Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Sószobák óvodákban

Két győri óvodában is sószobával bővülnek a kicsik egészségmegőrzési, betegségmegelőzési lehetőségei. Az egészségnevelést kiemelten kezelik programjaikban azok a győri óvodák, melyekben a napokban sós levegőjű szobákat alakítanak ki a gyermekek részére.
illusztráció
A helyiség berendezéséhez szükséges mintegy százezer forintot mindkét intézmény saját erőből, összefogással teremtette elő. A szülők pedig eldönthetik, hogy kihasználja-e csemetéjük az új szolgáltatást. Az eddigi visszajelzések szerint örülnek az egészségmegőrzést segítő lehetőségnek.

Főleg azért, mert többségük lakótelepen él, így gyermeküknél a távfűtéses lakás száraz levegője miatt nagyobb eséllyel alakulhat ki asztma vagy bőrbetegség. A megelőzésben pedig a sószoba nagy szerepet játszhat és a kicsiknek sem kell lemondaniuk kedvenc tevékenységükről, míg ott tartózkodnak.

Hetente legalább egyszer

– Mikor tavaly ősszel hallottunk a nagybácsai óvoda sószobájáról, akkor fogalmazódott meg bennünk az ötlet, hogy a hozzánk járóknak is jót tenne egy ilyen klímabarlang – mondta el Stanglné Kriszter Teréz óvodavezető. A Szabadhegyi Közoktatási Központ Lepke Óvodájában amúgy is hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra, ügyelnek a fogmosásra, gyümölcsnapokat, kirándulásokat szerveznek és madárbarát udvart rendeztek be. A nevelőtestület kezdeményezéseit a szülők is támogatják, a sószobához adójuk egy százalékának felajánlásával járultak hozzá. Így sikerült a mintegy kilenc négyzetméteres helyiséget kialakítani, ahova hetente legalább egyszer minden gyermek bejuthat.

A szülők ötlete volt

A Marcalvárosi Közoktatási Központ Sün Balázs Óvodájában a tervek szerint hetente kétszer fél órát töltenek az óvodások kisebb csoportokban a tizenkét négyzetméteres helyiségben, melynek a levegője a napokban válik gyógyítóvá. A sószoba létrehozásának ötlete a szülőkben fogalmazódott meg két évvel ezelőtt, mikor Mosonmagyaróváron egy hasonlóban jártak. A nevelők pedig azonnal egyetértettek szándékukkal, hiszen a betegségek megelőzését fontosnak tartják. Ezért szerveznek rendszeresen hátizsákos túranapokat, szánkózást, biciklizést, tartanak tartásjavító tornát a kicsiknek és a reformélelmiszereket is megkóstoltatják velük, tudtuk meg Holle Zsuzsa óvodavezetőtől.
A pénzt azonban csak nemrégiben sikerült összegyűjtenie a Közösen a Gyermekekért Alapítványnak.
„ A sószoba jó a gyerekeknek, mert kevesebbet lesznek betegek, ezáltal jó a szülőknek is, és tulajdonképpen a munkáltatóknak is, hiszen nem kell a gyermeküket ápoló felnőtteket nélkülözniük. Ráadásul ez egy egyszerű, természetes módszer."

Bánya helyett klímabarlang

Évszázadok óta köztudott, hogy a sóbányák klímája, a sós tengerparti levegő gyógyító hatással van a légzőszervi, légúti megbetegedésekre, bőr- és ízületi problémákra. Mivel a külföldi sóbányák kezelései sokba kerülnek, megoldást jelenthet a légtisztító folyadékkal kialakított klímabarlang. A sóoldat zárt térben természetes párolgás útján fejti ki hatását, kiszűri a levegőben lévő mikroszennyeződéseket. A levegőben oldott sókristályok segítik a hörgők tisztulását, csökkentik a nyálkahártya gyulladását.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdések a polgármesterhez

A tervezett győri iskolabezárások kapcsán nyílt kérdéseket intéztek tegnap a polgármesterhez a Győri… Tovább olvasom