Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Szigorúbb büntetés jár a lógásért

A korábbinál szigorúbb szankcióval kell számolniuk azoknak a diákoknak, akik ötven óránál többet hiányoznak igazolatlanul – szülei akkor sem juthatnak hozzá visszamenőleg a támogatáshoz, ha újra látogatják az iskolát. Megyénkben 285 család volt kénytelen nélkülözni az ellátást az év első nyolc hónapjában.
Felfüggesztés, szüneteltetés. A kettő között a különbség az, hogy felfüggesztés esetén az államkincstár egy elkülönített számlára utalta a családi pótlékot (másik nevén iskoláztatási támogatást), s az azon összegyűlt pénzt a szülők megkapták, ha a gyerek már nem hiányzott az iskolából. (Gyermekvédelmi kedvezményben részesülők esetében a jegyző eseti gondnokot nevezett ki, aki rendelkezhetett a támogatással, megvehette abból a diáknak szükséges gyógyszert, ruhát.)

Szüneteltetéssel a család végleg elveszíti a szankció időtartamára az ellátást, a havi 12 ezer 200–25 ezer 900 forintot. Eddig ötven óránál többet igazolatlanul hiányzó 16 év alatti diák esetében felfüggesztés, az ennél idősebb tanulónál szüneteltetés volt a büntetés. Ez az új tanév kezdetével változott, szeptembertől mindenkire szüneteltetést „rónak ki".
Megyénkben idén közel háromszáz családot érintett a lógásért járó büntetés augusztus végéig: a Magyar Államkincstár megyei igazgatósága 65 esetben felfüggesztette, 220 esetben szüneteltette a támogatás folyósítását. Ebből látszik, hogy a lógás főként az idősebb diákok, a 16 éven felüliek „szokása" – a szigorítás a fiatalabb, tankötelezett tanulók számára szigorítás, őket lehet ezzel bezavarni az iskolapadba.

Győrben a tanév végén 39 gyermek esetében volt felfüggesztve, 32 diák esetében pedig szüneteltetve a támogatás. Szabóné Vörös Ágnes, a népjóléti osztály vezetője szerint „a szankciónak van visszatartó ereje". Mint mondta: „Lényegesen magasabb a tízórás jelzések száma, mint az ötvenórásoké, vagyis a tíz óra után kiküldött tájékoztatás arról, hogy ötven óra után szüneteltetésre kerül a támogatás, sok esetben hatásos."
Sopronban 33 diák hiányzott több mint félszáz tanóráról igazolatlanul, ez mintegy kétharmada a szabály bevezetése előtti időknek. Kapuváron hét család támogatását függesztették fel, tízét szüneteltették; Mosonma-
gyaróváron kilenc szülőnek járó ellátást utaltak elkülönített számlára, 17-en pedig elestek az összegtől. A szigorítás hatására a számok tovább csökkenhetnek, főként, ami a 16 éven aluliakat illeti.

Szigorítás enyhítéssel. A gyámhatóság három tanítási hónapot magában foglaló időszakonként felülvizsgálja a családi pótlék szüneteltetésének szükségességét, és ha a vizsgált időszakban az igazolatlan órák száma nem haladja meg az ötöt, akkor jelzi azt a Magyar Államkincstárnak, aki újra folyósítja a családi pótlékot. Tavaly már egyetlen lógás akadálya volt az „újrautalásnak".

Olvasóink írták

 • 3. miracle 2012. szeptember 21. 15:16
  „ferdo
  Nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy 49 órára semmilyen szankció nincs. Semmilyen. Akkor minek szabály?”
 • 2. ferdo 2012. szeptember 20. 20:19
  „1. miracle
  49 óra az 7-8 nap egy 180 napos tanévből. Kevesebb, mint havi 1 nap hiányzás. Szerintem bölcsen lett meghúzva ez az 50 órás határ. Ad mozgásteret, de nem túl nagyot.”
 • 1. miracle 2012. szeptember 20. 13:17
  „Vagyis 49 órát mindenféle szankció nélkül lehet lógni.
  Miért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénkben 1,8 milliárd forinttal nőtt az állampapírok értékesítése

Az év eddig eltelt időszakában a Magyar Államkincstár lakossági állampapír-állománya 1,8 milliárd forinttal nőtt Győr-Moson-Sopron megyében. Tovább olvasom