Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Rendbe tennék a Győrben meggyalázott sírt - fotók

Rendbe tennék a Győrben meggyalázott sírt - fotókBalla Jenő mutatja, hol törték le az erkölcs nélküli tolvajok a szoborfejet.
Mint arról hírt adtunk, ellopták Schima Bandi Aranykoszorú-díjas ötvös- és iparművész, a magyar vasművesség egyik legjelentősebb alakjának nádorvárosi köztemetőben lévő síremlékéről a bronz szoborfejet télen. A Jancsifaluért Egyesület gyűjtést szervez, hogy év végére elkészüljön a bronz szoborfej másolata.
A temetőgondnok vette észre, hogy az Aranyhajó, a Rigófészek és sok más egyházi és köztéri alkotás készítőjének emlékét őrző szobor hiányzik. A köztemető munkatársa jelezte a lopást a temetőt fenntartó Győr-Szol biztonsági szolgálatának, akik értesítették a rendőrséget. A tolvajokat a mai napig nem sikerült megtalálni. Ecsetelni sem kell, mennyire gaztett bárki végső nyughelyét meggyalázni. A szégyenletes lopást Győr díszpolgárainak fenntartott sírkertben követték el.
 
A képen látható fejszobrot szeretnék pótolni.
A képen látható bronzszobrot szeretnék pótolni.Egymillió forint

Most esély mutatkozik arra, hogy Alexovics László alkotását, a letört bronzszobrot pótolják. Schima Bandi emlékét a Jancsifaluért Egyesület évek óta ápolja. A neves iparművész Győrnek ebben a negyedében élt és alkotott. Balla Jenő, az egyesület vezetője szerint erkölcsi kötelességük, hogy Jancsifalu egykori híres lakójának a munkásságát megőrizzék.

"Hidegzuhanyként ért bennünket a hír, hogy Schima Bandi sírjáról ellopták a bronzszobrot. Két hete gyűjtést indítottunk. Szeretnénk a bronzszobor másolatát elkészíttetni Lebó Ferenc győri szobrászművésszel. Az alkotás körülbelül egymillió forintba kerül. Reményeink szerint a pénz pár hónap alatt összejön és év végére visszakerül a szobor méltó helyére" - közölte Balla Jenő. A jancsifalui lokálpatrióta hozzátette: egy győri vállalkozó kellő mennyiségű bronzot már felajánlott.

 
Barbár módon törték le a fejszobrot.
Barbár módon törték le a fejszobrot.


Film, fesztivál, Facebook-oldal

"Ha több pénz gyűlne össze, azt az összeget Schima Bandi tervezett múzeumára fordítjuk. Schima Bandi munkáit, különböző tárgyait Győr frekventált részén mutatnánk be az érdeklődőknek" - zárta szavait Balla Jenő. A Jancsifaluért Egyesület tavaly 20 perces dokumentumfilmet forgatott az aranykoszorús mesterről. A filmet 74 győri iskolába juttatták el. Így a felnövekvő generációk megismerhetik a kisalföldi megyeszékhely híres szülöttének életét.

Ezen kívül Schima Bandi Képzőművészeti Fesztivál szerveztek Jancsifaluba, tovább múltidéző Facebook-oldalt indítottak a mester emlékére. A bronz szoborfej újraalkotására erre a bankszámlaszámra várják a felajánlásokat: 58600283-11245164-00000000.
Utcát neveztek el Schima Bandiról

Jancsifaluban utca viseli Schima Bandi nevét azon a környéken, ahol most is áll az egykori háza. A győri mester itt dolgozott a 19. század végétől a 20. század közepéig.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eltűnések mögött mindig dráma van

Egyre többen használják a Facebookot keresésre, van, hogy sikerrel. Tovább olvasom