Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Száz év testi-lelki egészségben

Győr - Családi körben ünnepelte 100. születésnapját Móricz Zoltán. A hajdani tüzértiszt – egy ideig Horthy mellett szárnysegédként szolgált – mindennapjai ma is katonás rendben telnek.
Gazdag életútnak, korát meghazudtoló testi és szellemi frissességnek, derűs léleknek örvendhet Móricz Zoltán, akit a napokban köszöntött családja 100. születésnapján. Az ünnepelt – miként azt lapunknak elmesélte – apai ágon régi katonacsaládból, anyai ágon pedig a nevezetes Gyulai Gaál famíliából származik.

Maga négy évet töltött Bécsben, a híres Theresianumban, majd a kőszegi katonai alreál-, utána a budapesti főreáliskolában folytatta, végül a Ludovikán fejezte be tanulmányait.

Tüzértisztként szolgált több helyőrségben, amiért számos elismerést kapott. Rövid ideig a kormányzóságon Horthy Miklós szárnysegédje volt. A fronton is járt, Kijevben orosz fogságba esett. A háború után levetette az egyenruhát. Több évtizedig a Győri Tervező Vállalatnál dolgozott, 70 éves korában onnan ment nyugdíjba.

Móricz Zoltán – képünkön feleségével – 100. születésnapján természetesen a torta sem maradt el. Fotó: Szük Ödön
Móricz Zoltán – képünkön feleségével – 100. születésnapján természetesen a torta sem maradt el. Fotó: Szük Ödön

Móricz Zoltán érdekességként mesélte, hogy Kőszegen ő akkor volt negyedéves, mikor Ottlik Géza első évfolyamra járt. Az író „Iskola a határon" című regényében név szerint szerepel.

– Nagyon szerettem a szolgálatomat, a lovakat, a munkámat. Katonaként sokat ültem nyeregben, felejthetetlen időszak az életemben az örkénytábori lovasiskola – említette a 100 éves ünnepelt, akit hűséges társsal, két fiú- és egy lánygyermekkel ajándékozott meg a gondviselés. – Hála Istennek, szerető családban, egészségben, békességben telnek idős napjaink is. Figyelnek ránk, nem hagynak bennünket egy napra se egyedül. Remélem, jövőre ismét együtt ünnepelhet a család!

Olvasóink írták

  • 2. elemér 2009. május 08. 23:15
    „Végre Móriczbá is eszi a tortát. Gyerekkoromban én vittem neki az ebédet a vállalathoz. Hogy fut az idő.”
  • 1. G.D 2009. május 08. 21:39
    „Sok-sok szeretettel garatulálok ennek a kedves idős párnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téglát loptak, megbuktak

Győr - Bontott, megtisztított téglát, mintegy 2 ezret pakoltak járművük platójára ismeretlenek a… Tovább olvasom