Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Sólyom Győrben - A mostaninál nincs európaibb alkotmány

Lehet új alkotmányt létrehozni, tartalmilag azonban a jelenleginél európaibbat, a hazai szabadság fokának megfelelőbbet nem lehet alkotni - mondta Sólyom László előző államfő Győrben.

Lehet új alkotmányt létrehozni - a mostani újrakezdés filozófiájába ez beleillik -, tartalmilag azonban a jelenleginél európaibbat, a hazai szabadság fokának megfelelőbbet nem lehet alkotni - mondta Sólyom László előző államfő az Egy elnökség lenyomata című kötetének bemutatóján szombaton a Győri Könyvszalonon.

A volt köztársasági elnök úgy vélekedett: az alkotmány rangját, legitimitását aláásta a különféle aktuálpolitikai célból táplált alkotmányellenes hangulat, holott a módosított alkotmány már nem a sztálini alkotmány, miközben ez a "tévtan" még ma is ott él az emberekben.

"Ha Magyarországnak volt nemzetközi tekintélye, akkor azt az alkotmánynak, az alkotmányos rendszer stabilitásának köszönhette" - szögezte le Sólyom László, aki az Alkotmánybíróság elnöki tisztét töltötte be, mielőtt köztársasági elnökké választották.

Az erkölccsel kapcsolatos olvasói kérdésre az exállamfő a könyvbemutatón kifejtette: eszméket kell képviselni, ez a gondolkodásmód "húzza a világot", s mindezt hitelesen kell tenni, noha gyakorta a hitelességgel szokott baj lenni. A beszédeit és a vele készült interjúkat tartalmazó kötetről Sólyom László elmondta: súlyt helyezett arra, hogy autentikus tanúja legyen annak az öt évnek, amikor az államfői tisztet töltötte be.

"Nehéz öt év" volt, mert (...) "rendkívüli izolációban" (...) és "ellenszélben dolgoztam a kormány és a sajtó részéről" - emlékezett vissza. Hozzátette: a környezetvédelem, s a határokon túli magyarok ügyén kívül államfői periódusában 1956 becsületéért és a rendszerváltás becsületéért kellett küzdenie.

Ezeknek a témáknak külön fejezetet szentelt a kötetben. Az írások emellett foglalkoznak elnöki szerepének értelmezésével is. Beszédeit maga írta, nem volt beszédírója - avatta be hallgatóságát az államfői munka részleteibe. A kötetbe hatvannál több képet válogatott, amelyekhez szubjektív megjegyzéseket fűzött.

A főként hazai és külföldi látogatásait megörökítő fotók döntő hányadát az MTI készítette. Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítéséről Sólyom László a könyvbemutatón nem beszélt, s újságírói kérdésre sem nyilatkozott e témában az esemény előtt, csupán arra a közleményre hivatkozott, amelyet Schmitt Pál köztársasági elnökkel folytatott megbeszélését követően hoztak nyilvánosságra.

Schmitt Pál köztársasági elnök október 29-én fogadta Sólyom Lászlót. A megbeszélésen a volt államfő elemezte az Alkotmánybíróságnak a 98 százalékos különadó alkotmányellenességét megállapító keddi döntése után kialakult alkotmányjogi helyzetet - tájékoztatta a megbeszélést követően a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-t.

"Sólyom László elemezte az Alkotmánybíróságnak a 98 százalékos különadó alkotmányellenességét megállapító keddi döntését követő események nyomán kialakult alkotmányjogi helyzetet, különös tekintettel az Alkotmánybíróság hatásköre tervezett korlátozásának - a jogállamiság alapjai szempontjából - aggályos voltára" - olvasható a KEH akkor kiadott közleményében.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. háté 2010. november 08. 21:18
  „"Étáh: a zsidó,- faji jellege miatt hazudik, aki zsidók között mozog ráragad e jelleg"!

  Ez a madár is félig zsidó.”
 • 28. fióka 2010. november 08. 08:09
  „ezt a sólymot vizsgálta már orvos vagy a természetéből adódóan hazudozik vagy egyszerüen hülye,mondjuk ennyi pénzért én is lennék hülye.”
 • 27. elemér 2010. november 08. 01:53
  „"Ha Magyarországnak volt nemzetközi tekintélye, akkor azt az alkotmánynak, az alkotmányos rendszer stabilitásának köszönhette" - szögezte le Sólyom László, aki az Alkotmánybíróság elnöki tisztét töltötte be, mielőtt köztársasági elnökké választották.

  Amit Sólyom állit fent az igaz és univerzális. Mikor Bush megváltoztatta az alkotmányos jogokat, az USA vesztett tekintélyéböl. Nem az alkotmányt kell változtatni, hanem teremtsen O.V. egy millio munkát. Ami ott megy most az csak a bolondok cirkusza.”
 • 26. szocdem 2010. november 07. 19:30
  „Azt hiszem sokan tévednek.

  A vallásnak igenis szerepelnie kell az Alkotmányban, mégpedig úgy, hogy az állam a működése során tiszteletebn tartja mindenki vallási hovatartozását a működése során. Pl a kórházakban vagy a börtönökben a különféle vallásoknak megfelelő ételeket biztosít, vagy nem sért vallási szabályokon alapuló személyes érintkezési tilalmakat (pl külön nemüek társas kapcsolata az iszlám szerint, stb.)

  Az a duma meg hogy "azistenatörténelemura" a szemétre való, nem az Alkotmányba - a többség itt ateista kedves megtért túlbuzgó elvtársak!
  Egyébként olvastam hivatalos egyházi közlönyben hogy minden vallást összegezve legfeljebb 200 ezer azoknak a száma akik gyakorolják is a vaaláásukat - és ez a szám az elmúlt 20 év alatt (mert ugye előtte üldözték a papokat, meg azokat akik templomba jártak) csupán egyetlen (!!!!) százalékot változott!!!

  Egyébként az Alkotmányunkat egy szocdem _Ries István nevéhez kötjük - akit ezért hálából 1950-ben agyon vert egy Bauer nevű kommunista vallató tiszt. (Lehet hogy a Bauer Zsóti nagyfatija vót?)
  Ugyan is a komcsiknak sem tetszett ez az Alkotmány, valakinek lakolni kellett érte. Most az unokáik majd nekiesnek, s amit a nagyfatik nem tudtak kivitelezni (cselédből lett jogászoknak túl nagy falat volt) most az unokák bőszen, a kapott agendához híven megteszik ! (Ha hagyjuk, mert én nem szeretnék Fideszbolsi Alkotmányt a népemnek)”
 • 25. elemér 2010. november 07. 18:27
  „Ide rakom az orrotok elé a Lisszaboni Szerződést, hogy tájékozódjatok megyerül. Ügye erröl van itt most szó ?

  http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_tema_lista&category_id=049”
 • 24. Szabra 2010. november 07. 16:45
  „Igen, Magyarország európai és keresztény volt 1000 évig ,de most más a trendi ! Most az a modern aki globalista, lehetőleg nem keresztény,/ de nem is iszlámista / , valamelyik jiddis vallási ág képviselője Németh Sándor hitszónok gyülekezetében, amúgy leszbikus vagy homoszexuális.

  Ugy-e milyen méltóságteljes lenne a preambulum ilyen bekezdéssel....”
 • 23. elemér 2010. november 07. 15:48
  „Mo. az nem Ausztrália, csak egy átjáróház. Ez már ezeréves sztori.”
 • 22. Pofátlan 2010. november 07. 12:58
  „Sólyom Lászlót a Fidesz képviselői segítségével választották meg köztársasági elnöknek.
  Tehát elvileg a jobboldalnak köszönhette a posztját.
  Ő azonban mintegy elárulva az őt megválasztókat, a Gyurcsány-rezsim teljes kiszolgálásában töltötte el hivatali idejét. Volt lehetősége fellépni Gyurcsány ellen, de nem tette, csak általánosságban, burkoltan bírálta.
  Nagyon helyes hogy nem lett újra elnök.
  Gönz Árpádhoz lehetne őt hasonlítani, aki ugyancsak nem pártok felett álló volt, hogy finoman fogalmazzak.”
 • 21. háté 2010. november 07. 12:52
  „Magyarország a Magyaroké,---és Keresztény!
  Akinek nem tetszik, meg kel fogadni -John Howard -okos intelmeit.

  A mai alkotmány még mindig úgy kezdődik, hogy köszönetet mondunk a -felszabadító szovjet népnek--törölve lett, ez a mocskosság!”
 • 20. háté 2010. november 07. 12:17
  „Jó lesz ha néhányan megfogadjátok ezen intelmeket, hazánkra vetítve!
  A kiemelések miniszter úr levelében is így szerepel!

  John Howard - Ausztrália miniszterelnöke 1995-2007"A bevándorlóknak kell alkalmazkodniuk, nem a hazaiaknak! Vegyék tudomásul, vagy hagyják el az országot. Elegem van abból, hogy a mi nemzetünknek kell folyton óvakodnia, nehogy bizonyos egyének vagy nemzetük megsértődjék.
  Kultúránk évszázadok alatt fejlődött ki, amely olyan nők és férfiak harcára, bátorságára és győzelmeire épül, akik valamennyien a békét keresték és akarták.
  Legtöbbünk anyanyelve angol, nem pedig más nyelv. Ezért, ha a mi társadalmunkhoz akartok tartozni, ... tanuljátok meg a nyelvünket!
  A legtöbb ausztrál istenhívő. Nem csupán néhány keresztény, nem a szélsőjobb, nem politikai kényszer, nem - puszta tény, hiszen nemzetünket keresztény meggyőződésű férfiak és nők alapították, és ez egyértelműen dokumentált.
  És ezért nem elvitatható, hogy ezt iskoláink falain kifejezésre is juttassuk.
  Ha Isten megbotránkoztat benneteket, akkor azt tanácsolom nektek, válasszátok hazátokul a világ valamely más táját, mert Isten a MI KULTÚRÁNKNAK alapja.
  El fogjuk fogadni a ti hiteteket, nem fogjuk megkérdőjelezni. Csupán annyit kívánunk, hogy a mi hitünket is fogadjátok el, és éljetek velünk harmóniában, békében és örömben.
  Ez itt A MI NEMZETÜNK, A MI FÖLDÜNK és a MI ÉLETVITELÜNK, és minden lehetőséget megadunk nektek, hogy javainkból részt kapjatok és velünk együtt élvezhessétek.
  De ha állandón panaszkodtok, sajnálatot hajhásztok, történelmi zászlónkat égetitek, hitünket becsmérlitek, keresztény értékeinket semmibe veszitek, életvitelünket elítélitek, akkor arra biztatlak benneteket, éljetek demokráciánk és társadalmunk egy további előnyével: AZZAL A JOGGAL, HOGY ELHAGYJÁTOK AZ ORSZÁGOT!
  Ha nálunk nem vagytok boldogok, akkor MENJETEK EL! Nem kényszerítettünk benneteket, hogy ide jöjjetek. Ti akartatok hozzánk jönni. Hát fogadjátok el azt az országot, amely titeket is elfogad."
  /John Howard - Ausztrália miniszterelnöke 1995-2007/”
 • 19. miracle 2010. november 07. 10:56
  „háté
  "A mai alkotmány még mindig úgy kezdődik, hogy köszönetet mondunk a -felszabadító szovjet népnek--"
  Kicsit lemaradtál, nem? Te milyen Alkotmányt olvasgatsz?”
 • 18. knifemaster 2010. november 07. 09:25
  „17. hozzászólás BsBe 2010.11.07. 08:46
  Azzal nincs tele a ....,hogy tudatosan írtják a magyarokat?”
 • 17. BsBe 2010. november 07. 08:46
  „Eszem ágában sincs mentegetőzni, akkor sem lenne, ha történetesen zsidó, vagy komcsi lennék, mert az is az én magánügyem lenne. Csak nagyon tele a ....öm, azzal a mostanában olyan sokat hangoztatott "ez a föld a magyaroké, a keresztényé... a többi meg takarodjon dumával.
  ja.. az alkotmány így kezdődik:
  a Magyar Köztársaság Alkotmánya1
  A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg:
  1. § Magyarország: köztársaság.
  2. § (1) A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam.
  (2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.
  (3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni.2
  2/A. § (1) A Magyar Köztársaság az Európai Unióban tagállamként való részvétele érdekében nemzetközi szerződés alapján - az Európai Uniót, illetőleg az Európai Közösségeket (a továbbiakban: Európai Unió) alapító szerződésekből fakadó jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékig - egyes, Alkotmányból eredő hatásköreit a többi tagállammal közösen gyakorolhatja; e hatáskörgyakorlás megvalósulhat önállóan, az Európai Unió intézményei útján is.3
  (2) Az (1) bekezdés szerinti nemzetközi szerződés megerősítéséhez és kihirdetéséhez az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
  3. § (1) A Magyar Köztársaságban a pártok az Alkotmány és az alkotmányos jogszabályok tiszteletben tartása mellett szabadon alakulhatnak és szabadon tevékenykedhetnek.4
  (2) A pártok közreműködnek a népakarat kialakításában és kinyilvánításában.
  (3) A pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak. Ennek megfelelően egyetlen párt sem irányíthat semmiféle állami szervet. A pártok és a közhatalom szétválasztása érdekében törvény határozza meg azokat a tisztségeket, közhivatalokat, amelyeket párt tagja vagy tisztségviselője nem tölthet be.
  4. § A szakszervezetek és más érdekképviseletek védik és képviselik a munkavállalók, a szövetkezeti tagok és a vállalkozók érdekeit.
  5. § A Magyar Köztársaság állama védi a nép szabadságát és hatalmát, az ország függetlenségét és területi épségét, valamint a nemzetközi szerződésekben rögzített határait.
  6. § (1) A Magyar Köztársaság elutasítja a háborút, mint a nemzetek közötti viták megoldásának eszközét, és tartózkodik a más államok függetlensége vagy területi épsége ellen irányuló erőszak alkalmazásától, illetőleg az erőszakkal való fenyegetéstől.
  (2) A Magyar Köztársaság együttműködésre törekszik a világ valamennyi népével és országával.”
 • 16. háté 2010. november 07. 08:22
  „15. hozzászólás BsBe
  Nem vagyok sem komcsi, sem zsidó, sőt lehet hihetetlen, de keresztény,

  Aki mentegetődzik, bizonygat érvek nélkül, az már eleve rossz.
  Hol lehet olvasni olyant tőlem, hogy magyarázom templomba kell járni, stb.
  Ebből is látszik, mennyire tudatlanok az emberek.
  Itt az alkotmányról, --a Magyar alkotmányról és annak hatásairól van szó!

  A mai alkotmány még mindig úgy kezdődik, hogy köszönetet mondunk a -felszabadító szovjet népnek--
  --ezek után ellehet gondolkozni, milyen a mi alkotmányunk!”
 • 15. BsBe 2010. november 07. 08:00
  „Kedves háté 2010.11.06. 22:44 - szavai egybevágnak előző vezetőnk (ezek szerint az ön által is szeretve tisztelt ) gyurcsány véleményével. Akinek valami nem tetszik, az húzzon el.
  Nem vagyok sem komcsi, sem zsidó, sőt lehet hihetetlen, de keresztény, viszont véleményét olvasva, fogalma sincs az igazi kereszténységről. (ahhoz ugyanis nem elég hétvégén a templomba járni, és imádkozni, közben pedig átkozódni, ahhoz valamivel több kell.
  De a demokráciáról sincs fogalma, pedig azt is tanítják az iskolában (lehet, akkor hiányzott) Egy ország alkotmánya nem úgy működik, hogy én, és én és én a többi akinek más a véleménye az meg húzzon el. Azt hiszem ez az ország többek között az ilyenek miatt mint ön is, tart ma ott ahol van.”
 • 14. KoPi 2010. november 07. 06:36
  „Sólyom meg van sértődve, mert nem kellett a FIDESZ-nek. Továbbá védi azt a kommunista gyökerű Alkotmányt, amelyhez neki is igen sok köze van. Ha ez az Alkotmány olyan jó lenne, akkor például az öszödi beszéd után a böszmét el kellett volna távolítani a közéletből és választási csalás miatt börtönbe kellett volna zárni. De sajnos Sólyom is falazott a fletónak, ezért őt is súlyos felelősség terheli.Ez ha nem tetszik neki, akkor is így van.”
 • 13. elemér 2010. november 07. 03:53
  „Felesleges itt magyaroskodni mert a TCE (unios egyezmény) az a hülyeségeiteken tultesz.”
 • 12. knifemaster 2010. november 07. 01:03
  „4. hozzászólás miracle 2010.11.06. 22:07
  Megmutatnád,hogy az előző alkotmányban hol volt tiltva/szabályozva a szabad vallásgyakorlás??”
 • 11. knifemaster 2010. november 07. 00:59
  „Én MAGYAR ALKOTMÁNYT akarok!”
 • 10. háté 2010. november 06. 23:24
  „Na mit megmondtam!--egy tömör mondatrészre, már képes vagyok.

  Ha valaki választ egy jól csengő nevet, attól még nem változik meg!
  A beszűkült gondolkodást, egy "csodanév" nem bővíti ki.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíj Melinda gyengébb volt, pityergett, de elsőként jutott tovább a Megasztárban

Szíj Melinda az eddigi leggyengébb produkciójával jutott tovább a Megasztárban. Lányának énekelte a… Tovább olvasom