Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Railjet vs. Audi - Fékezett és oltott is a mozdonyvezető

Úgy tudjuk, míg a masiniszta igen, addig annak az Audinak a fiatal sofőrje, amely összeütközött az ikrényi átjáróban egy gyorsvonattal hétfőn, nem Győr-Moson-Sopron megyei.


Úgy tudjuk, míg a mozdonyvezető igen, addig annak az Audinak a fiatal sofőrje, amely összeütközött a Győr-Hegyeshalom vasútvonalon, az ikrényi átjáróban egy Railjet vonattal hétfő késő este, nem Győr-Moson-Sopron megyei. A rendőrség a vizsgálat lezárultáig nem nyilatkozik az eset körülményeiről.

Az autó vezetője időben kiszállt járművéből. Both Ferenc, a Mávinform ügyeletese pedig elmondta lapunknak, hogy a mozdonyvezető azonnal fékezett, amint észlelte a sínen lévő személygépkocsit, de addig több mint 150 kilométer/órás sebességgel haladt a vonat. Both Ferenc szerint a mozdonyvezető nem volt veszélyben. Amikor megállította a szerelvényt, leszállt, mert nem tudta, vannak-e emberek a személyautóban. Majd elkezdte oltani a lángokat. A kocsik, amikben háromszázan utaztak, nem gyulladtak ki. Senki sem sérült meg, többen az átjáróig elgyalogoltak, oda hívták autós ismerősüket vagy taxit.

Railjet és autó ütközött az ikrényi vasúti átjárónál

- Napi kapcsolatunk van a rendőrséggel. Ha jelzést kapunk arról, hogy autó van a síneken, értesíteni tudjuk a mozdonyvezetőt, de ehhez idő kell, ahogy ahhoz is, hogy a vonatot megállítsuk. Az biztos, működtek a jelzőberendezéseink: mielőtt odaért a vonat, pirosat jelzett a fénysorompó, lecsukódott a félsorompó. Kérdés, mikor került a személygépkocsi a sínekre, még a sorompó lecsukódása előtt vagy utána - szögezte le Both Ferenc. A pontos körülményeket, okokat a rendőrségi vizsgálat deríthei ki, ami még nem zárult le, így eredményről később tudnak beszámolni.

Ikrényben gyakran beszélnek arról, hogy két vasúti átjárón is át kell haladniuk a faluba Győr felől érkezőknek és a türelmetlenebb autósok ˝átszlalomoznak˝ a lezárt félsorompók között. Lapunk is többször írt már arról, hogy ez milyen veszélyes. De hangsúlyoznunk kell: ezúttal nem biztos, hogy erről volt szó.


Előzmények:

Kedd, 07.28

Mindkét pályán korlátozások nélkül közlekedhetnek a vonatok reggel háromnegyed hét óta Győr és Öttevény között, ahol korábban egy vasúti baleset miatt volt forgalomkorlátozás - közölte a Mávinform.

A tájékoztatás szerint a vonatok ismét menetrend szerint, késés nélkül közlekednek a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, miután bevontatták a sérült RailJet szerelvényt, és mindkét vágányon megindulhatott a forgalom.

A fővárosba tartó RailJet hétfőn este egy személygépkocsival ütközött Győr és Öttevény között, a balesetben senki sem sérült meg, de az autó és a mozdony is kigyulladt. A tűzoltóság a mozdonyt és a személygépkocsit habbal eloltotta, így az egyik vágányon 23 óra 20 perckor már megindult a közlekedés.

Hétfő

21.56 - A Mávinform tájékoztatása szerint a RailJet szerelvényen háromszázan utaztak, értük várhatóan mentesítő vonatot küld a vasúttársaság.

A közlekedés jelenleg áll a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon, jelentős késésekre kell számítani. 

A mozdonyvezető megpróbálta a vonatot vészfékezéssel megállítani, hogy elkerülje az ütközést, de nem sikerült, a gépkocsit a vonat maga alá gyűrte. Az ütközés következtében a gépkocsi is és a mozdony is kigyulladt.

A balesetben nem sérült meg senki.

Railjet és autó ütközött az ikrényi vasúti átjárónál. Fotók: M.M.

A műszaki mentés idejére az ikrényi út is zárva. (Ikrényt a 85-ös főútrúl lehet megközelíteni.)

A tűz oltását a győri tűzoltók végzik - közölte Albert-Dobos Viktóra, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság szóvívője. Hozzátette, hogy közveszély okozásáért az igazgatóság az autó vezetője ellen feljelentést tett.

21.26 - A mentőket nem riasztották a vasúti balesethez: a vonaton sem sérült meg senki. 

Egyelőre a vágányon állnak a szerelvények, a vasúttársaság mentesítő járatot küld az utasokért.

A rendőrség lezárta az ikrényi utat a műszaki mentés idejére, vizsgálja az eset körülményeit.

21.10
- Az ikrényi vasúti átjáróban történt közlekedési baleset hétfő este. A Hegyeshalom irányából haladó nemzetközi gyorsvonat ütközött össze a síneken műszaki okok miatt veszteglő személygépkocsival.

Az elsődleges adatok szerint a gépkocsi vezetője a rendőrség ügyeletét értesítette arról, hogy járművével defektet kapott, ezért nem tud a vasúti sínekről továbbhaladni. Az időközben a vasúti átjáróhoz érkező RailJet nemzetközi gyors a járművet csaknem egy kilométer hosszan tolta maga előtt, amely kigyulladt. A balesetben a gépkocsi vezetője nem sérült meg.

A rendőrség a helyszínelés és a műszaki mentés idejére a vasúti átjárót lezárta.

A Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya szakértő bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőtörés Győrben az Isaszeg utcában - már újra van víz a lakásokban

A városban két helyen van útszűkület vízműves javítási munka miatt. Tovább olvasom