Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Rendezési terv: tiltakoznak a magasházak ellen

300 írásbeli észrevételt adtak be az érdeklődők a győri rendezési tervhez, köztük tilzakozások is vannak.

Kattintson a látványtervekre >>

Így képzelték el a jövőbeli Győrt.
Mintegy háromszáz írásbeli észrevételt adtak be az érdeklődők az erre kiírt harminc nap alatt a győri rendezési tervhez. A tervezett magasházak ellen többen tiltakoztak. Nem eldöntött, az önkormányzat hagyja-e ráépülni a várost az elkerülőutakra.

„ Rendkívüli volt az érdeklődés a rendezési terv iránt" – értékelte a dokumentum kifüggesztésének múlt csütörtökön lezárult véleményezési időszakát a készítő, dr. Németh Iván a Kisalföldnek.
Ugyan pontos regisztrálást nem végeztek, de a napi legalább ötven látogatóból az következik, hogy minimum másfél ezren tekintették meg a helyszínen az anyagot, ahol egyébként a főépítészi iroda állandó konzultációs lehetőséget biztosított a polgárok számára.

Farkas István a győri rendezési tervnél.
Az érdeklődők mintegy háromszáz írásos észrevételt adtak be a győri rendezési tervhez, azaz ennyi esetben nem értettek egyet a terv valamely részletével, vagy éltek újabb javaslatokkal. Az április-májusi véleményezési időszakban hétszázan tették meg ugyanezt, s az akkori indítványok szakmailag indokolt részét el is fogadták. Dr. Németh Iván, a terv készítője szerint a lakossági véleményeket komolyan veszik. Példaként azt hozta fel, hogy ezek hatására került távolabb a Győrt elkerülő majdani út vonala a pinnyédi lakóterülettől, keleti szakasza Győrszentivántól, vagy hagytak el Bácsán több tervezett utat.
„ Úgy tűnik, hogy a Fehérvári út–Ipar utca–Szigethy Attila út kereszteződésébe tervezett két magasház terve nem találkozott a többség tetszésével, különösen az Ipar utcai lakókéval nem, ezért az ottani feltehetően kikerül a tervből."

„ Ettől függetlenül fontos lenne valamilyen módon növelni a csomópont városépítészeti szerepét, ami teljességében valószínűleg csak akkor valósulhatna meg, ha a festékgyár más telephelyre költözne" – jegyezte meg a mostani véleményezési kör egyik témájáról a szakember.
Egy másik – elsősorban Ménfőcsanakot érintő – érdekes kérdés az, hogy hagyja-e az önkormányzat ráépülni a várost az elkerülőutakra. Ezeket korábban azért építették meg – távol a házaktól –, mert egyes helyeken már-már elviselhetetlen volt a forgalom. Most viszont nagyon sok, az utak mellett ingatlannal rendelkező tulajdonos szeretné elérni, hogy minősítsék át szántóját beépíthető területté. Így azonban újrateremtődhet az eredeti probléma: nem lesz védősáv a főút és a lakóterület között.

Dr. Németh Iván elmondta: jellemzően két ok miatt tettek észrevételt a győriek. Sokakat érint valamely távlati terv, és annak hatását szeretnék megszüntetni vagy csökkenteni. Ezek jelentős része egyébként olyan, amely növelné az ingatlan értékét, mert egy kertből például beépíthető telek lenne. Mezőgazdasági területek esetében az utak helyének biztosítása nem jelent tényleges korlátozást. Nem kevesen vannak olyanok, akik a környezetük szabályozását módosíttatnák, például úgy, hogy növelnék vagy éppen csökkentenék a beépíthetőséget.

A miniszter hivatalának véleményére várnak

A győri rendezési tervet véleményezi Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter hivatala. Ennek megérkezése a napokban várható. A beérkezett észrevételeket a szakemberek feldolgozzák, azaz a szakmailag elfogadhatókat bedolgozzák a dokumentumba, a többit nem, de valamennyi a majdani közgyűlési előterjesztés része lesz. A végső szót az önkormányzati képviselők mondják ki, akik először bizottsági üléseken, majd a közgyűlésen tárgyalják az anyagot.

Kapcsolódó anyagok >>

Elkészült a győri rendezési terv (2005-09-28) >>
Kifüggesztik a rendezési tervet (2005-09-30) >>
Készül a győri rendezési terv (2005-04-15) >>
Levelet írtak a magasházak ellen (2005-11-15) >>
Rendezési terv: nem kisstílű (2005-05-28) >>
Új telkek, hidak, utcák, vasutak és sétányok (2005-10-18) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levelet írtak a magasházak ellen

A győri Ipar utca 96. számon bejegyzett Egyetértés Lakásszövetkezet egyet nem értését fejezte ki,… Tovább olvasom