az önkéntesek, a támogatók, a rengeteg segíteni akaró, szívével gondolkodó ember szövetsége nem kevesebbért, mint az életért.

Nem a sajátjáért, hanem a sokszor több ezer kilométerre élő gyerekek életéért. Sőt, talán még valami másért is. A naiv, sokak számára talán ostoba és elavult hitért, amit Csaba testvér oly gyakran hangoztat: "Jót tenni jó!".

S ha úgy igazán belegondolunk, nem jó érzés azzal a tudattal tükörbe nézni, hogy mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy egy kisgyereknek van hol aludnia, van mit ennie, tanulhat és játszhat, mint ahogy azt mi is tehettük annak idején?

`Szövetség az életért!´ - Gyermekmentő misszió egész Erdélyben


Ha teheted, segíts!

A támogatásnak sokféle módja van. Akadnak, akik pénzt, csomagot visznek vagy küldenek, vannak akik az életükből ajánlanak fel egy kis időt, hogy önkéntesként segítsenek.

S vannak olyanok is, akik nevelőként a gyerekek mindennapjainak szervezését, gondjaiknak megoldását, az örömeikben való osztozást szülőként vállalják fel. Aki szeretne, jelképes keresztszülőséget is vállalhat.

Teheti ezt akár ismeretlenül, távolról is, de ha kedve tartja, meglátogathatja, sőt vakációzni is elviheti azt a gyermeket, aki a szívéhez nőtt.

Nem feledkezhetünk meg azonban arról sem, hogy segítségre váró gyerek akadhat akár a szomszédunkban is.

Érdemes tehát körülnézni, nincs-e körülöttünk gyerek, aki arra vár, hogy valaki megfogja a kezét. S így egyszer talán gyermekotthonokra, alapítványokra sem lesz majd szükség.


Aki segíteni szeretne, vagy egyszerűen csak többet akar tudni a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkájáról és pártfogoltjairól, további információt talál a www.devaigyerekek.hu és a www.magnificat.ro/portal oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LegendaBusz Győrben - fotók, videó

A bemutató a vízilabdázásról szólt. Fotós és videós összeállítás. Tovább olvasom