Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szép magyar beszéd: Kiút gondjainkból a kultúrán át

Győr - A határon túl élők külön kategóriában versenyeztek a vasárnap zárult Szép magyar beszéd vetélkedőn, a Zoborvidékről érkezett Tóth Hajnalka révén azonban idén az anyaországiaktól is elhódítottak egy érmet.
Átadták a Kazinczy-érmeket és a rangos díjakat

A győri Richter János-szakközépiskola diákját Tóth Csaba készítette fel az eredményes szereplésre. A zsűri és az értő fülű hallgatóság külön értékelte, hogy Hajnalka a Nyitra megyei magyarság regényesen gyönyörű tájszólásában mutatta be tudását.

A Péchy Blanka színésznő által alapított, Kazinczyról elnevezett anyanyelvi verseny városházi díjkiosztóján a győriek közül a Kazinczy-érmesek között szólították még Varga Katát, a Kazinczy-gimnázium tanulóját (tanára Grábics Júlia), és Dallos Rékát, a Richter-szakközépiskola tanulóját. Az Anyanyelvápolók Szövetségének jutalmát megyénkből a soproni Böröndi Bence (Széchenyi- gimnázium) kapta, ráadásul a megyei közgyűlés által alapított különdíjra is őt érdemesítették a mosonmagyaróvári Novák Adrienn (Hunyadi szakképző iskola) társaságában. Ottófi Rudolf alpolgármester Győr Megyei Jogú Város Különdíját Tóth Hajnalkának és a kazinczys Justin Laurának adta át.

Nyertesek. Balról jobbra: Jáger Sára (Kazinczy), Tóth Hajnalka (Richter), Justin Laura, Varga Kata (Kazinczy).
Nyertesek. Balról jobbra: Jáger Sára (Kazinczy), Tóth Hajnalka (Richter), Justin Laura, Varga Kata (Kazinczy). Krizsán Csaba felvételei  

Varga Kata is duplázott, alma matere Kazinczy- érmeseként őt illette az iskola 2003-ban elhunyt igazgatójáról, Hérics Lajosnéról elnevezett díj.
Dr. Bencédy József Lőrincze-díjas főiskolai igazgató, a bírálóbizottság tagja zárszavában a múló nyelvi divatok kártékony hatásaira figyelmeztette hallgatóságát. Mint mondta, az ember nyelvhasználata és magatartása összefügg.

Ha a divat, a forma kezd uralkodni a tartalmon, az elsekélyesedik, s vele együtt üresedik ki az életünk is.

Ezért jelentheti az egyetlen kiutat mai társadalmi gondjainkból kulturális értékeink megőrzése, ápolása. A nyelvművelőket ért kritikákra Lőrincze Lajos 1951-ben elhangzott kijelentését idézte, miszerint annak célja nem a hibák kipellengérezése, hanem a nyelv gazdagságának, szépségeinek felismertetése a fogalmak, gondolatok helyes – félreérthetetlen – kifejezése érdekében. A feladat nagyságához mérten kérte a tanártársak további áldozatos tevékenységét.

Kazinczy-díjas tanárok: Balról jobbra Tekes Rozália, Oravecz Lászlóné és Saffarik Ildikó.
Kazinczy-díjas tanárok: Balról jobbra Tekes Rozália, Oravecz Lászlóné és Saffarik Ildikó.


A cél érdekében legtöbb áldozatot vállalt pedagógusok közül idén Kazinczy-díjat a bátonyterenyei Oravecz Lászlóné, a rádi Saffarik Ildikó és a váci Tekes Rozália kapott, Péchy Blanka-díjra a kézdivásárhelyi Bálint Mártát és Egyed Máriát érdemesítették. A Z. Szabó-emlékérmet a bajai Nagy Erikának és a budapesti Bendzsák Istvánnak nyújtották át.
A Kazinczy-verseny a határon túli magyar diákság legjobbjait is megmozgatja.

Idén közülük a kárpátaljai Erdős Georgina, a sepsiszentgyörgyi Ferencz Boglárka, a dunaszerdahelyi Garay Annamária, a kolozsvári Jancsó Hajnal és a zentai Vastag Ákos kapott Kazinczy-érmet. Az Anyanyelvápolók Szövetsége kolozsvári, topolyai, szabadkai, révkomáromi, beregszászi diákokat jutalmazott. A Győri Rotary Club különdíját a Brassai Sámuel Líceum tanulója, Jancsó Hajnal kapta.

Olvasóink írták

  • 2. Weisz Jozsefné 2008. április 22. 08:47
    „Gratulálok minden részt vevőnek Lily mama”
  • 1. bölcsész 2008. április 21. 10:09
    „Csak így tovább! Gratulálok mindenkinek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnapi ikrek kerestetnek világszerte

Nagyvilág - Könnyen egy nemzetközi dokumentumfilm főszereplőjévé válhat, aki egy bizonyos év egy… Tovább olvasom