Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Prunkl János kiállítása Győrben

Az 1939-es születésű Prunkl János, aki Tokodon született és Esztergomban vált érett művésszé a ritkán kiállító művészek közé tartozik.

Ennek oka nemcsak abban rejlik, hogy alkotójuk lassan dolgozik, néha 5-10 évig is festek egy képet – mondja – hanem abban is, hogy képei nehezen megközelíthetőek, titkaikat nehéz feltárni és értelmezni.

Az itt látható képek formajegyei leginkább a gyermekrajzokkal és a naív (vagy annak mondott) művészettel rokonítják őket, komponálási módjuk és faktúráik pedig művészettörténeti korokat és mestereket idéznek, mindezekkel együtt Prunkl János művészete egyedülálló, azonnal felismerhető.
Nem túlzás azt állítani, hogy ő a régió egyik legegyénibb hangú festője.

Ezek a képek hol az ógörög és keresztény mitológiára tesznek utalásokat, hol a népmesék és egyáltalán a mesék és álmok világára tesznek költői utalásokat, hol pedig felsejlik bennük a groteszk,- néhol örkényi mélységben, illetve magasságokban- az iróniára való hajlam, alkotójuknak az a képessége, hogy képes meglátni (és megláttatni) a dolgok fonák oldalát, ez az amit köznapi nyelven humorérzéknek hívunk.

Az álom és a mese szerintem egyébként is kulcsszavak Prunkl János művészetében.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


Tárgyak és emberek lebegnek, úsznak egymásba és távoznak a képből, éppen csak felsejlő vagy ellenkezőleg teljesen konkrét figurák kerülnek egymás mellé, minden görbül, a tér és idő, sehol egy egyenes vonal. És mindez megejtő játékossággal, mély humánumtól átitatva, átszőve.

"Amiről a mese nem szól, az nincs is benne az emberben, de amiről a mese szól, az bizony mind ott van." Mondta éppen tegnap Berecz András. Prunkl János minden képén ott van az ember. Érzéseivel, kétségeivel, bizonyosságaival.

Ezek a művek, amelyek egy önálló hangú, öntörvényű festő alkotásai, aki divatok, trendek, nemzetközi vagy éppen provinciális hullámok kavargásával mit sem törődve, mániákusan, vagy inkább makacs következetességgel ragaszkodik saját útjához.

Jelen kiállításon jó néhány régebbi munkája mellett felfedezhetők újonnan festett képek is. Ezek is a régi, már megtalált úton járó festőt mutatják. Munkamódszere is a régi, lassú, kiérlelt, átgondolt. Mintha nagyon nehezen engedné el (akár egy szülő, féltett gyermekét) alkotásait.
Most azonban itt vannak közöttünk. Ritka pillanatok részesei lehetünk.

Prunkl János művei melyek egyszerre egy az életről sokat tudó, játékosságát néhol gyermeki szemléletét megőrző, ugyanakkor egy racionális és tudatos festő programjának megvalósult darabjai, itt vannak előttünk.

Részesei lehetünk a csodának. A titkokat kimondják. Ezúttal a szemünkkel kell hallanunk, de a szívünket is nyissuk meg hozzá!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvszalon zenével, lábbábbal

Negyven kiadó és nyolcvan program várja jövő péntektől vasárnapig a XI. Győri Könyvszalon vendégeit. Tovább olvasom