Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Szétfoszlott a használt papír ára

Magyarország - A gazdasági válság és a drámaian zuhanó kínai kereslet miatt szinte eladhatatlanná vált a használt papír az elmúlt hetekben. Egyes papírgyártók már nem fizetnek, hanem pénzt kérnek az átvételért.

Ha valaki ma összegyűjtött újságokat visz be az Észak-dunántúli MÉH Zrt.-hez, minőségtől függően néhány forintot azért kap érte, Margl István kereskedelmi igazgató szerint kis túlzással „jószolgálati cselekedetként". Úgy is mondhatjuk: annak ellenére, hogy a hulladékpapír-piac gyakorlatilag összeomlott a világban, így Magyarországon is az elmúlt hónapokban.
Makó Balázs, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének soros elnöke a Kisalföld kérdésére elmondta: a használt papír szinte eladhatatlanná vált az év végére. A nagy papírgyártók gyakorlatilag 0, azaz nulla forintot adnak érte, sőt, olyan is előfordul, hogy még ők kérnek pénzt az átvételért.

Papírbálák az Észak-dunántúli MÉH Zrt. győr-sashegyi telepén. Az újságpapír még úgy-ahogy eladható, a kartonpapír azonban senkinek sem kell. Fotó: Bertleff András
Papírbálák az Észak-dunántúli MÉH Zrt. győr-sashegyi telepén. Az újságpapír még úgy-ahogy eladható, a kartonpapír azonban senkinek sem kell. Fotó: Bertleff András

A szakember szerint a zuhanás párhuzamosan zajlott az ősszel kitört pénzügyi-gazdasági válsággal, ami az egyik oka is a folyamatnak, miután hatására drasztikusan visszaesett a kereslet.
Katona Gyula hulladékhasznosítási tanácsadó hozzátette: a legnagyobb gond, hogy az Európától a legnagyobb tételben vásároló Kína kisebb igényei miatt az ősz óta gyakorlatilag felfüggesztette hulladékimportját. A megoldást – mondta – az jelentené, ha az állam felismerné a problémát és támogatná a begyűjtők munkáját. Katona Gyula úgy vélte, hogy a lakossági szelektív hulladékgyűjtést nem fenyegeti veszély és egyébként is vétek lenne a hosszú évek alatt kiépített rendszert tönkretenni. Ezen az állásponton van Gyökeres Sándor, a megye nagy részén – Mosonmagyaróvár, Csorna és Fertőszentmiklós térségében – kommunális és szelektív hulladékgyűjtéssel is foglalkozó Rekultív kft. kereskedelmi vezetője. A társaság tavaly már 2000 tonna hulladékpapírt gyűjtött be. „Ipari partnereinket sajnos kénytelenek voltunk tájékoztatni, hogy jelentősen változott a piac, és kértük, fogadják el az ezzel járó árcsökkenést. Tapasztalataink szerint az általunk szolgáltatott cégek nagy része környezettudatosságról tanúbizonyságot téve továbbra is folytatja a szelektív gyűjtést" – jegyezte meg.

Gyökeres Sándor szerint a beszűkült piacon is igyekeznek eladni a hulladék papírt, de a drasztikusan alacsony átvételi árak, valamint a fokozódó minőségi követelmények jelentősen rontják a gazdaságossági mutatókat. „Hosszabb idejű tárolásra nem lehet berendezkedni, mivel a papír másodnyersanyagkénti néhány hónapos tárolási ideje minőségileg már kifogásolható" – fogalmazott a kereskedelmi vezető.

Olvasóink írták

  • 3. mamuska 2009. február 04. 15:00
    „Tenyleg nagy a baj, ha mar ezt sem tudjak megoldani. Te jo eg!!! Hol vannak a zoldek? Csak Kina tudja kezelni a hasznalt papirt? Itt sem a fold megmentese a lenyeg, hanem hogy tudnak jobban megtomni a zsebuket meg jobban az "illetekesek".”
  • 2. Judytka 2009. február 03. 16:12
    „Akkor mért gyűjtötték ma a gyerekek a városban a papírt?”
  • 1. matriné 2009. február 03. 14:18
    „No, már levették az elvtársak a kezüket róla? A Kisalföld archívumában biztos megtalálható a "négyek" kézrátétele a lakosság által összegyűjtött bálázott hulladékra. De lehet,hogy az ára már neméri meg nekik foglalkozni vele? Már sokkal nagyobbat szakítanak az újabb posztjukon?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben van, ahol 310 forint az euró!

Győr - A délelőtti hírekben még bemondták: az euró nem érte el a 300 Ft-os küszöbértéket. A… Tovább olvasom