Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 20°C | 30°C Még több cikk.

Pörögnek a gázórák

Győr - Pörögnek a gázórák: a nagyon hidegre fordult idő miatt általában 15–20 százalékkal nőtt ezekben a napokban a fűtés miatt a lakossági gázfogyasztás. Értelemszerűen hasonló a helyzet a távhőszolgáltatóknál is. A következő fűtésszámlák néhány ezer forinttal magasabb összeget mutathatnak.
Győrött a 2008–2009-es fűtési időszak a szokottnál korábban kezdődött. A hőszolgáltató már szeptember 18-án megkezdte a távhővel ellátott lakások fűtését, és még abban a hónapban 13 napot kellett fűteni. Ilyenre korábban nem volt példa. Az előző idényben az első fűtött nap október 10-én volt.

Az igazi hideg lényegében a napokban köszöntött ránk. Többet kell fűteni, alkalmasint éjszakánként sem hűlnek le a radiátorok.

A Győrhő akkor fűt éjszaka is, ha a külső hőmérséklet 22 órakor mínusz 4 fok, vagy ennél alacsonyabb. Egyébként éjszakánként általában 4 óra időtartamra leáll a fűtés. Így lehet a legkevesebb energiával a legkomfortosabb fűtést biztosítani. Általában 22–24 fok van a lakásokban napközben, ami éjszaka 1–2 fokot csökken.

Szerencsésebb helyzetben vannak, ahol már átalakították, korszerűsítették a fűtési rendszert, szabályozhatják, milyen meleg legyen a lakás, vagy annak egy-egy helyisége. Ez akár 30 százalékos megtakarítást is hozhat a fűtésdíjban. Ahol ezt még nem tudják megtenni, csak egy módon „szabályozhatnak": kinyitják az ablakot, ha melegük van. Felbecsülhetetlen mennyiségű energia megy el így a levegőbe. Jóllehet, ugyanazon épület más fekvésű lakásaiban meg több melegre vágynának. A fűtéskorszerűsítés egyre „népszerűbb" a lakosság körében, hogy pontosan mennyire, nem lehet tudni, mert számos pályázat még az elbírálás szakaszánál tart.


Győr: nem volt hiba, zavartalan a szolgáltatás

Mint korábban írtuk, az októbertől érvényes 12,5 százalékos hődíjemeléssel együtt is Győrött a legolcsóbb a távfűtés az ország nagyvárosai között. Egy 53 négyzetméteres győri lakás éves fűtési díja 115 ezer forint, egy 66 négyzetméteres lakásé 143 ezer forint. Pécsen ez például 128, illetve 160 ezer, Szegeden hasonló, Székesfehérváron 148, illetve 184 ezer, Debrecenben 159, illetve 198 ezer forint.

Győrött egyébként – ahol a Győrhő 23.700 lakást lát el meleggel – sem az év végi ünnepek alatt, sem az azóta beköszöntött hidegben nem volt semmiféle hiba, zavartalan a szolgáltatás. Annyit megtudtunk még, hogy a januárban érkező számlák értelemszerűen az előző hónapra, decemberre vonatkoznak, így a mostani hideg hatása még nem nagyon érződik. S hogy milyenek lesznek majd a januárra szóló számlák, túl korai lenne bármit is mondani...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánysértő szünet

Magyarország - A regionális közigazgatási hivatal tábláját hétfő délelőtt leszedték a győri… Tovább olvasom