Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Szabadon választott szigorú rabság

Ma már csak évente két-három alkalommal fordul elő Győrött, hogy egy hajléktalan valami kisebb bűncselekményt vagy szabálysértést követ el annak érdekében, hogy a telet a meleg „hűvösön" tölthesse. A jelenség a nyolcvanas években még megszokott volt.
Egy hajléktalan férfit néhány napja egy év, két hónapra ítéltek fegyveres rablásért. Az elkövetés módja kissé banálisnak mondható. Az illető tudniillik bement az egyik győri lottózóba, s késsel a kezében pénzt követelt. Az alkalmazottak szó szerint megalkudtak vele: kapott ezer forintot. Távozása után nem sokkal telefonon puhatolózott a rendőrségen: „Hogy áll az ügy, megvan-e már a tettes?" Ezután várt egy kicsit, ismét a készülékhez nyúlt és feladta magát. Hogy eredeti szándéka mi volt, soha nem fogjuk megtudni.

Szívszorító történet

A kilátástalanság sokszor megmagyarázhatatlan tettekre sarkall.
Az eset okán kérdeztük meg Sütő Csabát, a hajléktalanszálló igazgatóját: előfordulnak-e még olyan esetek, amikor egy fedél nélküli ember szándékosan viteti rács mögé magát, hogy ott húzza ki a telet. Hiszen emlékszünk még a nyolcvanas évekből arra, amikor egy elítélt külön kérte a bíróságtól, hogy ne karácsony után, hanem még előtte kezdhesse tölteni a büntetését. Mert odabent meleg van, étel és ünneplő társaság. Szívszorító, de megtörtént.

Legtöbbször képtelenség

A Segítőház igazgatója elmondta: a hajléktalanszállók kiépítése után – a kilencvenes évek eleje óta – már csak évente két-három esetben fordul elő hasonló. Megtörtént például nemrég, hogy valaki betörte egy riasztóval védett üzlet kirakatát és ott várta meg a rendőrséget.

Sütő Csaba szerint az ilyen „hibás megoldásokban" legtöbbször az alkohol játszik szerepet. Az igazgató hangsúlyozta azt is: a győri Segítőház ellátási rendszerétől nem idegenkednek a bentlakók, s legtöbbször képtelenség, hogy egy akár teljesen kilátástalan sorsú ember inkább válassza a szigorú házirendet, a rabságot a szabadság helyett.

Hónapokat kellene várni

Ez Csitke Sándor, a győri büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka szerint sem jellemző, ám ha mégis előfordulnának ilyen esetek, akkor is nehéz volna megállapítani, hogy az illető szándékosan választotta-e a börtönt. Korábban a szabálysértési eljárás más természetű volt. Ma pedig – ismerve a peres ügyek lefolyását – már hónapokat kellene várnia egy embernek arra, hogy börtönbe kerüljön. Vagyis, ha a telet szeretné rács mögött tölteni, a bűncselekményt mondjuk legkésőbb nyár elején kellene elkövetnie – véli az ezredes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetők nélkül maradt a győri városháza

Különös – bár nem egyedi – eset: a győri városházán ezekben a napokban igencsak… Tovább olvasom