Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Pedikűrt kapott a győri állatkert zsiráfja - fotók

6 állatorvos, 4 kovács és 10 ápoló dolgozott azon, hogy Fábió körmeit rendbe hozza.
Az állatkert két évvel ezelőtt elvesztette Rudi névre hallgató zsiráfbikáját, így Fábió a 20 éves idős bika egyedül maradt. Fábió 2004-ben, a Gansendorfi Safaripark csődeljárását követően került Győrbe. Fábió már ideérkezésekor is járásproblémákkal, sántasággal küzdött, ami az évek múltával mind a négy lábán körömelváltozást, a lábvég körmeinek túlzott növekedését okozta. Idén a zsiráfház átépítését követően 3 új zsiráf érkezett Győrbe. Fábió gyorsan beszokott az új csapatba, de lábproblémái mozgását nehézkessé, fájdalmassá tették, nem tudta tartani a lépést fiatal társaival. A pedikűr elkerülhetetlenné vált.

Pedikűrt kapott a győri állatkert zsiráfja

A zsiráf testfelépítése és idős kora nagyon megnehezítette az altatás folyamatát, de két hét előkészítés után egy 6 állatorvosból, négy kovácsból és 10 ápolóból álló csapat nekilátott a feladatnak. A győri, a fővárosi és a nyíregyházi állatkert állatorvosai fél órás küzdelem után, 7 repülőfecskendő segítségével ledöntötték az állatot. Míg az állatorvosi team infúziókkal és oxigén lélegeztetésével támogatta az alvó állatot, a kovácsok két csapatra oszolva, 20 perc alatt, folyamatos rtg. ellenőrzés mellett professzionális módon korrigálták a túlnőtt csülköket. A gyorsaság nem volt csoda, hiszen a testvérpárnak már az édesapja is ennek a szakmának volt mestere, és a két fiatal eddig több mint 1 millió marhalábat körmözött életében.

Az ébresztőszerek beadását követően a zsiráf 15 perc múlva felállt és egy újabb óra elteltével már biztonságosan lépdelt a kifutóban.

Hazánkban, zsiráfon ilyen jellegű kezelés eddig egyetlen esetben volt sikeres, melyet német szakemberek végeztek a veszprémi állatkertben.

Hazai csapat most, első alkalommal bizonyult elég alkalmasnak és felkészültnek arra, hogy siker koronázzon egy ilyen jellegű, bonyolult beavatkozást.

A Xantus János Állatkert Győr és a Nyugat-Dunántúli Régió leglátogatottabb, legkedveltebb kulturális és idegenforgalmi létesítménye, melyet évről-évre egyre többen keresnek fel. (2012-ben 145 ezer látogató). Az elmúlt években, az állatkert a természetvédelmi nevelés fellegvára, a családos szabadidő-töltés kitűntetett célpontja, országos jelentőségű idegenforgalmi attrakció, és ismét Győr nevezetessége lett.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalagkorlátnak csapódott egy autó az M1-esen Győrnél

A csütörtök délelőtti balesetben senki nem sérült meg. Tovább olvasom