Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Széchenyi egyetem: `azonnal bevethető gépészmérnököket bocsátunk ki´

A duális gépészmérnök képzés eddigi tapasztalatairól tartottak szerda délután konferenciát a Széchenyi István Egyetemen.

Az új képzési struktúra lényege a gyakorlatorientáltság. A projektben egyelőre 27 hallgató és hét vállalat vesz részt, de az egyetem a következő a duális képzés kiszélesítését tervezi.

A Széchenyi István Egyetemen (SzE-Győr) szeptemberben indult gépészmérnök szak autógyártás (Automobil Produktion) - részlegesen német nyelvű - szakiránya.

Ez a szakirány egyedülálló gyakorlati lehetőséget biztosít: az úgynevezett pilot projekt keretében elkezdődött duális képzésben vehetnek részt a hallgatók.

A duális képzésben a gyakorlatorientáltság hangsúlyos, a hallgatók a korábbinál jóval több időt, legalább egy évet töltenek munkával egy vállalatnál - hangzott el a workshopot megelőző sajtótájékoztatón.

A hallgatók az ötödik félév teljesítése után egy teljes évre mennek a cégekhez, ahol bevonják őket a mindennapi mérnöki feladatokba.

A megemelt gyakorlati óraszám nem jelenti azonban az elmélet háttérbe szorulását - a vállalatoknál töltött egy év alatt a hallgatók a rendelkezésükre bocsátott e-learninges tananyagból tanulnak, s készülnek fel a félév kurzusait lezáró vizsgákra.

Rendkívül sok tehát a hallgatók feladata, de megéri: az új képzési struktúrának köszönhetően a SzE-Győr "azonnal bevethető gépészmérnököket bocsát ki a diploma átadásakor" - mondta Kardos Károly rektorhelyettes.

Februárban 27 hallgató kezdte meg a projekt alapján egy éves gyakorlatát, az elmúlt két hónap tapasztalatairól az egyetem kérdőívben kérdezte őket.

A szerdai workshopon az összegyűjtött véleményekről és a résztvevő hét vállalat - Audi Hungária Kft. (Győr), Borsodi Műhely Kft. (Győr), BPW Hungária Kft. (Szombathely), Federal Mogul Kft. (Kunsziget), LuK Savaria Kft. (Szombathely), Magna Steyr Kft. (Győr), Opel Magyarország Kft. (Szentgotthárd) - eddigi tapasztalatairól folytattak eszmecserét.

Az egyetem ezekre alapozva szeretné a jövő tanévtől további cégek bevonásával kiszélesíteni a duális képzést. A workshopot dr. Szekeres Tamás rektor nyitotta meg.

A munkaértekezleten részt vett dr. Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára és Kara Ákos parlamenti képviselő is, ők a duális képzés munkaerő-piaci jelentőségéről és a gyakorlatorientált képzés felsőoktatásban való szerepéről szóltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdátlanul: beagle az út közepén Győrben - fotók

Győrben, a Virágpiac melletti, nagy forgalmú út közepén feküdt, s egy csontot rágott a képen látható beagle kutya. Tovább olvasom