Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Pedigrés babák és különleges mackók Enesén - galéria

Színes és értékes kollekcióval gyarapodott nemrégiben az enesei babaház. Egy megyénkbe települt külföldi házaspár svájci barátjuk különleges hagyatékát ajándékozta oda az idén tízéves magángyűjteménynek.

A történet egy Kisalföldben olvasott hírrel kezdődött. Az Ausztriában született Király Péter és svájci származású felesége, Erika lapunkból értesültek az enesei babagyűjteményről, illetve arról a kiállításról, amiről ugyan lekéstek, de némi nyomozás után felvették a babaház tulajdonosával a kapcsolatot.

– Az első találkozás alkalmával nem hittem a fülemnek, amikor kiderült, hogy miért is kerestek fel bennünket. Erika svájci barátnőjétől örökölt egy gazdag babakollekciót, amit – ahogy mondták – a mi „mesebeli" körülményeink között láttak méltó helyen, biztonságban – mesélte Podmaniczky Miklósné Marika, az idén tízéves babaház háziasszonya. – A szavakat tettek követték és hatalmas papírdobozokba szortírozva sorban érkeztek hozzánk a kedves szállítmányok. Amikor egyenként kipakoltuk a népes csapatot, kiderült, hogy kisebb sereg új baba költözött hozzánk.


Pedigrés babák és különleges mackók. Fotók: H. Baranyai Edina

Még nagyobb volt a meglepetés és az öröm, amikor Marika belelapozott a szakkönyvbe és kiderült, hogy különleges, pedigrés, nyakukban jelzett amerikai – Arizonából, Victoriából származó – darabokkal is gazdagodtak. Illetve néhány, a hagyományos svájci mókás macicsalád – a világhírű Teddyk Mutzli nevű alpesi változata – tagjai közül is Enesére került.

– Különlegesek, szépek, de igazi értéküket a Király házaspár szeretete, barátsága adja. Egyébként az ajándék egyik – féltettebb – része már üveges szekrényben látható, illetve jó párat belekomponáltam egy-egy többfigurás életképbe. Erika és Péter boldogan nyugtázták a régi babák új körülményeit. Amint időm engedi, folytatom, hogy tavasztól frissíteni tudjuk az állandó kiállítást.

A babaház híre

Az enesei babaháznak valami varázsa lehet, véli Podmaniczky Miklósné, aki örömmel újságolta, hogy a svájcin kívül Franciaországból is érkezett küldemény, egy tört magyarsággal írott levél kíséretében. A korábban náluk járt francia vendégek küldtek el két családi ereklyét. Prágából pedig egy idős asszony ajándékozott egy hatvan évig féltve őrzött babát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki kérhet tőlem személyi igazolványt? A biztonsági őr megmotozhat?

Több olvasónkat is foglalkoztatta a kérdés: jogos-e az, ha egy áruházban a biztonsági őr mindenki szeme láttára megmotoz minket? Tovább olvasom