Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Rendkívüli győri közgyűlés: felmentették a szabadhegyi igazgatót

Visszavonták vezetői megbízatását Módos Dezsőnek, a Szabadhegyi Közoktatási Központ igazgatójának. Hivatalosan bizalomvesztés az indok.

Míg a többi napirendi pontot néhány perc alatt elintézték a képviselők csütörtökön, addig az igazgató ügyét csaknem egy óráig tárgyalták – zárt ajtók mögött, vagyis zárt ülésen.

Hivatalosan annyit mondott Borkai Zsolt polgármester az ülés után, hogy az iskolaigazgató személyével kapcsolatban a bizalom megrendült, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy augusztusi hatállyal a visszahívását kezdeményezi, s új intézményvezetői pályázatot ír ki. 

Nyári melegben, lazább öltözetben ülésezett a győri közgyűlés, de a döntések nem maradtak el. Fotó: H. B. E.
Nyári melegben, lazább öltözetben ülésezett a győri közgyűlés, de a döntések nem maradtak el. Fotó: H. B. E.


Ugyanakkor az is tény, hogy még a zárt ülés elrendelése előtt Kun András a szocialisták részéről több kérdésével is arra utalt, hogy az érintett, Módos Dezső nem kérte a zárt ülés megtartását, így tárgyalhatnák esetleg nyílt ülésen is a kérdést. Kun azt is feszegette, hogy Módos Dezső tudott-e egyáltalán arról, hogy a személyével kapcsolatban közgyűlésen döntenek, így nyilatkoznia kell a zárt (vagy nyílt) ülésen való tárgyalásról. A polgármester tisztázta: nincs ugyan itt az érintett, de tud róla.

A zárt ülés végeredménye tehát egyértelmű, a felmentés okáról portálunk próbált információkat szerezni. Úgy tudjuk, az Audi távozásával kezdődött a bizalomvesztéshez vezető út. A nyár elején megírtuk, hogy az Audi német általános iskola és gimnázium alapításáról döntött, de hosszú távon nem a szabadhegyi iskolával működik együtt, hanem egy másik győri intézményt választott: a Szent-Györgyi-iskolát.

A váltás akár meglepő is lehetett, ugyanis az Audi német munkatársainak gyermekei évek óta a szabadhegyi iskolában tanultak. A multinacionális cég állítólag olyan helyet keresett két tannyelvű iskolájának, ahol méltó környezetben európai szintű feltételeket tud biztosítani a tanulóknak. A lényeg az, hogy más helyben gondolkodott.

Hogy a szabadhegyi iskola vezetése ennek a fejleménynek nem örült, az érthető, hiszen az Audi bármelyik intézménynek biztos hátteret jelent. Ezt követően azonban állítólag az igazgató aláírásával olyan levelet kaptak a szabadhegyi iskola eddigi német–magyar osztályában tanuló gyerekek szülei, amelyben arra kérték őket, hogy a gyermekeiket ne írassák át a leendő két tannyelvű iskolába; az indokok pedig nem festettek kedvező képet sem az Audira, sem a másik győri intézményre nézve.

Az önkormányzat a nyár közepén értesült erről, s mivel a rendkívüli közgyűlést csütörtökre hívták össze, ezért döntöttek augusztusban a direktor visszahívásáról.

Az érintett iskolaigazgató – ahogy írtuk is – nem volt jelen az ülésen, a döntés után telefonon sikerült őt utolérnünk. Egyelőre azonban nem kívánt kommentárt fűzni vagy nyilatkozni visszahívásának okáról, hátteréről.

Olvasóink írták

172 hozzászólás
 • 172. Eva- 2010. augusztus 20. 20:31
  „Az iskolának a 32 év alatt 3 igazgatója volt!
  1978-1983--Orbánné dr. Horváth Márta
  1983-2005 --Wernwrné Csordás Éva
  2005----------Módos Dezső”
 • 171. Eva- 2010. augusztus 19. 20:42
  „forrás:
  http://www.gyor.hu/index.php?hlid=7488

  http://www.szkk-gyor.hu/dnn/Kezd%C5%91lapStartseite/tabid/36/Default.aspx”
 • 170. Eva- 2010. augusztus 19. 20:34
  „"30 éves a Szabadhegyi Közoktatási Központ

  Fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából 2008 november 28-án rendeztek ünnepséget a Szabadhegyi Közoktatási Központ, Magyar-Német Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épületében.

  A rendezvényen a győri önkormányzat részéről jelen volt dr. Ottófi Rudolf és Simon Róbert Balázs alpolgármester. Dr. Ottófi Rudolf köszöntő beszédében méltatta az intézmény sokoldalú eredményeit, a harminc év sikereit, amely az itt folyó megalapozott szakmai munkának köszönhető. Módos Dezső az iskola igazgatója az intézmény múltjáról és jelenéről számolt be.

  Az ünnepségen korábbi igazgatók, illetve más intézmények vezetői is részt vettek. Az iskola diákjai színes műsorral készültek a jeles eseményre, amely során a településrész és az iskola történelmét is bemutatták, megemlékeztek azokról az emberekről, akiknek a neve szorosan kötődik intézményükhöz.

  A mai Szabadhegyi Közoktatási Központ, Magyar-Német Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium 1978-ban általános iskolaként nyitotta meg kapuit a József Attila lakótelepen. A Szabadhegyi Közoktatási Központ 1988-tól az értékközvetítő és képességfejlesztő program szerinti oktatással tett szert országos elismertségre. Ehhez igazodik a tantárgyi rendszer, amely bővebb a megszokottnál: kommunikációt, informatikát, önismeretet, néptáncot, színjátszást, vizuális kultúrát és még megannyi tudást közvetít a gyermekek felé.

  1996-ban indult el a gimnáziumi képzés, 2000-ben a szomszédos Lepke úti óvodával integrált, közös irányítású intézményként 3-tól 18 éves korig fogadják a gyerekeket. Nyolc éve az országban elsőként vezették be német és angol nyelven az Európa-stúdiumot az első osztályokban. 2002 novemberében az iskola elnyerte az Európa Nyelvi Díjat.

  Újabb nagy előrelépést jelentett az intézmény életében, amikor 2006-ban Győr város önkormányzata, az Audi Hungária Motor Kft., a Pro Schola Alapítvány és a Szabadhegyi Közoktatási Központ négyoldalú megállapodás keretében szerződést írt alá a magyar-német óvodáról és iskoláról.

  Az ünnepség végén Simon Róbert Balázs alpolgármester emlékszalagot kötött az iskola zászlajára, végezetül pedig Módos Dezső igazgató oklevéllel köszönte meg azok tevékenységét, akik sokat tettek a Szabadhegyi Közoktatási Központért."

  Az iskola nevei:
  1978--1983 Konini uti Általános iskola
  1983-1996 Örtutay Gyula Ált. Iskola
  1996-2000 Ortutay Gyula Képességfejlesztő Általános és középiskola
  2000-2006 Szabadhegyi Közoktatási Központ
  2006-tól Magyar német Óvoda és általános és középiskola.

  Wernerné 1983-tól---2003-ig volt igazgató: mottója az volt
  "Reményeink szerint két maradandó dolgot hagyhatunk a gyerekeinkre: gyökereket és szárnyakat(Marlowe)

  Módos Dezső azóta igazgatott

  Közlekedési műszaki tanár számítástechnikai szak, közoktatási szakértő mentor, közoktatási vezető, megyei szaktanácsadó, országos közoktatási és szakmai szakértő”
 • 169. adalfold 2010. augusztus 19. 14:34
  „ÉVA szegény imád tájékozatlanul okoskodni, leoltani, veszekedni.

  Wernerné meg egy nagy nulla.
  és Éva. én jártam oda.
  Tudom hogy módos dezső ütött gyerekre.

  Úgyhogy szánalmasan kevés amikkel belinkelsz.

  Az Ortutay/Szabadhegyi virágzása nem a végtelenül primitív, emberileg alacsony érzékenységű és minőségű Wernernét igazolja. Azonban az ő MSZPs lobbija indította el a fizikai fejlődést. Az AUDI húzta fel ténylegesen a szabsdhegyit, ezért támogatta agyon a fél világ, lett Győr kb legminőségibb fizikai állapotú iskolája. Módos sem jó pedagógus, de mégis elfogadhatóbb mint az MSZMP funkcionárius izr. éva. Arra kell koncentrálni, hogy ne CSUPÁN pártérdekek ültessenek be megint egy embert oda.
  mint mindig
  amióta ez az iskola létezik.”
 • 168. Eva- 2010. augusztus 18. 18:36
  „Csak zárójelben
  ((az eredményekkel törődött valaki?))”
 • 167. Eva- 2010. augusztus 18. 18:09
  „Akkor függöny le!

  Közünk az ügyhöz pontosan egyforma!Semmi.

  ((eddig minden vita bármely fórum az általatok alkalmazott durvasággal zárult--afféle mai módi szerint.))

  Ha bemész az épületbe, akkor azt európainak tartod,rendezettnek.

  Ezért is kötött az Audi megállapodást a szakmai munka mellett az iskolával.

  A vita igazán az álságos kommunikáció miatt bontakozott ki köztünk.
  Közzétették:bizalomvesztés!

  Erre ugrottatok sokan:

  Aztán mikor kezdett leesni, hogy a bizalomvesztés a város vezetése részéről azért történt, mert feltétlenül nem tett eleget a vezetett intézménye érdekivel ellentétes utasításnak, akkor még mindig azt gondoltátok, hogy az általatok nem tökéletesnek tartott embert kell tovább hibásnak kikiáltanotaok.

  Bele se gondoltatok , hogy így bárki ellen bármikor lehet ügyet kreálni, és a mintát is megkaptátok, hogy az érintettet meg sem kell hallgatni.

  szép új világ!A tiétek!
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/osszel_indulhat_az_audi-gyar_bovitese_gyorben/2174249/

  http://audi.hu/hu/hirek/reszletek/193_informaciok_az_audi_hungaria_altalanos_iskola_es_gimnazium_mnamk/

  amit pedig itt felkínálnak ---nos az ?????
  lehet összehasonlítani
  http://www.szkk-gyor.hu/dnn/Kezd%C5%91lapStartseite/tabid/36/Default.aspx

  egy vezetőt sohasem a jópofasága, vagy távolságtartása minősíti, hanem az általa vezetett intézmény EREDMÉNYEI
  (arra ott a szülői levél)”
 • 166. buggyant 2010. augusztus 18. 16:59
  „mitrász, tökéletesen igazad van.
  Szép napot néked is!”
 • 165. mitrász 2010. augusztus 18. 16:52
  „(162-es hsz-hez)

  Azt tegyük, amit itt is írtál!!! Úgy gondolom a lényeg elhangzott, tovább nem kellene ragozni! Vitatkozni csak megfelelő partnerrel lehet.... ez itt nem más, mint LA DIVINA COMMEDIA!!!

  Ne hagyjuk magunkat provokálni, okos enged......:)))))

  Szép napot!”
 • 164. buggyant 2010. augusztus 18. 16:24
  „nem tudom, lesz-e jelentkező.
  nem rugdostam. Magam igazsága? Véleményt írtam. Ismered ezt a szót?
  más tapasztalat? állítólag közöd sem az iskolához.
  nem mondtam hogy kuss, éntőlem irogathatod tovább.”
 • 163. Eva- 2010. augusztus 18. 15:53
  „mert most tömeges és általad jónak minősített jelentkező lesz majd?!
  Á nem rugdostál!
  Csak éppen a magad igazságát általános igazságként írtad le.Én pedig ellenvéleményt mondtam más tapasztalat alapján és akkor pedig megvádoltál.
  Ennyi --
  Tehát neked demokrati

  nekem pedig :kuss!
  :))”
 • 162. buggyant 2010. augusztus 18. 14:31
  „Eva, az "ideje volt" meg az "úgy kell neki" nem ugyanaz. Ezt senki nem mondta.
  Egyébként meg úgy látom félremagyarázod- vagy félreérted a hozzászólásainkat. Mindenáron rugdosást akarsz kihozni belőle. Innentől kezdve tényleg úgy gondolom hogy felesleges az írás.”
 • 161. Eva- 2010. augusztus 18. 14:29
  „http://audi.hu/hu/hirek/reszletek/193_informaciok_az_audi_hungaria_altalanos_iskola_es_gimnazium_mnamk/

  amit pedig itt felkínálnak ---nos az ?????”
 • 160. Eva- 2010. augusztus 18. 14:25
  „http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/osszel_indulhat_az_audi-gyar_bovitese_gyorben/2174249/

  + 135-ös komment”
 • 159. Eva- 2010. augusztus 18. 07:47
  „Visszavettem:

  Ha bemész az épületbe, akkor azt európainak tartod,rendezettnek.

  Ezért is kötött az Audi megállapodást a szakmai munka mellett az iskolával.

  A vita igazán az álságos kommunikáció miatt bontakozott ki köztünk.
  Közzétették:bizalomvesztés!

  Erre ugrottatok sokan:"Úgy kell Neki!"

  Aztán mikor kezdett leesni, hogy a bizalomvesztés a város vezetése részéről azért történt, mert feltétlenül nem tett eleget a vezetett intézménye érdekivel ellentétes utasításnak, akkor még mindig azt gondoltátok, hogy az általatok nem tökéletesnek tartott embert kell rugdosni.

  Bele se gondoltatok , hogy így bárki ellen bármikor lehet ügyet kreálni, és a mintát is megkaptátok, hogy az érintettet meg sem kell hallgatni.

  szép új világ!A tiétek!

  (A kisalföld archivumát áttanulmányoztam, az esetről olvastam.OLvastam viszont a kommentekben vissza is--pl.30.---45.)”
 • 158. Eva- 2010. augusztus 18. 07:15
  „Visszavettem:

  Ha bemész az épületbe, akkor azt európainak tartod,rendezettnek.

  Ezért is kötött az Audi megállapodást a szakmai munka mellett az iskolával.

  A vita igazán az álságos kommunikáció miatt bontakozott ki köztünk.
  Közzétették:bizalomvesztés!

  Erre ugrottatok sokan:"Úgy kell Neki!"

  Aztán mikor kezdett leesni, hogy a bizalomvesztés a város vezetése részéről azért történt, mert feltétlenül nem tett eleget a vezetett intézménye érdekivel ellentétes utasításnak, akkor még mindig azt gondoltátok, hogy az általatok nem tökéletes embert kell rugdosni.

  Bele se gondoltatok , hogy így bárki ellen bármikor lehet ügyet kreálni, és a mintát is megkaptátok, hogy az érintettet meg sem kell hallgatni.

  szép új világ!A tiétek!

  (A kisalföld archivumát áttanulmányoztam, az esetről olvastam.OLvastam viszont a kommentekben vissza is--pl.30.---45.)”
 • 157. mitrász 2010. augusztus 17. 20:21
  „´Egy kivülálló pedig úgy nyilvánítson negatív véleményt egy emberről, ha kellően tájékozódott."

  Bocsi, nem a pedagógusról alkottam negatív véleményt, hanem, mint vezetőről!! Egyébként a tájékozottságról szerintem ne nyissunk vitát, mert más tudni és más érezni........

  "felújított és korszerű épület kellett volna promt most " - valóban igazad van, mikor megépült a suli tényleg így volt: DE EZ MOST csak papíron igaz! Ha annyira korszerű, miért kell "vödrözni", ha esik az eső? A tornateremben ilyenkor felelevenedik a múlt: jé, működnek a vízköpők!!! Vagy ez is csak pletyka?

  Az elképzelés nem volt rossz, csak a kivitelezésnél csúszott hiba a számításba! Egy-két évvel ezelőtt (de lehet, hogy régebben) a Kisalföld is megírta (nézz utána az archívumban, azt látom, nagyon szereted), hogy levitte a "az általad korszerűnek tartott épületről" a tetőt a szél! Egy volt a szerencse, hogy gyermekek nem voltak az udvaron!!!!!!
  Nem szeretnék nagyon belemerülni a témába, csak annyit kérnék, hogy egy kicsit vegyél vissza!!! A VÉLEMÉNY nem vádaskodás, főleg, ha van valóság alapja!!!!”
 • 156. Eva- 2010. augusztus 17. 19:57
  „155-höz

  sajna épp azért kapott most büntit, amit itt hiányoltál.

  (((egy mai hír: a Boss is és az Audi is bővíti telephelyét--és ezzel a létszámot is.

  ((szerintem--most született gondolat!!)))
  Nem is az alapítványi probléma volt a probléma, hanem a felújított és korszerű épület kellett volna promt most
  egy kicsit ennek állt ellen az igazgató és a tantestület is.
  Lett bünti.
  E hír után én is kíváncsian várom, hogy a Szentgyörgyit újítja-e fel a város---vagy valami más megoldásra jut, így egy megbízott igazgatóval.Könnyedén.

  Meglátjuk!

  Szerintem ...

  ( Egy kivülálló pedig úgy nyilvánítson negatív véleményt egy emberről, ha kellően tájékozódott.
  a tetteket pedig azért mégis el kell adni a köznek!Akár jótékony homály közepette is!)”
 • 155. mitrász 2010. augusztus 17. 19:16
  „"A pedagógus preciz az információ átadásban és nem üzeltember" Ha jól emlékszem (javítsd ki légy szíves, ha tévedek) írtam, hogy nem volt egy menedzser típus - pedig hidd el, ez is kell! Az előző igazgatónak ez nem volt probléma (kifejteni hosszú lenne, de ez tény!)!
  Az, hogy miért csak két pályázó volt, valaki biztosan tudja a hiteles választ (találgatások annak idején is voltak, de az már a múlt).....
  Szakmailag és pénzügyileg is egy stabil iskolát vett át, nagyon magas mércével! Véleményem szerint nem alacsony szintről egyre magasabbra jutni igazán a művészet, hanem a magas színvonalat (pl: csökkenő gy.létszám, szűkülő források) a mai körülmények között megőrizni! Ezért lenne fontos a menedzselés a vezetésben, szerintem! Harcolni, meggyőzni, kiállni az elvek mellett...és soha fel nem adni, még ha nem sikerül, akkor is!!!! Azonban ez az AUDI-s ügy egy kívülálló számára túl "simának" tűnik...”
 • 154. buggyant 2010. augusztus 17. 19:16
  „Egy igazgatónak értenie kell sokmindenhez, nem elég jó pedagógusnak lennie.

  Azt én honnan tudjam, hogy miért nem volt más pályázó? Fogalmam sincs. Nem emlékszem rá mennyire volt megpályáztatva a dolog, meg aztán Éva néni nyomdokába lépni nem kis feladat gondolom.
  Azt is teljesen természetesnek tartom, hogy egy pedagógusról a szülő elmondhatja a véleményét, hiszen ez a munkája, ezért kapja a fizetését. Tudjuk, keveset, de attól még ő azzal hogy azt elfogadja, hogy ez a munkája, elvileg elvállalja azt is hogy a lehető legtöbbet átad a tudásából és erkölcsi értékekből stb stb. Ezzel nem is volt baj, még egyszer mondom, a tanárokat nem is érte negatív kritika. Nem tudom ezt miért kell bizonygatnom neked, miért nem elég egyszer leírni.
  A szavazásról meg már leírtuk a véleményünket. Ez olyan, hogy válassz: fej vagy gyomor?
  Szereted ezt a szót, de nem erőltetek semmit, nem szakmáról beszéltem, azt szeretném csak leszögezni hogy (és ezzel nem vagyok egyedül a fórumon) hogy nekem az a véleményem ami csak egy porszemcsücsök és úgysem érdekel senkit, hogy MD alkalmatlan iskola vezetésére -szerintem- és a leváltása jó döntés volt. Hogy a döntésben milyen okok játszottak szerepet, az engem cseppet sem érdekel, a végeredmény a lényeg, nem az most hogy mi vezetett ide. Hogy pedagógusnak milyen, hát azt mindenki döntse el, lányos anyák biztos másképp vélekednek mert hogy lány eleve csak hülye lehet az informatikához, és ó, mily meglepő ha mégsem. Hadd ne mondjam kinek a hozzáállását tükrözi.
  De mondom: ennyi vitát nem ér az egész, hogy ottmarad tanítani, az ő dolga meg a kollégáié. Leváltását helyeslem, ez meg egy véleménynyilvánítás, semmi több. Nincs olyan hogy győztem vagy sem, elmondtam a véleményemet meg te is, és vitatkozunk mert ellentétes. Erre való a fórum. Hogy aztán a jövő mit hoz még, azt majd meglátjuk.”
 • 153. Eva- 2010. augusztus 17. 18:39
  „152-höz

  igazad van!

  de akkor miért nem volt más pályázó?!
  Ha nem volt és nagy arányú bizalommal megválasztotta a tantestülete, meg a közgyűlés is jóváhagyta ---kétszer---szakmai hibát azóta se róttak fel neki----
  Most hibázott.
  SZERINTEM aránytalan büntetést kapott
  ő is meg az intézménye is!

  azért egy szülő mindig mondhat véleményt egy pedagógusról---fordítva soha!!
  Most akkor győztél
  és mi van?!
  MD-t a szakmától nem tiltották el,
  nem ő az egyetlen --bár ilyen ok miatt eddig csak fegyelmi járt---de a csapásokat így letudták.(143-as kommentben felvázoltam , de tehetsz hozzá te is saját kútfőből)

  , de
  szakmáról szó nem volt--azt ne erőltesd.

  (a pedagógus preciz az információ átadásban és nem üzeltember!A hiba itt történt)”
172 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a bakonypéterdi templomtető

Nem ázik, nem romlik tovább a bakonypéterdi templom állaga, ugyanis a Leader program keretében… Tovább olvasom