Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Szökőkút a Széchenyi téren?

A győri Széchenyi teret úgy újítanák fel, hogy csak kisebb rendezvényeknek adjon helyet, és élhető, komfortos legyen – ha a csütörtöki közgyűlés elfogadja Somogyi Tivadar önkormányzati képviselő (Fidesz) előterjesztését.

A győri Széchenyi teret úgy újítanák fel, hogy csak kisebb rendezvényeknek adjon helyet, és élhető, komfortos legyen – ha a csütörtöki közgyűlés elfogadja Somogyi Tivadar önkormányzati képviselő (Fidesz) előterjesztését. A szocialisták a korábbi terveket porolnák le. Győr méltatlan állapotban lévő főterének rekonstrukciója legalább tíz éve napirenden van, azóta, hogy felújították a Baross Gábor utat és az Arany János utcát. A város erejéből azonban nem sokra futotta. Hét éve 56 millió forintból átépült a tér egytized része. Két esztendőre rá átépítették a közvilágítást, az épületek új díszkivilágítást kaptak 37 millió forintért.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK >>


A Széchenyi tér felújításához (2007-03-31) >>
A Széchenyi tér halott, de vajon miért? (2004-10-11) >>A teljes, egymilliárd forintot meghaladó költségvetésű beruházás megvalósítása azonban nem sikerült. Az önkormányzat az I. Nemzeti Fejlesztési Tervből akart európai uniós támogatást szerezni a munkálatokhoz. Ezt ugyan a regionális fejlesztési tanács támogatta, miután azonban a pénz elfogyott, a pályázatot tartaléklistára helyezte. Az akkori elképzelés szerint a Széchenyi teret úgy újították volna fel, hogy nagy tömeget vonzó rendezvények helyszínéül is szolgálhasson.

Tömegrendezvény: nem

Somogyi Tivadar belvárosi önkormányzati képviselő, a Fidesz győri elnökségének tagja a közgyűlés holnapi ülésére előterjesztést készített, amelyben – a város négyéves gazdasági programjával összhangban – arra tesz javaslatot, hogy változtassák meg a koncepciót. „Nagy tömeget vonzó rendezvények a teret a későbbiekben nem fogják igénybe venni, de például a már hagyományosnak számító barokk esküvő, vagy kisebb, a tér hangulatához illő események megrendezésével számolunk" – fogalmazott a politikus.

Ő úgy véli, hogy emiatt nem szükséges a teret összefüggő burkolt felülettel átépíteni. „Virágágyásokkal, szökőkút telepítésével, fák ültetésével, utcabútorok elhelyezésével komfortosabb, élhetőbb tér jöhet létre minden korosztály számára. Lehetőség van arra, hogy a vendéglátóhelyek teraszos területe esetleg növekedjék, s a Lloyd földszintjén akár kávéház működjön" – tette hozzá.

Új tervek júliusra

A képviselő lapunk kérdésére elmondta: a javaslattal a célja a gyorsítás. A Czita Építésziroda Kft. várhatóan júliusra készíti el az új koncepciótervet. Somogyi Tivadar azt indítványozza, hogy az engedélyezési és a kiviteli tervek szeptemberre készüljenek el, hogy a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program őszi pályázatán már az új elképzelésekkel startolhasson Győr európai uniós támogatásért.

Vásárok, nyüzsgés

A fejlesztésről Neupor Zsolt, a Magyar Szocialista Párt győri elnöke stílszerűen a Széchenyi téren tartott sajtótájékoztatót tegnap. A politikus leszögezte: támogatják, hogy a közgyűlés még a nyári szünet előtt tárgyaljon a kérdésről, ugyanakkor azt javasolják, az új városvezetés bátran nyúljon a korábbi ciklusban kidolgozott tervekhez, és ne új koncepciót készíttessen.

Megjegyezte: a Széchenyi tér korábban vásárok, a nyüzsgés helyszíne volt, és újra rendezvénytérré kell tenni. Neupor Zsolt felajánlotta az MSZP segítségét ahhoz, hogy augusztus 31-ig elkészüljön a tervdokumentáció, 2008 végéig pedig megvalósuljon a felújítás.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőorvosi vizsgálat várakozás nélkül is

Két hónapja működik orvosi szakrendelés a győri élményfürdőben, azóta a betegeket már nem kell… Tovább olvasom