Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Szellemvasút Gönyűn: rendezetlen viszonyok a pályaszakaszon

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) szerint a Győr és Gönyű közötti vasútvonal olyan ingatlanokon épült, amelyek három másik szervezet vagyonkezelői jogában állnak. Emiatt késik az üzemeltetői pályázat kiírása.

"Két és fél év alatt nem is kerestek üzemeltetőt a Győrt a gönyűi kikötővel összekötő, újonnan épült vasútvonalnak. A vagyonkezelő nem véglegesítette a másfél éve elküldött pályázati kiírás tervezetét" – számolt be a kisalfold.hu a beruházás körüli helyzetről korábban.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerint azonban nem rajtuk múlott az előrelépés.

"A Győr és Gönyű közötti vasútvonal vagyonkezelője, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövízig) a vasútvonal egy részét olyan ingatlanokon építette meg, amelyek más szervezetek, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ és a Magyar Államvasutak Zrt. vagyonkezelői jogában állnak.

Erre akkor derült fény, amikor felterjesztették a vasút üzemeltetési pályázatát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, mely belső vizsgálatot indított az ügyben.

A vagyonkezelői jogot a beruházás megkezdése előtt kellett volna rendezni: mivel erre a pályázat kiírásának a MNV Zrt.-hez történő felterjesztéséig sem került sor, ezért azt most, a pályázati kiírás jóváhagyása előtt szükséges orvosolni" – közölték.

A nemzeti vagyonkezelő folyamatosan egyeztet az ügyben az érintett szervezetekkel. Számos megoldandó kérdés van, a helyzet a MÁV Zrt. vagyonkezelésében álló ingatlanok esetében a legbonyolultabb.

"A vasútvonal ezeknek a területeknek egy részén olyan erdőn halad keresztül, amelyet az építkezés megkezdése előtt nem vontak ki a termelésből. Így fennáll annak lehetősége is, hogy az ingatlan a Nemzeti Földalap vagyonkörébe tartozik" – áll a vagyonkezelő válaszában.

A kisalfold.hu megtudta: az üzemeltetésre vonatkozó pályázatot azt követően hagyhatják jóvá, ha valamennyi rendezetlen helyzetű ingatlan ügyében legalább egy, az összes fél által elfogadott megállapodástervezet a rendelkezésére áll.

Olvasóink írták

  • 1. reggi 2011. február 08. 18:23
    „Vissza kéne bontani a vasútat és kötelezni a beruházót, hogy az eredeti állapotot állítsák helyre.....Ekkor megkezdődhetnek az előzetes engedélykiadások s húsz év múlva, mikor már mindenki elnyerte méltó "jutalát", akkor ismételten meg lehet építeni, de már önerőből... Kezd az ügy hasonlítani a nagymarosi gát és vízlépcső körüli vitára. Meddig kell kutatni, hogy ki a tulajdonos? Egy nap alatt utána lehetne járni, másnap szerződés, harmadnap kiírni a pályázatot! Túl sokan vannak az államigazgatásban! -úgy tűnik. Vagy van akinek a mostani állapot a jó, a hasznos? (saját zsebre?) Az is lehet, hogy valaki kimaradt a kisajátításból?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Ottófi Rudolf alpolgármester

Hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt dr. Ottófi Rudolf győri alpolgármester hétfőn délután.
Tovább olvasom