Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Szentiván uralta a közmeghallgatást

Győr - Utak, szemét, iskolák – ezek a kérdések kerültek leggyakrabban szóba a győri közgyűlés közmeghallgatásán.

Az utóbbi egy évtizedben egyszer sem tartott ilyen rövid ideig – alig több mint két és fél órán át – a győri közgyűlés közmeghallgatása. Csütörtökön este ez is megtörtént. Mindössze 24 felszólaló akadt, szemben a tavalyi 28-cal és a tavalyelőtti 27-tel. A legtöbben Győrszentivánról érkeztek részben, hogy köszönetet mondjanak az eddigi fejlesztésekért, részben, hogy további problémákra hívják fel a figyelmet – Varga József például a Váci-iskola szükséges nyílászárócseréjére és hőszigetelésére. Papp András oktatási osztályvezető kifejtette: remélhetőleg idén megtörténik az intézmény fűtéskorszerűsítése. Mura Jenőné a Kishegyi utcai csomópont veszélyességére, és arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan szemétlerakónak használják a lőtéri erdőt. Truka István, a közterület-felügyelet vezetője erre bejelentette: idén szorosabb együttműködést alakítanak ki a polgárőrségekkel és a rendőrséggel az illegális hulladéklerakás megakadályozására, de jelezte a feladat nehézségét is: ez a fajta törvénytelen tevékenység egyre inkább a hétvégék esti óráira tolódik. Elhangzott: a 30 millió forintos, engedélyezési tervvel rendelkező Kishegyi utcai beruházásra 2010-ben vagy 2011-ben kerülhet sor.

Épül-e uszoda?
Káldi Sándor azt javasolta, Győrszentiván-Kertvárosban vezessenek be 30 kilométer per órás sebességkorlátozást. Emellett arra is kíváncsi volt, épül-e uszoda a városrészben. Prédl Antal, a városi útkezelő szervezet helyettes vezetője elképzelhetőnek tartotta, hogy lokálisan kikerüljenek sebességkorlátozó táblák. Borkai Zsolt polgármester kategorikusan kizárta az uszodaépítés lehetőségét. Balázs Zoltán a Szentiván jobb elérhetőségét szolgáló Vonal út mielőbbi megépítését szorgalmazta. Nem kapott pozitív választ.

Akadtak egészen más területeket érintő hozzászólások is. Néhányan elsősorban azért álltak fel, hogy megdicsérjék az önkormányzatot: Horváth Gyula, a Gyárvárosiak Baráti Köre nevében a Mátyás teret, a szabadhegyi Nagy Tivadar az útfelújításokat és a megszépült Városház teret, Bazsó Pál a sok szúnyogirtást és a tisztább levegőt köszönte.

Bérlakáseladás: enyhíthetnének a feltételeken
Turi István, a Lakásbérlők Egyesületének győri elnöke bírált: szerinte azért nem sikeres a város bérlakás-értékesítési programja, mert nem vették figyelembe észrevételeiket. Úgy vélte, az ingatlanokat nem a forgalmi érték 70, hanem 50 százalékáért kellene felkínálni a bérlőknek, a határozott idejű szerződéssel rendelkezőknek is lehetővé kellene tenni a vásárlást, az egy összegű fizetésnél pedig célszerű lenne kedvezményt adni. Wajzer Gábor, a lakásügyi csoport vezetője korainak nevezte annak megítélését, sikeres-e vagy sem a program, tekintve, hogy az első ügyletekre az ősszel került sor. „Az önkormányzatnak nincs eladási kényszere. A bérlők élhetnek a lehetőséggel, de ha nem teszik, semmilyen hátrány nem éri őket" – tette hozzá.

Pethő Gabriella a Győri Jégkorong Egyesület képviselőjeként a műjégpálya fejlesztését kérte. Borkai Zsolt erre úgy válaszolt: Győr az országban egyedüliként költségvetése 1 százalékát költi élő sportra. Az idei büdzsébe biztosan nem fér bele a javasolt, mintegy 300 millió forintos beruházás, de néhány éven belül igyekeznek megoldást találni a jogos felvetésre.

A győrszentiváni Varga József arról beszélt, hogy szükséges lenne a Váci általános iskola fejlesztése. Fotó: Krizsán Csaba
A győrszentiváni Varga József arról beszélt, hogy szükséges lenne a Váci általános iskola fejlesztése. Fotó: Krizsán Csaba


Nagy Péter, az Arrabona Nyugdíjas Egyesület alelnöke a szervezet 2500 tagja nevében a kétszáz ingyenes fürdőbérlet idei biztosítását kérte. A polgármester erre ígéretet tett. A marcalvárosi László Tamás a panelházak fűtésszabályozása támogatása mellett érvelt. Borkai Zsolt erre azt mondta: a város tavaly 800 millió forintot költött a lakótelepek fűtéskorszerűsítésére, a közeljövőben pedig hét tömbben készül el az egyedi fűtés, ami az ő választási programjában szerepelt.

A szabadhegyi Németh László többek között a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén időnként tapasztalható áldatlan állapotok miatt szólt. Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója azt válaszolta: a megoldást az új hulladékgazdálkodási rendszer bevezetése jelenti majd.

Ágoston Antalné a Likócs és Gyárváros közötti kerékpárút megépítését, Ivánkovics Kálmán a gyárvárosi Család utca felújítását szorgalmazta. Elhangzott: most készül az az anyag, amely áttekinti a város kerékpáros közlekedését és fejlesztési igényeit. A likócsi kerékpárút tervei a Pesti út mellett az Iparcsatorna-hídig már elkészültek. A Család utca csapadékvíz-elvezetését, járdafelújítását még az idén megoldja az önkormányzat.

Tornatermet a Gárdonyinak!
Mészáros Tamás, a Gárdonyi-iskola szülői munkaközössége nevében az intézmény új épületének felújítását és tornaterem építését kérte. Papp András jó hírrel szolgált: a tornaterem terveit 2008 végén megrendelték, és tervezik a nyílászárócsere idei elkezdését is. Losonczi István a kritikán aluli sárási utakról és a csatornázás szükségességéről beszélt. Bartha Gusztáv, az útkezelő vezetője szavaiból kiderült: nagyobb útfelújításba a csatornázás előtt nem érdemes belefogni.

A ménfőcsanaki Bognár Béla azt indítványozta: a város méltó módon emlékezzen meg az idén száz éve született, 1944-ben Győrhöz közel meggyilkolt Radnóti Miklósról. Nyitott kapukat döngetett: Serfőzőné Tóth Andrea kulturális csoportvezető arról számolt be, hogy számos kisebb rendezvény mellett áprilisban versmondó versennyel, májusban ünnepséggel és konferenciával emlékeznek meg a tragikus sorsú költőről.
A közmeghallgatáson Borkai Zsolt bejelentette: 55 lakó aláírásával kérelmet kapott a gyárvárosi Madách utca két csomópontjának forgalomcsillapítására. Bartha Gusztáv ígéretet tett a kérés idei teljesítésére.

Olvasóink írták

 • 10. Kobak 2009. január 20. 12:19
  „,,Truka István, a közterület-felügyelet vezetője erre bejelentette: idén szorosabb együttműködést alakítanak ki a polgárőrségekkel és a rendőrséggel az illegális hulladéklerakás megakadályozására, de jelezte a feladat nehézségét is: ez a fajta törvénytelen tevékenység egyre inkább a hétvégék esti óráira tolódik. ,, - És akkor mi van? Addigra lejár a munkaidejük? Hétvégén is lehet dolgozni, ahogy bárki más teszi...
  Szentivánon nyomokban sem látni közterületest.... Pedig lenne mit tenni. Lassan újra elkezdődik a kerti hulladékégetés szezonja! Ezt nem szabályozza senki?”
 • 9. palvata 2009. január 19. 16:49
  „........s nem lehetnek büszkék kiállásukra sajnos a győri polgárok sem, hogy ezt szó nélkül hagyják. Lásd ennek a fórumnak az "aktivitását". Ennyire reménytelen lenne Győrben a helyzet?”
 • 8. palvata 2009. január 17. 14:17
  „load! ....Minden gondolatoddal egyetértek! Bizakodással tölt el, hogy mégis van az igényes "közbeszéd"-re igény is és jelentkező is. Amivel kiegészíteném; egy város stratégiai irányainak kitűzéséhez karakteres és elszánt "politikai akarat" kell, melyhez szerencsés esetekben erős személyiségek -Baross-ok, Podmaniczky-k, Bernády-k-,,termettek", de képes lehet erre napjainkban egy hiteles koalíció is. A lakókat azonban nem lehet erőszakkal boldoggá tenni, s azokat is érdekelté kell tenni, akik éppen a fejlesztések útjába esnek. Ezeknek a szükségszerű konfliktusoknak minél ,,fájdalommentesebb" kezeléséhez is fontos eszköz kellene legyen a közbeszéd, s annak intézményesített formái, a közmeghallgatás is. Éppen ezért ezek az ,,Agórák" nem a szakmai érdekegyeztetés és alternatíva keresés fórumai, hanem a legszemélyesebben érintett kisebb közösségek konfliktusainak, érdeksérelmeinek a ,,kibeszélését" kellene szolgálják. Ilyen vitákban pedig nem a szakemberek mediálására van szükség, hanem a ,,kormánynál" lévő politikusok szándékainak és empátiájának a megnyilvánulására és az érintettek megnyugtatására, nem fog rajtuk a város ,,átgázolni" mégoly nemes célok irányába tett fejlesztései során sem. Ilyen példa most Győrben a fenntarthatatlan ingatlankezelési formában, az INSZOL ,,túlélésének" karanténjában lakó néhány tízezer bérlő helyzete. Az, hogy Mo a görög, vagy az ír utat választja, nem Győrben fog eldőlni, de az, hogy a helyi polgárok önérzetét úgy erősítsék meg, hogy mindenki számíthasson választott vezetői együttérzésére, akkor is, amikor éppen ,,útban van", csak a szubszidiaritást (nem csak felfele, hanem lefele is!) tiszteletben tartó győri önkormányzat érheti el. Ezt kell még gyakorolnia a ,,megfiatalított" helyi vezetésnek, s ehhez a tapasztalt és felkészült apparátus megfelelő eszköz lehet, de a gátra helyettük nem állhat ki.”
 • 7. load 2009. január 17. 10:32
  „2. előrelátó
  Jogosak a követelőzések.
  Az emberek itt élnek, itt dolgoznak, itt fizetnek adót. Teljesen normális dolog, hogy az adójuk elköltésébe, felhasználásába is bele szeretnének szólni. Ez a demokrácia.
  Hogy van nem kevés exhibicionizmus is ezekben a felszólalásokban, azt ne furcsáljuk! A poltikai közbeszéd mára annyira súlytalanná vált, hogy a blődségeket komoly színészi teljesítménnyel lehet csak feldobni, hogy odafigyeljenek rá.
  Miért pont a közmeghallgatott polgár ne élhessen ezzel az eszközzel?
  Azt viszont nem lehet elvárni tőlük, hogy részletesen ismerjék a város költségvetését és szakszerű beruházási, megvalósítási tervekben gondolkodjanak. Az a városi költségvetési apparátus dolga.
  A polgár, vagy az itt dolgozó cégek megfogalmazzák azt, hogy mit tartanak fontosnak, a szakmai testületek kidolgozzák ennek pénzügyi, műszaki, lebonyolítási terveit, a közgyűlés pedig dönt a prioritásokról.
  Ami az eredményeket, sikereket illeti, egy felújított városi köztér, egy szobor, egy szép park, középület rendbetétele lehet szívmelengető, a város polgárainak tetsző dolog.
  De siker, majd csak akkor lesz belőle, ha ez valamilyen formában pozitívan hat a város gazdasági életére, idegenforgalmára, tőkevonzó képességére.
  Írország az 1990-es években az Uniótól kapott felzárkóztatási alapokat az oktatásba, munkaerő átképzésekbe, infrastrukturális (közlekedés, szállítás, közművek, energia hálózatok) fejlesztésekbe, regionális iparfejlesztési projektekbe fektette.
  Ebből lett az ,,Ír gazdasági csoda".
  Az Újváros-Révfalu híd pl. ilyen hasznos cél.
  Portugália és Görögország a kohéziós EU alapokat nem így használta fel. Lakótelepeket, színházakat, más középületeket építettek, városi főtereket, templomokat, ravatalozókat újítottak fel belőle.
  E két ország gazdasági leszakadása a 2004 előtt csatlakozókhoz képest azóta is folyamatosan nő.
  Vigyáznunk kellene, hogy ne ezt az utat járjuk mi is!”
 • 6. palvata 2009. január 17. 10:32
  „TT! Megbocsátok, hiszen a jelződdel magadat minősíted, s az szíved joga. Azt kívánom Neked, ha véletlenül súlyos betegként konzílium elé kerülnél, a laboros-proszektúrás-logisztikai-pézügyes kóháziakból álló team döntsön a sorsodról. Feltételezem, hogy mind kitűnő szakemberek lesznek, akik (szavaiddal élve: "jól dolgoznak, s ők kpészítik elő a fejlesztéseket") azonban a műtétednél még asszisztensként sem lesznek jelen. Na ott a "kész tények elé állítva" lennék kiváncsi a véleményedre!”
 • 5. TakácsTamás 2009. január 16. 21:47
  „Hát Palvata, most hülyeséget beszéltél. Ezek az általad aparatcsikoknak nevezett emberek szakemberek, jól dolgoznak, s ők kpészítik elő a fejlesztéseket, beruházásokat. Bocs.”
 • 4. raffy2 2009. január 16. 21:46
  „mit jelent az alacsony színvonal?sok ember nem is tudja,hogy vannak ilyen közmeghallgatások.én voltam lakossági fórumon is,de akik állandóan panaszkodnak,pont azok az emberek nem voltak ott.pedig ott elmondhatnák a problémájukat.”
 • 3. palvata 2009. január 16. 21:04
  „Közmeghallgatást tartani azért semmi értelme sincs , hogy a törvénybe előírt kötelezettséget "kipipáljuk". Annak pedig végképp semmi értelme, ha az ott feltett kérdésekre nem a döntési helyzetben lévő képviselők, bizottsági elnökök és frakcióvezetők válaszolnak. "Aparatcsikokra" bízni a válaszadást a legátlátszóbb üzenet: "A hatalmon lévő koalíció érdemben nem kíván vitatkozni, a jelen lévő tagjai pedig semmilyen ügy mellé nem képesek elkötelezetten odaállni (nem felelőtlenül ígérgetni) vagy határozottan kijelenteni, mivel nem értenek egyet!" Szégyen a győri önkormányzatra, hogy ilyen alacsony szíbnvonalon szervezte meg a közmeghallgatást, szégyelheti magát a helyi sajtó is, hogy ezt a "semmitmondást" nem állította pellengérre, s nem lehetnek büszkék aktivitásukra sajnos a győri polgárok sem, hogy ezt szó nélkül hagyják. Lásd ennek a fórumnak az "aktivitását".”
 • 2. előrelátó 2009. január 16. 19:45
  „Jellemzőek ezek a közmeghallgatások. Csak követelőzni tudnak, meg átlátni elemezni a költségvetést, prioritást a megvalósítási indexek figyelembevételével, na ez már nem megy nekik. Ilyenkor mindenki kényszeressé válik, mindenki tudálékoskodik. tehetsége, meg szorgalma viszont alig van. Az emberek hálátlanok,mindig több kell nekik, az elért eredmények és sikerek felett meg szemet hunynak.......”
 • 1. MTT 2009. január 16. 15:57
  „Úgy gondolom, igények lennének, csak némelyik ésszerűtlen. Meg hát aztán azt senki nemkérdezi meg, hogy vajon van-e miből?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kamera veszi majd a sivatagot

Győr–Bamako - Egy nem várt tanklyukadást követően, de készen áll a Budapest–Bamako rali… Tovább olvasom