Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Steiner Ernő víz és ég között

Steiner Ernő, a linóleumnyomdász-gépész fia tíz évig, ha nem is nyomdászként, nyomdában kereste a kenyerét. Szabadidejében pedig a légóceánt járta, s ha fáradt volt, hazarepült.

A nyomda nyugdíjasa

A kiegyensúlyozott természetű, mondhatni,mindig kedélyes Steiner Ernő leszerelt utolsó munkahelyén, a Lapcom Kft. csoporthoz tartozó győri nyomdában, nyugdíjba vonul, most már csak hobbijainak él. Gépészként tíz évig dolgozott nyomdában, tisztelgés volt ez a hatéves korában elvesztett linóleumnyomdász apjának. A három Steiner gyerek közül Ernő a gépész és szerszámkészítő-mesterséget tanulta ki, majd munka mellett lett gépésztechnikus, aztán vízre szállt. Arról álmodott gyermekként, hogy hajós lesz. Aztán hajógépész lett a Mahartnál. Három évig vízen élt, a Dunán, szolgált a Szent Istvánon, majd a Pécs és Sopron vontatóhajókon. A hajózásnak köszönhetően halasztották a bevonulását, külön „nyeresége" volt, hogy negyedelték katonaidejét, leszerelése után azonban nem ment vissza a vízre. „Se szombat, se vasárnap, se ünnepek?!" A vízből nem lett elege, csak több szabadságra vágyott. Hazajött Győrbe, jó két évtizedig autójavító cégnél dolgozott, aztán mikor indult a megyeszékhelyen az új, korszerű nyomda, jelentkezett, felvették, ötvenévesen lett pionír, s kiderült, hogy az újon is tudott újítani. A Lapcom nyomdájából megy most nyugdíjba.

A „Tolakodó" sárkány

– Repülni huszonévesen kezdtem, persze vitorlásokon. Több száz levegőben töltött órám van. Aztán ahogy megjelentek a sárkányok, átnyergeltem. Van saját gépem, egyszemélyes, hozzá a trikét, azaz a kocsit magam készítettem, a szárnya gyári csupán. Apollo CX, polgári nevén pedig Intruder, azaz hát Tolakodó. A nagy repülők közé szemtelenkedő kicsinység, amelyik pimaszul odakiált nekik: „Én is itt vagyok!" Hatszázegyes Trabant-motorjával hetven kilométer a maximális sebessége. A vitorlással kezdtem, aztán tizenkét évig én voltam a motoros sárkányok műszaki vezetője, Péren én vizsgáztattam ezeket a gépeket.

Átfesti lakóházukat

Steiner Ernő azt mondja, ha fáradt volt s nem akarta szétszerelni sárkányát Péren, hazarepült Szabadhegyre és háza kertjében szállt le. A nyomdától most elköszön, a repüléshez azonban még egyáltalán nem tartja magát öregnek. Aztán más hobbija is van. Vett egy újabb Trabantot, azt alakítja át terepjáróvá. Rendszámot nem kér rá, talán nem is kapna, a szabadhegyi dűlőutakon azonban jó lesz. Ott van még ráadásként és szórakozásnak nagy akváriuma, amelyet át kell rendezni, aztán egyál-

talán nem mellékesen, átfesti lakóházukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános vitaajánlat Győr jövőképéről

A győri városvezetők szívesen vennék, ha a város jövőképéről nyilvános vitafórum jönne össze a… Tovább olvasom