Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Rába: meddig tart a csökkentett munkaidő?

Győr – Az első negyedévben a győri Rába Járműipari Holding mindhárom üzletága csökkentett munkaidőben dolgozik, s mivel a rendelések nem növekednek, az eddigi kilátások alapján – bár még döntés nincs –, minden bizonnyal az év második negyedévében is 32, illetve 36 órás lesz a munkahét – fogalmazott a Kisalföldnek Pintér István elnök-vezérigazgató.
A válság az egész világot sújtja, így a tervezés szinte lehetetlen feladat. Pintér István abban bízik, hogy az iparági minimum után – a második negyedév végén – lassú fellendülés veheti kezdetét, ennek mértéke azonban megbecsülhetetlen.

Kérdésünkre, hogy a Rába három üzletága közül melyiket érintette a legjobban a válság, az elnök-vezérigazgató azt mondta: mindhárom üzletág húsz-harminc százalékban érintett, nagyjából ugyanazt a sokkot kapta. A létszámcsökkentést firtató kérdésünkre az elnök-vezérigazgató úgy fogalmazott: első körben a bérmunkásokat építették le, második körben három hétre leálltak az ünnepek alatt, harmadik körben pedig áttértek a négynapos munkahétre.

Így remény van arra, hogy újabb drasztikus lépésre már nem kényszerül a Rába.

Pintér István
Pintér István

– 2009 második felében az USA piaca lehet az első, amely pozitív jeleket mutat, Európától azonban nem várjuk, hogy magához tér – mondta Pintér István – Oroszország egészen más, független lehet e két régiótól. Devizatartalékai nagyok, a belső kereslet növekedhet.

A háromszáz forint feletti euró- árfolyamról a cégvezető úgy vélekedett: a Rába nem háromszáz feletti árfolyamon méri magát, hanem 265 forinton. A jelenlegi állapot így nem jó sem az országnak, sem pedig a Rábának, csakúgy, mint a hektikus árfolyam. A miniszterelnök vállalkozásfejlesztő elképzeléseiről az elnök-vezérigazgató úgy vélekedett, vannak benne pozitív elemek, amelyek ha megvalósulnak, akkor Magyarország tesz egy lépést, hogy versenyképesebb legyen.

Végezetül arról faggattuk Pintér Istvánt, hogy a Rába ingatlanvagyona mentőöv lehet a válság ellensúlyozására? Felvetésünkre az elnök-vezérigazgató elmondta: a válság nemcsak a termelőszférát, hanem az ingatlanpiacokat is érinti. Az egykori belvároshoz közeli telephely hasznosításának felgyorsítását a Rába újragondolja, mivel a cégnél úgy vélik, a lakásépítés növekedésére az elkövetkezendő években aligha lehet számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indulatországban bűnbak a cigány?

Győr - Nincs nap, amikor ne szólna ilyen-olyan hír a cigányokkal és a bűnözéssel összefüggésben. Akarjuk vagy sem, ketyeg valamiféle időzített bomba a cigánykérdéssel kapcsolatban. Kerekasztal interjú. Tovább olvasom